Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
Boxkleed, baby box

Boxkleed kopen: tips en ideeën

Heb je een box gekocht? Dan is de volgende stap: een passend boxkleed vinden. Hierop kan je baby comfortabel liggen, spelen en slapen. Boxkleden zijn er in verschillende maten, materialen, kleuren, en prijzen. Met deze tips weet je waar je op kunt letten voor je er een aanschaft.

Advertentie

Een boxkleed staat bij de meeste ouders op de ultieme babyuitzetlijst, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Niet gek, want de kans is groot dat je baby veel tijd zal doorbrengen in de box en een comfortabel kleed voor in je box is dan onmisbaar. Het zorgt voor een zachte, veilige ondergrond, waar je baby vrij op kan spelen, slapen en leren omrollen. Een boxkleed haal je gemakkelijk uit de box en is dan ook te gebruiken als speelkleed op de grond. Handig! Meer weten over de voordelen van een box? Lees het hier.

Tip: Hier vind je een overzicht van alle fijne boxkleden

Tips voor het kopen van een boxkleed

Het aanbod van kleden voor in de box is gigantisch. Veiligheid staat natuurlijk voorop, maar het oog wil ook wat. Waar moet je allemaal naar kijken bij het kopen van een boxkleed?

Afmetingen

De maten van een boxkleed zijn niet universeel, dus het is altijd aan te raden om eerst een box te kopen en daarna pas een kleed voor in je box. Zo weet je zeker dat het kleed past. Misschien koop je wel een ronde box en heb je dus ook een rond boxkleed nodig. De meest gangbare maten voor een boxkleed zijn: 75×95, 80×100, 70×90, 75×90, 80×80, 90×90 en 100×100 cm. Is er echt geen passend kleed voor in je box te vinden voor de maat van jouw box? Koop dan liever een kleed dat iets te groot is dan te klein.

Advertentie

Check in de tabel hieronder welke maat je nodig hebt:

Binnenmaat van de box Maat boxkleed
Lengte: 67 cm, Breedte: 92,5 cm Lengte: 75 cm, Breedte: 95 cm
Lengte: 69 cm, Breedte: 93 cm Lengte: 75 cm, Breedte: 95 cm
Lengte: 71 cm, Breedte: 92 cm Lengte: 75 cm, Breedte: 95 cm
Lengte: 71 cm, Breedte: 122 cm (tweelingbox) Lengte: 71 cm, Breedte: 122 cm
Lengte: 72 cm, Breedte: 92 cm Lengte: 75 cm, Breedte: 92 cm
Lengte: 75,5 cm, Breedte: 97 cm Lengte: 77 cm, Breedte: 97 cm
Lengte: 78 cm, Breedte: 92 cm Lengte: 78 cm, Breedte: 96 cm
Lengte: 79 cm, Breedte: 93 cm Lengte: 79 cm, Breedte: 93 cm
Lengte: 79 cm, Breedte: 100 cm Lengte: 80 cm, Breedte: 100 cm
Lengte: 80 cm, Breedte: 100 cm Lengte: 80 cm, Breedte: 100 cm
Lengte: 85 cm, Breedte: 101 cm Lengte: 85 cm, Breedte: 105 cm
Ø 95 cm (ronde box) Ø 110 cm (boxkleed rond)

Materiaal

De meest verkochte boxkleden zijn gemaakt van stof, zoals katoen of badstof, met een polyester vulling. Deze boxkleden voelen zacht en warm aan. Naast stof, kun je ook kiezen voor een kleed van rubber, schuim of plastic. Kleden gemaakt van rubber en schuim geven meer grip, wat handig kan zijn bij het leren zitten. Een plastic boxkleed is vooral hygiënisch en kun je makkelijk afnemen met een vochtige doek. Check bij het kopen van een boxkleed altijd of het kleed in de wasmachine mag. Het liefst op een normaal wasprogramma.

Dikte

De ondergrond van een box is hard, dus een te dun boxkleed is niet prettig voor je baby. De meeste boxkleden zijn tussen de drie en vier centimeter dik. Let op dat je niet een te dik en zacht kleed koopt, in verband met verstikkingsgevaar. Je baby zou hier met zijn gezicht in kunnen wegzakken. Een extra babymatras in de box wordt afgeraden, omdat je kind tussen het matras en het kleed kan komen.

Kleur en design

Ga je voor een modern boxkleed in okergeel? Of wordt het een vrolijk Woezel en Pip-boxkleed? Naast vorm, afmeting en materiaal, is voor veel ouders ook de kleur en het design van het kleed belangrijk. De box staat meestal op een prominente plek in de woonkamer en dan is het fijn als het kleed matcht met het interieur. Staat er nog gezinsuitbreiding op de planning? Dan is het handig om te kiezen voor een boxkleed in een neutrale kleur. Tip: hou je van een beetje afwisseling? Koop dan een boxkleed dat dubbelzijdig te gebruiken is, met verschillende kleuren aan elke kant. Dan ziet je box er ineens anders uit als je het kleed omdraait.

Advertentie

Zwanger van een tweeling? Dit heb je (extra) nodig qua babyuitzet

Populaire merken

Koeka boxkleed

Koeka heeft een groot aanbod in (stevig gevulde) boxkleden en heeft zelfs ronde kleden in het assortiment. De (rechthoekige) boxkleden van Koeka zijn beschikbaar in twee verschillende maten: 75×95 en 80×100 cm.

Jollein boxkleed

Ook de boxkleden van Jollein zijn er in verschillende soorten en maten. Ga voor een geplastificeerd exemplaar dat makkelijk schoon te maken is, of kies voor een stoffen kleed dat wat zachter aanvoelt. De meeste Jollein boxkleden hebben een standaardafmeting van 75×95 of 80×100 cm.

Little Dutch boxkleed

Little Dutch verkoopt boxkleden in de afmetingen 75×95 en 80×100 cm. Behalve kleden met een zachte effen kleur, vind je ook boxkleden die voorzien zijn van verschillende figuurtjes. Zo kun je het kleed ook gebruiken als speelkleed.

Veiligheid

  • Zorg dat het boxkleed goed op de boxbodem past, zodat je kind er niet onder terecht kan komen.
  • Leg nooit een extra matras in de box. Dit om beklemmingsgevaar te voorkomen.
  • Gebruik je een zacht, dekbedachtig boxkleed met opstaande randen? Let dan op dat je baby niet zonder toezicht in slaap valt. Zeker als het materiaal bestaat uit schuim dat zich vormt naar het lichaam. Je baby kan daar, liggend op de buik, met zijn neus en mond in wegzakken.
  • Gebruik liever geen schapenvel of lamsvacht (bijvoorbeeld van Woolskins). Door de isolerende werking kan warmtestuwing optreden. En wanneer je baby met zijn neus en mond tussen de vachtharen ligt, loopt hij grote kans de uitgeademde lucht weer in te ademen (rebreathing).

Boxkleed goedkoop of duur?

De prijzen van boxkleden variëren sterk en liggen zo tussen de € 20 en € 100. Of je een goedkoop of duur boxkleed koopt, hangt natuurlijk af van je budget. Vaak betaal je voor het merk en het design: een duur boxkleed is niet per se beter dan een goedkoop boxkleed.

Bron: Consumentenbond

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop