Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Voetmassage baby

Voetzoolreflexmassage voor huilerige baby's (met handige zonekaart)

Darmkramp, constipatie, tandjes of griep. Als een baby zich oncomfortabel voelt, zit er maar één ding op: huilen. Sommige ouders zijn dan geholpen met babyreflexologie. Wat is het?

Advertentie

Hoewel je altijd het beste het advies van de huisarts kunt opvolgen, kun je sommige kwaaltjes ook verlichten door de voeten van je baby te masseren. Hieronder lees je meer over babyreflexologie, een alternatieve behandeling. Welk deel van de voet kun je masseren voor welk ongemak?

Babyreflexologie

Bij reflexzonetherapie gaat de behandelaar ervan uit dat de handen, voeten, oren en het gezicht uit allerlei verschillende zones bestaan, die in contact staan met organen, spieren, zenuwen en andere onderdelen van het lichaam. De therapie is een alternatieve geneeswijze die niet de klacht behandelt, maar de mens als geheel. Door een bepaald punt op bijvoorbeeld de voeten te behandelen, zou je problemen met een ander lichaamsdeel kunnen oplossen of verlichten. Door de massagetechniek worden prikkels en reacties opgeroepen die ervoor moeten zorgen dat het lichaam zelf in actie komt om het probleem op te lossen.

Reflexzonetherapie wordt door de meeste zorgverzekeringen vergoed, als je aanvullend bent verzekerd voor alternatieve geneeswijzen. Let er bij de keuze voor een therapeut op dat die is aangesloten bij een beroepsvereniging. In Nederland zijn dat de VNRT en de BER.

Zachte druk

Bij voetreflexologie voor volwassenen wordt flink druk uitgeoefend op de verschillende zones van de voeten, maar bij baby’s gaat het er gelukkig een stuk zachtzinniger aan toe. Het is een kwestie van zachtjes aanraken met je vingertoppen en duimen. De meeste baby’s vinden het een fijn gevoel en ze ontspannen ervan.

Advertentie

Kanttekening

Kinderpodotherapeut Lars Fuit vertelt over voetzoolreflexmassage bij baby’s: ‘Een voetmassage is altijd ontspannen, net als met alle aandacht. Dit kan een baby dus best stil krijgen. Wel ben ik van mening dat als je er echt iets aan de hand is, je zoveel mogelijk naar de oorzaak moet kijken. Het masseren van de voeten is verder onschuldig en een beetje drukken kan ook geen kwaad, maar het werkelijke probleem moet wel worden aangepakt.’

Voetzoolreflexmassage

In het overzicht hieronder zie je precies welke zones van de voet in contact staan met andere delen van het lichaam.

Bron: Zorgwijzer Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier