Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Checklist inhoud: dit neem je mee in je luiertas

Ga je met je baby op stap dan is een luiertas wel zo handig. Billendoekjes, een reservespeen en natuurlijk luiers. Je wilt op alles voorbereid zijn. De perfecte inhoud van je luiertas? Bekijk hier onze handige checklist.

Advertentie

Inhoud luiertas

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten luiertassen te koop. Grote, kleinere, hippe en praktische tassen. Als je met je baby op stap gaat, wil je op alles voorbereid zijn. Daarom stop je best veel spullen in de luiertas. Hieronder een lijst ‘inhoud luiertas’ die niet mag ontbreken:

 1. Luiers. De luiertas heet natuurlijk niet voor niets zo. Zorg dat je altijd genoeg luiers, luierbroekjes of wasbare luiers in de tas hebt zitten. Lees meer: Alle soorten luiers op een rijtje en welke zijn het beste?
 2. Verschoonmatje. Als je je baby op een andere plek verschoont, wil je wel dat hij op een schone en zachte ondergrond ligt. Mocht je kind per ongeluk op het matje morsen, dan maak je het matje weer gemakkelijk schoon of stop je het daarna in de wasmachine.
 3. Billendoekjes. Als je je baby verschoont, gebruik je ook billendoekjes. Zorg voor vochtige, hygiënische doekjes om je baby goed schoon te maken.
 4. Babyzalf. Als je baby snel last heeft van rode billen of luieruitslag is babyzalf onmisbaar in de luiertas.
 5. Luierzakjes. Soms moet je je baby verschonen, maar is er geen prullenbak in de buurt. Dan kun je de vieze luier in een luierzakje stoppen. Daarna stop je het zakje met de luier in je luiertas tot het moment dat je ’m kunt weggooien. Mocht je bij iemand anders op bezoek zijn, dan is het wel zo prettig als er een zakje om de luier zit, voordat je hem daar in de afvalbak doet. Het hoeven overigens geen speciale zakjes te zijn, een boterhamzakje werkt ook prima. Maar een luierzakje heeft wel een lekker geurtje waardoor je geen poepgeur ruikt.
 6. Hydrofiele luiers, spuugdoekjes of slabbetjes. Hydrofiele luiers zijn ontzettend handig en veelzijdig. Heeft je kindje gespuugd of heeft hij het koud? Een hydrofiele luier kan een oplossing zijn. Een spuugdoekje of slabbetje is handig voor als je kind zijn voeding krijgt.
 7. Set extra kleding. Een schone romper, shirt, broekje, sokjes of boxpakje is wel zo handig. Bijvoorbeeld als je baby een mondje teruggeeft, of juist een veel te volle luier heeft en doorlekt. Dan is het fijn als je een set schone kleding bij de hand hebt om hem om te kleden.
 8. Speen en/of knuffel. Ben je onderweg en is het tijd voor je baby’s slaapje? Neem dan zijn speen en/of knuffel mee, zodat hij lekker in slaap kan vallen.
 9. Een speeltje/boekje. Altijd slim om een klein speeltje en/of dun boekje bij je te hebben. Voor als je baby even wil spelen of hij wat troost of afleiding kan gebruiken.

Bekijk ook onze handige baby uitzetlijst, dit is de complete checklist

Borst- of flesvoeding

Als je borstvoeding geeft, hoef je minder spullen mee te nemen in de luiertas dan als je flesvoeding geeft. Zo is het bij het geven van borstvoeding handig als je een grote hydrofiele doek of borstvoedingsdoek meeneemt. Met zo’n doek kun je altijd heel makkelijk voor wat privacy zorgen tijdens het voeden. Ook een set zoogkompressen kan handig zijn om in je tas te stoppen. Ze vangen de moedermelk op die uit je tepels kan lekken. Zo blijven je beha en shirt schoon.

Ga je op pad met je baby en geef je hem flesvoeding? Dan moet je daar nog wat extra spullen voor meenemen:

Advertentie
 • Melkpoeder. Gebruik bijvoorbeeld een bewaarbakje waarin je de juiste porties kunt bewaren en neem voor de zekerheid een extra portie mee voor het geval er per ongeluk wat gemorst wordt, of jullie langer wegblijven dan je had gedacht.
 • Flesje met speen. Je baby drinkt het makkelijkst uit zijn eigen fles met bijbehorende speen.
 • Water. Het is altijd goed om dit voor de zekerheid mee te nemen, want misschien is het net niet voor handen.
 • Thermosbeker. Eventueel kun je ook thuis wat water koken en dit meenemen in een thermosbeker. Handig voor als je ergens naartoe gaat waar je niet zomaar wat water kunt opwarmen. Zo kun je snel een fles klaarmaken met wat gekookt en normaal water.
 • Flessenwarmer. In plaats van gekookt water in een thermosbeker kun je ook een flessenwarmer in je luiertas stoppen, maar dit neemt wel veel ruimte in beslag. Neem het daarom alleen mee als je naar een plek gaat waar je de fles niet au bain-marie of eventueel in de magnetron kunt opwarmen.

Krijgt je baby geen borst- of flesvoeding meer, maar eet hij al hapjes? Neem dan een groente- of fruithap mee, een slabbetje, lepeltje en een (tuit)beker waaruit hij kan drinken.

Zomer- en wintermaanden

Het is altijd goed om je baby verschillende laagjes aan te doen. Op die manier kun je hem wat aan- of uittrekken als hij het te koud of te warm heeft. Bij de inhoud luiertas horen in de zomer- of wintermaanden ook nog een paar andere items. Zo stop je in de zomer zonnebrandcrème met een hoge factor voor je baby in de tas. Eventueel kun je een zonnebril en/of een hoedje meenemen. In de winter zijn een mutsje, sjaal en handschoenen voor je baby onmisbaar.

Lees meer: Zo kleed je je baby snel en veilig aan

Spullen voor jou of je partner

Als je nog plek hebt in de luiertas, zou je voor de zekerheid ook een schoon shirt voor jezelf erin kunnen stoppen. Als je borstvoeding geeft, of je baby op jouw schoot zijn fles drinkt en per ongeluk wat uitspuugt, zit je al snel zelf ook onder. Dan is een schoon shirt geen overbodige luxe. Ook desinfecterende handgel kan handig zijn voor als je je handen niet kunt wassen, maar wel je baby wil voeden.

Advertentie

Meer lezen: De eerste keer naar buiten met je baby, zo pak je dat aan