Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoeveel kinderbijslag bij tweede en derde kind in het nieuwe jaar?

Kinderen kosten geld. Daarom krijg je kinderbijslag als tegemoetkoming voor de onkosten. Hier lees meer over kinderbijslag tweede kind en een derde kind?

Hoe werkt kinderbijslag?

Iedereen die in Nederland woont of werkt en een kind verzorgt, heeft recht op kinderbijslag. Dat gaat bijna automatisch. Zodra je je pasgeboren baby registreert bij het gemeentehuis krijgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hier bericht van. Jij ontvangt dan de informatie waarmee je kinderbijslag kunt aanvragen. De SVB regelt daarna de uitbetaling van de kinderbijslag.

Advertentie

Lees meer: Checklist: aangifte geboorte bij de gemeente

Voor wie kun je het aanvragen?

Je kunt, als je aan de voorwaarden voldoet, kinderbijslag krijgen voor:

Iedereen die in Nederland woont of werkt en een kind verzorgt, heeft recht op kinderbijslag. Dus ook als je voor geadopteerde kinderen, pleegkinderen, stiefkinderen of andere kinderen zorgt alsof het je eigen kinderen zijn, kun je kinderbijslag aanvragen.

Hoeveel kinderbijslag krijg ik per kind?

De hoogte van de kinderbijslag hangt af van de leeftijd van je kind. Ook als hij een bijbaantje heeft, kan dit invloed hebben op de hoogte van het bedrag. Zodra je kind gaat studeren, vervalt de kinderbijslag. Hij kan dan studiefinanciering aanvragen. Meestal wordt de kinderbijslag jaarlijks per 1 januari verhoogd. De bedragen kun je vinden op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De bedragen zijn vanaf 1 januari 2021 als volgt:

 • 0 t/m 5 jaar: 223,37 euro per kwartaal
 • 6 t/m 11 jaar: 271,24 euro per kwartaal
 • 12 t/m 17 jaar: 319,10 euro per kwartaal

Kinderbijslag aanvragen

De SVB maakt de kinderbijslag vier keer per jaar over op je rekening, aan het eind van elk kwartaal (in januari, april, juli en oktober). Oftewel: je krijgt voor de eerste keer kinderbijslag na een volledig kwartaal. Als je kind ergens halverwege een kwartaal is geboren, krijg je het eerstvolgende betalingsmoment helaas dus nog niks. Over dit bedrag betaal je geen belasting. Als je kind niet thuis kan wonen, bijvoorbeeld vanwege een handicap, kun je in sommige gevallen dubbele kinderbijslag krijgen.

Hoeveel kinderbijslag twee kinderen

Als je een tweede kind krijgt, ontvang je ook meer kinderbijslag. Je hoeft daar niets voor te doen. De SVB past het bedrag automatisch aan, zodra je kind bij de gemeente is geregistreerd. Je krijgt vervolgens een brief met daarin de hoogte van het bedrag dat je vanaf nu ontvangt. De bedragen voor een tweede kind zijn hetzelfde als voor je eerste kind. Het bedrag kan wel per kind verschillen, afhankelijk van hun leeftijd. Het SVB telt ze bij elkaar op tot een totaalbedrag.

Hoeveel kinderbijslag drie kinderen

De kinderbijslag voor drie kinderen wordt op dezelfde manier berekend. Stel: je hebt één kind van zes jaar, één van vier en een pasgeboren baby. Dan krijg je in 717,98 totaal euro.

Betaaldagen

Elk kwartaal krijg je de kinderbijslag op je bankrekening gestort. De betaaldagen in 2021 zijn:

 • 4 januari 2021: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2020
 • 1 april 2021: kinderbijslag over het eerste kwartaal 2021
 • 1 juli 2021: kinderbijslag over het tweede kwartaal 2021
 • 1 oktober 2021: kinderbijslag over het derde kwartaal 2021

Het vierde kwartaal van 2021 wordt dan weer in januari 2022 uitbetaald. Je bank stort het geld op dezelfde dag op je rekening. Maar het verschilt per bank op welk tijdstip van de dag dit precies is.

Wanneer stopt de kinderbijslag?

Als je kind achttien jaar wordt, vervalt in het nieuwe kwartaal de kinderbijslag. Ook zodra een kind studiefinanciering krijgt, wordt de kinderbijslag in het eerstvolgende kwartaal stopgezet. Als toch tegelijkertijd studiefinanciering en kinderbijslag is ontvangen, omdat bijvoorbeeld de studie niet is doorgegeven, dan wordt de kinderbijslag teruggevorderd.

Hoeveel mag een kind bijverdienen?

Sinds 1 januari 2020 zijn de regels voor kinderbijslag voor kinderen vanaf 16 jaar veranderd.

 • Als je kind van 16 of 17 jaar studiefinanciering krijgt, dan heeft dit geen gevolgen meer voor de kinderbijslag. Heeft jouw kind al in het eerste kwartaal van 2021 recht op studiefinanciering? Dan krijg hij toch kinderbijslag.
 • Heeft jouw kind een bijbaantje? Dan heeft zijn inkomen geen gevolgen meer voor de kinderbijslag. Sinds 1 januari 2020 mag je kind onbeperkt bijverdienen.

Redenen voor stopzetten kinderbijslag

De kinderbijslag stopt als je kind 18 jaar wordt. Soms kan de kinderbijslag eerder stoppen.

 • Je kind gaat het huis uit en jij draagt minder dan 433 euro per kwartaal aan de kosten van zijn levensonderhoud (bijvoorbeeld boodschappen en kleding).
 • Je gaat in het buitenland wonen of werken.
 • Je kind gaat in het buitenland wonen.
 • Je kind is zestien of zeventien jaar, maar gaat overdag niet naar school om een startkwalificatie te halen en is daarvan niet vrijgesteld conform Leerplichtwet 1969.
 • Je kind overlijdt.

Nieuw vanaf 2021: je blijft kinderbijslag ontvangen als je kind al voor zijn achttiende gaat studeren in het hoger onderwijs. Eerder verviel in dat geval het recht op kinderbijslag. Om dit te compenseren, wordt de kinderbijslag dit jaar niet geïndexeerd, oftewel de bedragen worden niet aangepast aan de inflatie.

Wijzigingen

Als er iets verandert in de bijslag hoor je dat snel. De SVB informeert je hierover per brief. Verandert er iets in jouw situatie? Ga je bijvoorbeeld verhuizen of werken in het buitenland? Geef dit dan ook tijdig aan de SVB door. Dat doe je via deze link: wijziging doorgeven.

Tip: belastingaangifte voor ouders

Met de komst van je eerste baby veranderen er ook dingen in je belastingaangifte. Waar moet je rekening mee houden? En heb je nog recht op extra toeslagen? Hier vind je handige tips. En meer informatie vind je op www.svb.nl.

Meer veranderingen in 2021:

Ouders krijgen in 2021 te maken met een aantal veranderde tarieven:

Bronnen: Sociale Verzekeringsbank, Nibud, Rijksoverheid