Snurken als je zwanger bent
Snurken tijdens de zwangerschap is heel normaal: naar schatting één op de drie zwangere vrouwen doet het. Het kan iedereen overkomen, ook vrouwen die voorheen nooit snurkten. Je kunt licht geluid maken, maar ook heel zwaar gaan snurken.
Dat snurken kan best vervelend zijn, vooral voor je partner. Tijdens de laatste periode voordat de baby komt, willen jullie vast nog even genieten van een goede nachtrust. Dat wordt lastig als jij elke nacht een paar bomen ligt om te zagen. Misschien word je zelf ook wel wakker van je eigen gesnurk, waardoor je vermoeid raakt. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om het snurken te verminderen.
Lees ook: Slecht slapen tijdens je zwangerschap: wat te doen?
Oorzaak snurken tijdens zwangerschap
Snurken tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Door die hormonen kan de vochthuishouding van je lichaam ontregeld raken. Je lichaam houdt meer vocht vast, waardoor je bijvoorbeeld dikke enkels, voeten, benen en armen kunt krijgen. Ook de slijmvliezen in je neus kunnen meer vocht vasthouden en daardoor opzwellen. Er ontstaat minder ruimte in de neus voor de doorgang van lucht, waardoor je dus 's nachts kunt gaan snurken als je zwanger bent.
Een andere oorzaak van snurken is snelle gewichtstoename. Mensen met overgewicht hebben daardoor een grotere kans om te gaan snurken. Een snelle gewichtstoename is precies wat er gebeurt bij zwangere vrouwen. Niet alleen je buik groeit, ook op andere plekken van je lichaam kun je wat meer vet opslaan. Zo kan er meer vetweefsel rondom de keel ontstaan, wat snurken kan verergeren.
Lees ook: Alle zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt krijgen
Meer kans op snurken als je zwanger bent
Een aantal factoren kan het risico op snurken tijdens de zwangerschap vergroten. Het komt vaker voor bij:
-
vrouwen die zwanger zijn van een meerling
-
vrouwen die vóór de zwangerschap al een hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie) hadden
-
vrouwen met overgewicht
-
vrouwen die antidepressiva of medicatie gebruiken
-
vrouwen die ouder zijn: de kans op snurken neemt doorgaans toe naarmate je ouder wordt, zeker vanaf veertig jaar
Wanneer snurken als je zwanger bent?
Snurken begint meestal in het tweede trimester van de zwangerschap. Vanaf de vijftiende week gaan veel zwangere vrouwen wat meer vocht vasthouden, waardoor je ook kunt gaan snurken. Het kan ook pas later in de zwangerschap opspelen of verergeren.
Lees ook: Gekke dromen tijdens de zwangerschap? Dit betekent het
Wat zijn de risico's van snurken?
Snurken tijdens de zwangerschap kan in principe geen kwaad. Je kunt er bovendien weinig aan doen. Het komt door je veranderende hormonen en je gewichtstoename. Na de zwangerschap gaat het daarom meestal vanzelf weer over. Ook al is het dus meestal onschuldig en van tijdelijke aard: het kan wel vervelend zijn voor je partner en voor jezelf.
Liggen jullie er echt wakker van? Dan kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad. Of bespreek het met je verloskundige. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een oplossing.
Lees ook: Is het gevaarlijk om op je rug te slapen als je zwanger bent?
Slaapapneu en zwanger
Wanneer snurken wel een risico kan zijn? Het kan een teken zijn van obstructief slaapapneu. Het is onbekend hoe vaak dit precies voorkomt bij zwangere vrouwen. Wel is duidelijk dat vrouwen met een gezond gewicht over het algemeen goed beschermd zijn tegen slaapapneu, ook wanneer ze zwanger zijn van een meerling.
Overgewicht vergroot het risico op slaapapneu. Slaapapneu tijdens de zwangerschap geeft risico's voor de moeder en de ongeboren baby. Bij een hoge BMI voorafgaand aan de zwangerschap, een grote omtrek van de nek, luid gesnurk en ademstops, kan er sprake zijn van slaapapneu. Vooral wanneer dit gepaard gaat met zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk. Neem dan contact op met je huidarts.
Snurken kan heel soms ook een teken zijn van zwangerschapsdiabetes. Andere symptomen die daarop kunnen wijzen, zijn veel dorst en veel plassen. Maar zowel snurken als veel dorst en veel plassen kunnen ook gewoon onschuldige zwangerschapskwaaltjes zijn.
Wat kun je doen tegen snurken?
Je kunt een aantal dingen doen om het snurken tijdens je zwangerschap te verminderen:
- 01.
Probeer op je zij te slapen. Zo kun je vrijer ademen. Als je op je rug slaapt, wordt de luchtdoorgang in je neus nog nauwer.
- 02.
Rol je 's nachts vaak weer terug op je rug? Vraag je partner dan om je weer op je zij te rollen als hij wakker wordt van jouw gesnurk. Je kunt ook een tennisbal in je hemdje doen op je rug, om te voorkomen dat je in je slaap op je rug gaat liggen.
- 03.
Gebruik een extra kussen. Je kunt een extra kussen onder je hoofd leggen of het hoofdeinde van het bed wat hoger zetten. Een voedingskussen slaapt ook comfortabel.
- 04.
Ventileer. Ventileer de slaapkamer goed en zet 's nachts een raam open.
- 05.
Zorg voor meer luchtvochtigheid. Gebruik een luchtbevochtiger in de slaapkamer. Je gaat meer snurken als de lucht in de slaapkamer droog is.
- 06.
Je kunt antisnurkmiddelen gebruiken. Denk aan een neuspleister, neusspreider of antisnurkbeugel. Deze hulpmiddelen zijn in principe allemaal veilig tijdens de zwangerschap, maar lees voor gebruik wel even de bijsluiter.
- 07.
Probeer niet te veel aan te komen. Probeer een te snelle gewichtstoename te voorkomen, door gezond te blijven eten.
- 08.
Drink geen alcohol en rook niet. Sowieso niet vanwege de risico's voor je baby, maar daarnaast kan het snurken hierdoor ook verergeren.
Helpen deze tips niet? Onthoud dan: het is tijdelijk. Na je zwangerschap komt het vanzelf weer goed. Heb jij of je partner echt last van slapeloze nachten door het gesnurk? Bespreek het dan met je huisarts.
Lees ook: Tips om beter te slapen tijdens de zwangerschap
Bron: Kraamzorg de Waarden