Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tepelstimulatie

Bewezen: tepelstimulatie wekt de bevalling op

Vergeet seks, stimuleer je tepels, dat zou de bevalling direct opwekken. Aldus dé nieuwe weeënopwekkende tip. Maar werkt het ook?

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Nieuwe tip

De geboorte van IJsbrand liet bijzonder lang op zich wachten. In het ziekenhuis lag al een ballonkatheter voor me klaar om de bevalling kunstmatig op gang te brengen toen de weeën eindelijk alsnog spontaan doorzetten.

Advertentie

Van de online lijstjes met opwektrucs had ik de nummer 1 – een potje seks – hartstochtelijk genegeerd. Maar nu blijken die lijstjes vernieuwd met een opvallende tip: vergeet seks, stimuleer je tepels. Dat zou de bevalling direct opwekken. Ik ben gefascineerd: zit ‘m daar echt de kneep?

Knoppen draaien

Borststimulatie is een oud gebruik. Europese artsen beschreven het al in de achttiende eeuw als een manier om bij een langdurige zwangerschap de bevalling te bespoedigen.

Ook nu bestempelen vrouwen het masseren van de borsten en knijpen in de tepels als een van hun favoriete doe-het-zelfmethoden1. Het zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt, mogelijk doordat het de hoeveelheid van het hormoon oxytocine opkrikt. Maar kun je echte weeën opstarten door zelf aan de knoppen te zitten?

Borstrust

De Cochrane groep, een netwerk in de gezondheidszorg, kwam in 2005 met een overzicht2 op basis van vijf interventiestudies met in totaal 637 vrouwen die (bijna) uitgerekend waren. Vrouwen in de interventiegroepen stimuleerden zelf of met een borstpomp hun tepels of hele borsten, tot wel drie uur per dag lang. Vrouwen in de controlegroepen lieten hun borsten met rust.

Advertentie

De beknopte weergave: in de controlegroep was na 72 uur bijna niemand aan het bevallen, terwijl in de stimulatiegroep de bevalling bij 1 op de 3 vrouwen al wel was ingezet. Met zo’n simpele, goedkope methode mogen hoogzwangeren in hun handjes knijpen, zou je denken.

Let op

Toch is de Nederlandse beroepsvereniging voor gynaecologen er nog niet helemaal gerust op3. In de interventiegroep overleden namelijk 3 van de 167 baby’s (en in de controlegroep niet één).

Alle sterfgevallen komen voor in dezelfde studie: een Indiaas onderzoek dat als enige naar vrouwen met een hoogrisicozwangerschap keek. Dat zijn bijvoorbeeld vrouwen met een hoge bloeddruk of een groeivertraging in de baarmoeder. Voor die groep moet de veiligheid dus verder worden onderzocht.

Tepelmoeders

Gelukkig kwamen er in de andere vier studies, die uitsluitend naar laagrisicozwangerschappen keken, helemaal geen sterfgevallen voor. Bovendien hadden de ‘tepelmoeders’ zelf een stuk minder nabloedingen.

Advertentie

Bij gewone zwangerschappen is tepelstimulatie dus waarschijnlijk gunstig2. Ook een recentere studie uit India4 bevestigt dat. Dus ben je al uitgerekend en wil je heel graag je baby ontmoeten? Trek dan eens tijd uit voor je tepels.

1 Declercq, et al. (2014). Major Survey Findings of Listening to Mothers III: Pregnancy and Birth. The Journal of Perinatal Education. https://doi.org/10.1891/1058-1243.23.1.9

2 Kavanagh, et al. (2005). Breast stimulation for cervical ripening and induction of labour. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003392.pub2

3 Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (2020). NVOG-richtlijn ‘Methoden van inductie van de baring’ 2.0. www.nvog.nl

4 Singh, et al. (2014). Breast stimulation in low-risk primigravidas at term: Does it aid in spontaneous onset of labour and vaginal delivery? A pilot study. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2014/695037

 

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images. 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu