BabyGezondheid & groei

Welke kleur ogen krijgt je baby?

 
Welke kleur ogen krijgt je baby? Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

De meeste baby's worden geboren met blauwe, grijze of bruine ogen. Vaak verandert de kleur in de eerste maanden en soms jaren. Vraag jij je ook af welke kleur ogen je kind krijgt?

Lees verder onder de advertentie

Kleur ogen van pasgeboren baby

Als je zwanger bent, kun je niet wachten om je baby voor het eerst in je armen te houden. Dikke kans dat je nu al fantaseert hoe hij eruitziet. Zou je baby haar hebben en welke kleur zouden zijn ogen zijn? Maar wist je dat de kleur van je baby's ogen nog kan veranderen als hij geboren is?

Witte baby's hebben bij hun geboorte meestal blauwe ogen. Dat komt omdat hun ogen nog weinig pigment (kleurstof) hebben. Hoe meer pigment, hoe donkerder de ogen. In de eerste maanden maken ze dat pigment vanzelf aan. Langzaam begin je dan te zien wat hun definitieve oogkleur wordt. Baby's met een tintje hebben vanaf de geboorte meer pigment. Zij kunnen dus ook geboren worden met bruine of grijze ogen.

Wil je weten wat pasgeborenen zien? Check hier het zicht van je baby van maand tot maand.

Lees verder onder de advertentie

Welke leeftijd definitieve oogkleur?

In de eerste maanden krijgt je baby steeds meer pigment in z'n ogen. Rond 3 maanden zie je vaak de kleur al wat veranderen – tenzij hij later blauwe ogen krijgt, natuurlijk. Het verschilt per kind wanneer hij zijn definitieve oogkleur heeft, maar meestal is dat tussen 6 maanden en 1 jaar.

Hoelang kunnen ogen nog veranderen van kleur?

Rond de eerste verjaardag is meestal wel duidelijk welke kleur ogen je kind heeft. Tot hij 6 jaar is kan de kleur nog (licht) veranderen. Dan pas weet je dus welke oogkleur je kind definitief heeft.

Tip: Hier vind je de leukste zonnebrillen voor je baby

Lees verder onder de advertentie

Bruine ogen

Heeft je kind blauwe ogen terwijl jij en zijn vader bruine ogen hebben? Lang werd gedacht dat dit niet kon omdat bruin dominant is. Die theorie kan de prullenbak in. Tegenwoordig weten we dat tientallen genen een rol spelen bij de kleur. Zelfs de genen van verre grootouders tellen mee. Het kan dat je zelf bruine ogen hebt, maar wel genen voor een blauwe oogkleur bij je draagt. Dus ook als niemand in je gezin blauwe ogen heeft, kan je kind blauwe ogen hebben. Of grijs, amber, hazelnoot, met of zonder donker randje om de iris, met stipjes erin... Er zijn allerlei variaties mogelijk.

De genen die een bruine oogkleur veroorzaken zeggen wel iets over de hoeveelheid pigment. Een bruine oogkleur ontstaat door veel pigment. Zit er weinig of geen pigment in het oog, dan ontstaat een blauwe kleur. Geven jullie een mix van genen door die ieder een beetje pigment opleveren, dan kan je baby ook groene of grijze ogen krijgen.

'Die is zeker van de melkboer'

Dat hoor je weleens iemand zeggen als een kind niet op zijn ouders lijkt. Maar genetica zit niet zo simpel in elkaar. Hier lees je alles over erfelijkheid en genen.

Lees verder onder de advertentie

Welke kleur ogen krijgt mijn kind?

Doordat er zo veel genen een rol spelen, is het onmogelijk te voorspellen welke kleur ogen je kind zal krijgen. Wat je in elk geval wel zeker weet, is dat jouw oogkleur en ook je oogkleur van de vader tot de opties behoren, want die genen zijn sowieso in het spel.

Wat is de zeldzaamste kleur ogen?

Bruin is de meest voorkomende oogkleur ter wereld (45%). Op plek 2 komt blauw (27%). Groen is de zeldzaamste oogkleur (9%).

Bronnen: Oogfonds, Erasmus MC, American Academy of Ophthalmology

Lees verder onder de advertentie