Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

12x dit kunnen 2-jarigen volgens experts al (en dat zou je kunnen verrassen)

Wanneer een baby zijn peuterjaren ingaat is het leuk om te merken dat je kleintje steeds meer zelf kan. Hij begint je te begrijpen, kletst misschien de oren van je kop en ook zijn persoonlijkheid ontwikkelt zich steeds meer. Maar wat moet volgens de experts een kind van twee jaar eigenlijk allemaal zelf kunnen?

Advertentie
  1. Tandenpoetsen

    Vanaf zijn tweede verjaardag kunnen kinderen volgens experts zelf hun tanden poetsen met een zachte tandenborstel en een kleine hoeveelheid tandpasta (ongeveer de grootte van een erwt). Poets wel altijd nog even na, want helemaal perfect gaat het natuurlijk nog niet. Goed om te weten: ook is het met twee jaar tijd voor het eerste bezoekje aan de tandarts.

    Tip: Zo leer je je peuter tanden poetsen

  2. Naar de wc gaan

    Lang niet alle kinderen zijn zindelijk als ze twee jaar oud zijn, maar als jouw kind interesse toont in het toilet of het potje is het in elk geval tijd om met zindelijkheidstraining te beginnen.

    Lees ook: 12x de meest gestelde vragen over zindelijk worden

  3. Klusjes doen

    Veel ouders van tweejarigen denken dat hun kind te jong is om klusjes te doen. Maar ze kunnen veel meer dan je vaak denkt en ze vinden het hartstikke leuk om kleine opdrachtjes uit te voeren en jou te helpen. Hou het wel bij zogenaamde twee staps-opdrachten. Bijvoorbeeld: ‘Pak je beker en geef hem alsjeblieft aan mij.’

    Advertentie

    Lees ook: Wanneer begin je met opvoeden?

  4. Met de pot mee-eten

    Op deze leeftijd kan eten een behoorlijke uitdaging zijn. Opeens lust je kind niets meer. Niet eten heeft bij peuters vaak meer met de peuterpuberteit te maken dan met het eten zelf. Ze zeggen nee tegen alles, dus ook tegen het eten. Ze zeggen al nee voordat ze iets hebben geproefd, gewoon om te kijken wat er dan gebeurt. Heb er vertrouwen in dat het goed komt. Is je kind wel een erg lastige eter? Kijk dan eens naar deze tips.

  5. Samen spelen

    Tot twee jaar zijn kinderen eigenlijk vooral op zichzelf gericht. Vanaf twee jaar wordt je kind wat socialer en is het (soms) bereid iets te delen. Maar echt samen spelen is er meestal nog niet bij. Kinderen van deze leeftijd zie je op een speelplaatsje of in een zandbak meestal naast elkaar spelen, en nog niet samen. Je kunt samen spelen wel stimuleren door eens een speelafspraak met een andere peuter te maken. Je merkt vanzelf of je kind er al aan toe is. Lukt het niet? Als hij wat groter is, vanaf een jaar of drie, gaat het samen spelen meestal wat beter.

    Tip: Dit zijn de leukste cadeaus voor tweejarigen volgens de redactie

  6. Situaties begrijpen en aanvoelen

    Waar een baby niet zoveel meekrijgt van wat er om hem heen gebeurt, is dat bij peuters heel anders. Hij is heel gevoelig voor grote veranderingen of spanningen. Zorg daarom dat je uitlegt wat er gebeurt als je bijvoorbeeld gaat verhuizen, gaat scheiden of er een baby bijkomt.

    Advertentie
  7. Spelen in speeltuin

    Van vallen en opstaan leer je, is het gezegde. En dat geldt ook voor je peuter. Laat hem dus vooral zelf spelen in de speeltuin. Natuurlijk onder jouw toeziend oog, maar grijp niet al te snel in. Door je kind zelf te laten ontdekken waar zijn grenzen liggen, boost je zijn zelfvertrouwen.

  8. Iets downloaden op de tablet

    Oké, iets downloaden is misschien wat overdreven, maar laat je je kind af en toe los op een tablet of mobieltje, dan zal je zien dat hij er al snel behoorlijk handig mee is. Laat je je kind af en toe iets kijken of doen op een scherm, let dan wel op dat er een goede filter op het apparaat zit. En overdrijf het niet met de schermtijd.

    Lees ook: Zoveel beeldschermtijd is oké voor je kind

  9. Emoties oppikken

    Hij mag dan nog klein zijn, peuters begrijpen meer dan je misschien denkt. Ben je verdrietig, heb je stress, reken maar dat je kind het oppikt. Als je kind niet weet wat de reden is voor jouw verdriet of stress, kan hij onzeker en angstig worden. Het is daarom goed om in ‘kindertaal’ uit te leggen wat er aan de hand is.

  10. Veter strikken

    De fijne motoriek ontwikkelt zich in de peutertijd heel snel, je kind kan doen alsof hij schrijft, aan knoppen draaien en met Duplo-blokken spelen. Sommige peuters kunnen zelfs al hun veters strikken of zelf de knopen van hun jas dichtdoen. Laat het hem in elk geval proberen, want zo leert hij het vanzelf.

    Tip: Zo leer je je kind veter strikken

  11. Lezen

    Natuurlijk kunnen peuters nog niet lezen. Een heel enkele uitzondering daargelaten. Peuters houden er wel van om te doen alsof ze ‘lezen’, door zelf door hun favoriete boek te bladeren. Stimuleer dit vooral, want dit is de eerste stap naar echt lezen.

  12. Tafelmanieren

    Of hij het ook doet is een tweede, maar een peuter is oud genoeg om tijdens het eten rustig aan tafel te blijven zitten. Vindt je kind dit lastig, laat hem dan tijdens het eten een boekje bekijken of geef hem papier en potlood. Ook kunnen peuters prima met mes en vork eten. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf: je zult het je kind wel moeten leren. Hier tips hoe je dit aanpakt.

Bron: Baby Gaga Beeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier