Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit zijn de winnaars van de Geboortefotowedstrijd 2021

Fotograaf Esther Eva Steenvoorden en Linda de Wit zijn de twee winnaars van de wedstrijd Geboortefoto van het jaar 2021, georganiseerd door Ouders van Nu. Esther Eva Steenvoorden wint in de categorie professionals, De Wit wint in de categorie niet-professionele fotografen. 

Advertentie

De winnende foto van fotograaf Esther Eva Steenvoorden

Opluchting in de foto

‘De emoties spatten van het scherm, daarom is deze foto voor mij zo bijzonder’, zegt Steenvoorden over haar winnende foto. ‘De bevalling dreigde mis te gaan en op dit moment begon de baby te huilen. Er was toen enorm veel opluchting.’ 

‘Je ziet steeds nieuwe dingen’

De jury was unaniem onder de indruk van deze foto. ‘Het is een origineel beeld dat lastig in scène te zetten is. De compositie met de houding van moeder en kind die synchroon lopen is prachtig. Elke keer als je naar de foto kijkt zie je nieuwe dingen.’ Ook het feit dat de verloskundige nog half in beeld is vindt de jury een meerwaarde. Steenvoorden wint een reportage in het magazine van Ouders van Nu.

Lees ook: De 10 mooiste Nederlandse Geboortefoto’s van 2021

Advertentie

De winnende foto van Linda de Wit

Snelle geboorte

Linda de Wit: ‘De geboorte van onze zoon ging zo snel dat de verloskundige niet bij de bevalling was. Mijn man en ik brachten onze zoon zelf ter wereld. Deze foto is gemaakt net nadat ik hem zelf ‘uit mij’ heb gepakt. Deze foto zorgt voor een stuk verwerking, om te verwerken hoe deze gave bevalling was.’

Lees ook: 85% zegt: ‘Terugkijken bevallingsfoto’s helpt bij de verwerking’

‘Rauwe fotografie’

De jury oordeelt: ‘Deze foto laat zien hoe een bevalling er écht aan toe gaat. Aan de focus op het bloed kun je zien dat het een amateurfoto is. Je vraagt je echt af wat er ging er door de moeder én de vader/fotograaf heen toen hij de foto maakte.’ Rauwe fotografie is een trend, maar dit is heel echt en puur en daarom volgens de jury de terechte winnaar.

Verwerken bevalling

Voor een grote meerderheid van de bevallen vrouwen, 85 procent, is het terugkijken van geboortefoto’s een goede manier om de bevalling te verwerken. Dat blijkt uit een online enquête van Ouders van Nu, ingevuld door bijna 300 lezers. Op een enkeling na kijken alle respondenten de foto’s die voor, tijdens en na de bevalling zijn gemaakt terug. Maar delen doen we ze niet allemaal: 73 procent liet anderen de foto’s zien.

De jury

De jury bestond uit vlogger Bibi Breijman (vorig jaar winnaar van tv-programma Het perfecte plaatje en zwanger van haar tweede kind), fotograaf Mirjam Cremer van Pure Life geboortefotografie, en namens Ouders van Nu Hilde Tholen (hoofdredacteur) en Lidewij Smeur (beeldcoördinator).

Lees meer:
Bevallingsverhaal: ‘Ik hou Remco’s hand stevig vast en voel ook zijn verdriet’
Bevallingsverhaal: ‘Wauw, een meisje! Ik heb het al die tijd gevoeld’
Bevallingsverhaal: ‘De baby heeft het niet zo fijn en móet vandaag geboren worden’
Bevallingsverhaal: ‘Ik buig naar voren en pak haar aan. Wat ging dit snel’

Advertentie
Zwangerbox partnerpagina Teva (sudocrem en Inoli badolie) 2022

Teva (Sudocrem)

Bekijk de website