Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Jongetjes staan bij hun broertje te kijken in de couveuse en de kinderbijslag voor het tweede kind wordt bepaald

Hoeveel kinderbijslag bij tweede en derde kind in 2023?

Kinderen kosten geld. Daarom krijg je kinderbijslag als tegemoetkoming in de kosten. Als je meer kinderen hebt, kan de hoogte van de kinderbijslag per kind verschillen. Hier lees je meer over kinderbijslag tweede kind en derde kind.

Advertentie

Hoe werkt kinderbijslag?

Iedereen die in Nederland woont of werkt en een kind verzorgt, heeft recht op kinderbijslag. Dat gaat bijna automatisch. Zodra je je pasgeboren baby registreert bij het gemeentehuis, krijgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hier bericht van. Jij ontvangt dan de informatie waarmee je kinderbijslag kunt aanvragen. De SVB regelt daarna de uitbetaling van de kinderbijslag.

Lees meer: Checklist: aangifte geboorte bij de gemeente

Voor wie kun je het aanvragen?

Je kunt, als je aan de voorwaarden voldoet, kinderbijslag krijgen voor:

Iedereen die in Nederland woont of werkt en een kind verzorgt, heeft recht op kinderbijslag. Dus ook als je voor geadopteerde kinderen, pleegkinderen, stiefkinderen of andere kinderen zorgt alsof het je eigen kinderen zijn, kun je kinderbijslag aanvragen.

Advertentie

Hoeveel kinderbijslag krijg ik per kind?

De hoogte van de kinderbijslag hangt af van de leeftijd van je kind. Zodra een kind 6 jaar en 12 jaar wordt, gaat het bedrag omhoog. De kinderbijslag stopt als een kind 18 jaar wordt. Meestal wordt de kinderbijslag jaarlijks per 1 januari verhoogd. De bedragen kun je vinden op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De bedragen zijn als volgt:

 • 0 t/m 5 jaar: 249,31 euro per kwartaal
 • 6 t/m 11 jaar: 302,74 euro per kwartaal
 • 12 t/m 17 jaar: 356,16 euro per kwartaal

Wanneer krijg je kinderbijslag?

De SVB maakt de kinderbijslag vier keer per jaar over op je rekening, aan het eind van elk kwartaal (begin januari, april, juli en oktober wordt het op je rekening gestort). Oftewel: je krijgt voor de eerste keer kinderbijslag na een volledig kwartaal. Als je kind ergens halverwege een kwartaal is geboren, krijg je het eerstvolgende betalingsmoment helaas dus nog niks. Over dit bedrag betaal je geen belasting. In sommige gevallen kun je dubbele kinderbijslag krijgen, bijvoorbeeld als je een thuiswonend kind hebt dat vanwege een ziekte of aandoening intensieve zorg nodig heeft.

Hoeveel kinderbijslag tweede kind?

Als je een tweede kind krijgt, ontvang je ook meer kinderbijslag. Je hoeft daar niets voor te doen. De SVB past het bedrag automatisch aan, zodra je kind bij de gemeente is geregistreerd. Je krijgt vervolgens een brief met daarin de hoogte van het bedrag dat je vanaf nu ontvangt. De bedragen voor een tweede kind zijn hetzelfde als voor een eerste kind. Het bedrag kan wel per kind verschillen, afhankelijk van de leeftijd. Het SVB telt de bedragen die je voor je kinderen krijgt bij elkaar op tot een totaalbedrag.

Advertentie

Hoeveel kinderbijslag drie kinderen?

De kinderbijslag voor drie kinderen wordt op dezelfde manier berekend. Stel: je hebt één kind van 6 jaar, één van 4 jaar en een pasgeboren baby, dan krijg je in totaal 302,74 + 249,31 + 249,31 = 801,36 euro per kwartaal.

Betaaldagen

Elk kwartaal krijg je de kinderbijslag op je bankrekening gestort. De betaaldagen in 2023 zijn:

 • 2 januari 2023: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2022
 • 1 april 2023: kinderbijslag over het eerste kwartaal 2023
 • 1 juli 2023: kinderbijslag over het tweede kwartaal 2023
 • 1 oktober 2023: kinderbijslag over het derde kwartaal 2023

Het vierde kwartaal van 2023 wordt dan weer in januari 2024 uitbetaald. Je bank stort het geld op dezelfde dag op je rekening. Maar het verschilt per bank op welk tijdstip van de dag dit precies is.

Wanneer stopt de kinderbijslag?

Als je kind 18 jaar wordt, stopt in het nieuwe kwartaal de kinderbijslag. Als je kind voor zijn 18e al studiefinanciering krijgt, heeft dit geen invloed op de kinderbijslag. Sinds 1 januari 2020 kunnen kinderen van 16 of 17 jaar die gaan studeren aan het mbo, hbo of de universiteit studiefinanciering krijgen zonder dat dit gevolgen heeft voor de kinderbijslag.

Hoeveel mag een kind bijverdienen?

Heeft jouw kind een bijbaantje? Sinds 1 januari 2020 heeft het inkomen van een kind geen gevolgen meer voor de kinderbijslag. Je kind mag onbeperkt bijverdienen.

Redenen voor stopzetten kinderbijslag

De kinderbijslag stopt als je kind 18 jaar wordt. Soms kan de kinderbijslag eerder stoppen.

 • Je kind gaat het huis uit en jij draagt minder dan 440 euro per kwartaal aan de kosten van zijn levensonderhoud (bijvoorbeeld boodschappen en kleding).
 • Je gaat in het buitenland wonen of werken.
 • Je kind gaat in het buitenland wonen.
 • Je kind is 16 of 17 jaar, maar gaat overdag niet naar school om een startkwalificatie te halen en is daarvan niet vrijgesteld conform Leerplichtwet 1969.
 • Je kind overlijdt.

Nieuwe woonlandfactoren per 1 januari 2023

Woont je kind in het buitenland? Als dit een land is buiten de Europese Unie (EU) of de Europese Economische Ruimte (EER), en niet Zwitserland, kan de kinderbijslag aangepast worden aan het kostenniveau in het land waar je kind woont. Je krijgt dan een percentage van het maximale bedrag aan kinderbijslag dat je kunt krijgen (dit percentage heet de woonlandfactor). Per 1 januari 2023 geldt voor een aantal landen een nieuw percentage. Is dit op jouw situatie van toepassing, dan krijg je eind 2022 een brief met het nieuwe bedrag.

Wijzigingen

Als er iets verandert in de bijslag hoor je dat snel. De SVB informeert je hierover per brief. Verandert er iets in jouw situatie? Ga je bijvoorbeeld verhuizen of werken in het buitenland? Geef dit dan ook tijdig aan de SVB door. Dat doe je via deze link: wijziging doorgeven.

Tip: belastingaangifte voor ouders

Met de komst van je eerste baby veranderen er ook dingen in je belastingaangifte. Waar moet je rekening mee houden? En heb je nog recht op extra toeslagen? Hier vind je handige tips. En meer informatie vind je op www.svb.nl.

Meer veranderingen in 2023:

Ouders krijgen in 2023 te maken met een aantal veranderde tarieven:

Bronnen: Sociale Verzekeringsbank, Nibud, Rijksoverheid

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting