Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
raambekleding

Veel raambekleding onveilig voor jonge kinderen

Veel rolgordijnen en jaloezieën zijn gevaarlijk voor jonge kinderen. Bij een onderzoek van raambekleding door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn er zelfs 7 soorten raambekleding als onveilig beoordeeld. De verkoop ervan is meteen verboden.

Advertentie

Tijdens het onderzoek werd de veiligheid van 23 sets raambekleding onder de loep genomen: 7 bleken onveilig te zijn. Bij 3 sets zit geen veiligheidsmechanisme dat moet voorkomen dat een kind zich ophangt aan de bedieningskoorden. En bij 4 sets zijn de koorden te lang.

Veiligheidsrisico

Kinderen kunnen verstikt raken in de bedieningskoorden van raambekleding als deze koorden een lus om hun nek vormen. De gevolgen kunnen zijn: hersenbeschadiging door zuurstoftekort, verliezen van bewustzijn binnen 15 seconden, overlijden na 2 tot 3 minuten. Wurging gaat razendsnel en over het algemeen geruisloos. Hulp komt meestal te laat.

Onderzoek

De NVWA heeft 23 producten onderzocht die verkrijgbaar zijn in Nederland. Het gaat om raambekleding die open en/of dicht wordt gemaakt met een koord of ketting. Er werd gekeken naar risico door ophanging en naar de juiste etikettering en verpakking. Daarnaast keek de NVWA of de gebruiksaanwijzing en veiligheidswaarschuwing in orde waren.

Onveilige producten

De NVWA constateerde een ‘ernstig veiligheidsrisico’ en verbiedt de verkoop van de volgende 3 producten:

Advertentie
  • BSL Raambekleding horizontale jaloezie
  • Gamma aluminium jaloezieën uni
  • Rolgordijnwinkel.nl rolgordijn standaard

Daarnaast is bij de volgende 4 sets sprake van een zodanig veiligheidsrisico, dat de verkoop is verboden:

  • Enjoy rolgordijn uni
  • HEMA houten jaloezie 35 mm
  • Lief! Lifestyle
  • Verano rolgordijn

Dodelijke ongelukken buitenland

Aanleiding voor het onderzoek zijn berichten uit het buitenland over dodelijke ongelukken met raambekleding. Zo hebben er 184 dodelijke ongelukken plaatsgevonden in Amerika tussen 1996 en 2012, en in Engeland 28 tussen 1999 en 2016. In de meeste gevallen ging het om kinderen jonger dan 3 jaar. Ze raakten verstrikt in de koorden. Sinds 2014 zijn er nieuwe Europese normen van kracht waaraan fabrikanten van raambekleding moeten voldoen.

Tips bij aankoop en gebruik

Maar waar moet je nu op letten bij de aankoop en het gebruik van raambekleding? Volgens de NVWA is het vooral belangrijk om raambekleding op de volgende punten te checken:

  • Let goed op de bediening van de rolgordijnen of jaloezieën; deze moet koordloos zijn of voorzien van een veiligheidssysteem.
  • Zorg ervoor dat het veiligheidssysteem op de juiste manier wordt geïnstalleerd, zoals omschreven in de gebruiksaanwijzing.
  • Bij raambekleding die al is geïnstalleerd, is het belangrijk dat de bedieningskoorden buiten bereik van kinderen worden geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld door een systeem te installeren waarop overtollig koord kan worden gewikkeld.

BEKIJK OOK: Papaklas: zo maak je je huis veilig voor een baby

Advertentie

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nvwa.nl – Foto: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier