Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
moeder met baby op voedingskussen

Waarom een voedingskussen onmisbaar is bij het voeden én slapen

Een voedingskussen is super handig als je je kind de fles of borstvoeding geeft. En tijdens je zwangerschap ideaal om mee te slapen. Ze zijn er in alle soorten, maten en materialen. Wat is een voedingskussen precies, hoe gebruik je hem en waar let je op bij de aanschaf?

Advertentie

Wat is een voedingskussen?

Een voedingskussen is een kussen dat je kunt gebruiken om comfortabel(er) te voeden, bij zowel borst- als flesvoeding. Je gebruikt het kussen tijdens het voeden als ondersteuning voor je arm of voor je baby. Zeker als je vaker op een dag moet voeden (en dat is in de eerste levensmaanden van je baby uiteraard het geval) is een voedingskussen geen overbodige luxe; bij een verkeerde houding krijg je snel last van je nek- en rugspieren.

Tip! Bij Prénatal vind je fijne voedingskussens in mooie prints

Voedingskussen gebruiken tijdens voeding

Geef je borstvoeding? Leg het kussen dan op je onderarm, zo dicht mogelijk tegen je aan. De mond van je baby moet zo dicht mogelijk bij je tepel komen. Bewaar wel altijd een paar centimeters afstand zodat je baby zelf kan happen. Geef je flesvoeding? Dan kun je het voedingskussen wat later neerleggen zodat je wat meer ruimte hebt voor het geven van de fles.

borstvoeding voedingskussen

Advertentie

Tweeling voedingskussen

Heb je een tweeling? Dan kun je ook speciale tweeling voedingskussens kopen. Het voedingskussen voor tweelingen van My Brest Friend is groter, zodat er twee baby’s tegelijkertijd op kunnen liggen. In het tweelingvoedingskussen van Twin Things zitten twee ronde openingen waarin je de baby’s naast elkaar kunt leggen.

Beter slapen

Een voedingskussen wordt door veel (aanstaande) moeders ook vaak voor een ander doeleinde gebruikt: slapen. Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap moeite met slapen, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van hun bekken, rug, benen, knieën of gewoon geen comfortabele slaaphouding meer kunnen vinden vanwege hun dikke buik.

Als je veel vocht vasthoudt of tijdens het liggen last hebt van brandend maagzuur, kan dat betekenen dat je te weinig ondersteuning hebt ’s nachts. Een voedingskussen kan uitkomst bieden. Door zijn vorm en materiaal helpt hij bepaalde delen van je lichaam extra te ondersteunen, zodat jij een natuurlijke houding aanneemt als je slaapt.

Lees ook: 7 tips voor een vliegende start met borstvoeding

Soorten voedingskussens

Voedingskussens zijn er in alle soorten en maten. Als het gaat om het voeden van je baby, maakt het niet heel veel uit welke je kiest. Als je hem wilt gebruiken om lekker te slapen tijdens je zwangerschap is het wel belangrijk om je goed te informeren, want ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Houd goed jouw specifieke behoeftes en eventuele kwaaltjes in je achterhoofd om te bepalen welk kussen het beste bij jou past. Dit zijn de keuzes die je hebt:

Advertentie
 1. Total body voedingskussen

  Er zijn twee soorten total body voedingskussens: de C-vorm en de U-vorm. Ze danken hun naam aan de letter waarop ze lijken. Deze voedingskussens zijn niet alleen perfect als knuffelmaatje, maar bieden ook steun aan je hele lichaam. Beide kussens bieden dezelfde, goede ondersteuning, maar je gebruikt ze op een andere manier:

  C-vorm

  Zo gebruik je dit kussen als je in bed ligt. Klem de onderkant van het voedingskussen tussen je benen en laat je hoofd rusten op het bovenste deel. Leg het middenstuk onder je zwangere buik, zodat je gewicht beter verdeeld is. Je wordt als het ware omhelst door het lichaamskussen, waardoor ook je rug de nodige steun krijgt.

  voedingskussen-C-vorm
  C-vorm voedingskussen

  U-vorm

  Dit voedingskussen gebruik je in de omgekeerde vorm. Je hoofd rust op de ronding van de U, dus op de onderkant van de letter. Je armen en benen klem je om de ene kant. Tot slot wordt je rug ondersteund door de andere kant.

  Een total body kussen is de grootste en duurste, maar ondersteunt je lichaam wel optimaal. Dat vergroot de kans op een goede nachtrust.

  Voedingskussen-U-vormU-vorm voedingskussen

 2. Lichaamsvoedingskussen

  Dit is een langwerpig kussen van zo’n twee meter lang. Hij is in twee versies te krijgen: een rechte, en een flexibele vorm, die je makkelijk kunt buigen. Dit voedingskussen is perfect om mee te slapen; je klemt het ene eind tussen je benen en laat je hoofd op het andere eind rusten terwijl je het kussen ‘knuffelt’ met je armen. Zo heb je steun voor je benen, buik en je hoofd (een hoofdkussen heb je zo niet meer nodig). Helaas biedt het kussen weinig steun aan je rug. Als dat je zwakke plek is, ben je beter af met een total body kussen. Let ook goed op de kwaliteit, die is namelijk sterk afhankelijk van de vulling.

  lichaamsvoedingskussenLichaamsvoedingskussen, ook wel total body kussen genoemd. 

 3. Wig

  Dit kussen ziet er bijna uit als een ‘normaal’ hoofdkussen, maar met een soort uitholling naar het midden toe, waardoor het extra geschikt is om onder je buik te leggen als je op je zij ligt. Het gewicht wordt beter verdeeld, waardoor je een comfortabelere houding kan vinden in bed. Ook kun je het kussen achter je rug plaatsen als je veel beweegt in je slaap, het kussen houd je dan op je plek (op je zij). Een groot voordeel voor jou én je partner, want woelen en snurken is er zo niet meer bij.

  Als je veel last hebt van brandend maagzuur, kun je het kussen onder je hoofd leggen zodat je iets hoger ligt en zo minder last hebt. Een nadeel van dit kussen kan zijn dat het maar aan een klein deel van je lichaam steun geeft. Het kan dus zo zijn dat je nog een aparte ondersteuning nodig hebt voor bijvoorbeeld je rug of voor je hoofd. Tijdens het voeden gebruik je dit kussen op je schoot. Je baby ligt dan voor het grootste gedeelte op het kussen en jouw arm steunt met kind op het kussen.

  Het ontwerp van de wig verschilt sterk van merk tot merk. Besluit je een wigkussen te kopen, houd dan rekening met de hoeveelheid ondersteuning die jij nodig hebt en laat je goed adviseren.

  wig-voedingskussenWig voedingskussen

Vulling voedingskussen

Naast vorm, kun je ook kiezen uit verschillende vullingen. Hieronder staan de verschillende materialen met alle voor- en nadelen op een rij.

Vulling Voordelen Nadelen
 

Piepschuim balletjes

 

 • Goedkoop
 • Nemen snel de vorm van je lichaam aan

 

 

 • Na veel gebruik verliest het kussen zijn vorm doordat de balletjes aan elkaar gaan kleven
 • Balletjes maken geluid als je beweegt

 

 

Polyester

 

 • Geeft goede ondersteuning
 • Voelt zacht aan
 • Maakt geen geluid tijdens bewegen

 

 

 • Erg warm: polyester ademt niet goed
 

Microparels

 

 • Licht materiaal
 • Geen goede ondersteuning
 • Houdt zijn vorm
 • Maakt geen geluid tijdens bewegen

 

 

Memory foam (traag schuim)

 

 • Geeft veel steun en minder druk
 • Neemt na 5 seconden oude vorm weer aan

 

 

 • Warm: hitte wordt moeilijk afgevoerd. Check of het schuim gescheurd is: dat ademt beter

Hoezen

Het verschilt per kussen of je er een hoes bij krijgt. Vaak is er sowieso de mogelijkheid om een extra hoes bij te kopen. En dat kan best handig zijn, zeker als de baby er eenmaal is en de melk nogal eens wordt uitgespuugd over het voedingskussen.

Lees ook: Dit is de beste kant om op te slapen als je zwanger bent

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting