Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zo voorkom je nekpijn door het voeden van je baby (of kom je er snel vanaf)

Of je nou fles- of borstvoeding geeft, als je niet oplet kan het zorgen voor een pijnlijke, stijve nek. Dit is wat je kunt doen om het te verhelpen als je hier last van hebt. Plus wat handige tips om het te voorkomen.

Advertentie

Snelle stretchoefeningen

Als je je bedenkt dat je een paar uur per dag in dezelfde houding zit, waarbij je een arm met daarop je baby in een hoek van 90 graden houdt en zelf half voorovergebogen nauwlettend zijn drinken in de gaten houdt, dan is het misschien niet zo gek dat je wat nekpijn aan het ontwikkelen bent of zelfs al hebt. Zeker als je niet goed op je houding let voordat je je kind laat drinken. Om de pijn te verlichten of nekkramp te voorkomen, kun je het beste na elke voeding een paar snelle stretchoefeningen doen.

  • Schouder-stretch

    Tijdens de schouderstretch strek je rechterarm uit dwars voor je borst en ondersteun je deze met je linkerarm, zodat de ellebogen elkaar raken. Herhaal dit met je andere arm.

  • Tricep-stretch

    Doe vervolgens een tricep-stretch, waarbij je in staande positie één arm naar boven uitstrekt. Buig vervolgens je arm, zodat je hand zo ver mogelijk achter je rug verdwijnt. Gebruik je vrije hand om je arm verder naar beneden te duwen. Herhaal ook deze oefening met de andere kant.

 

Ontspannen houding

Er is maar een manier om nek- en rugklachten te voorkomen: de juiste houding tijdens het voeden. Dit moet in elk geval een houding zijn die je lang kunt volhouden en waarin je je optimaal kunt ontspannen. Bovendien moet je baby goed in staat zijn om te drinken. Verder moet je rug altijd recht zijn en je schouders, armen en nek ontspannen. Kun je dit allemaal afvinken, dan is de kans dat je klachten krijgt klein. Bekijk hier verschillende borstvoedingshoudingen.

Kussens

Als er iets is wat je bij de hand wilt hebben tijdens het voeden, dan zijn het ondersteunende kussens. Het maakt niet uit of je een voedingskussen gebruikt (ook handig als je flesvoeding geeft!) of gewoon een willekeurig kussen van de bank pakt. Kussens kunnen je baby wat extra ondersteuning geven en zorgen ervoor dat je je arm en schouders kunt ontspannen, terwijl je je baby vasthoudt om te drinken.

Nachtvoeding

Vergeet ook niet om ’s nachts op je houding te letten. De kans is groot dat je te ver voorovergebogen hangt als je moe bent en dat zorgt voor rug- en nekpijn. Ook dan kun je het beste zo rechtop mogelijk zitten, zodat je niet onnodig veel druk op je nek en rug legt.

Fijne accessoires bij het geven van borstvoeding:

Ouders van Nu product – Babydagboek

Baby dagboek - voor alle bijzondere momenten en mijlpalen

€15
Bestel nu