Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
bedroutine
door

14 tips om je bedtijdroutine wél te laten werken

In bed geplast, nachtmerries, kou: er zijn talloze redenen te bedenken waarom je kind ’s nachts uit bed komt. Met deze tips breng je structuur aan in zijn bedtijdroutine en slaappatroon. Zo leer je je kind goed slapen, in zijn eigen bed!

Advertentie
  1. Begin met een eigen kamer

    Als je kind het idee heeft dat hij min of meer de eigenaar is van de ruimte waarin hij slaapt, is de kans groot dat hij er meer tijd wil doorbrengen. Laat je kind bijvoorbeeld zijn eigen dekbedovertrek of de kleur van de gordijnen uitkiezen. Is je kind dol op dinosaurussen? Richt zijn kamer daar dan op in, zodat hij zich er extra ‘thuis’ voelt.

  2. Kies voor een gezellig bedtijdritueel

    Het is voor ieder kind prettig te weten waar hij aan toe is. Het geeft hem rust en houvast. Creëer daarom een gezellige bedtijdroutine waar je je dagelijks aan kunt houden. Even een spelletje of puzzel doen, daarna in bad en nog een boekje op bed, bijvoorbeeld.

    Lees ook: Hoeveel slaap heeft een schoolgaand kind nodig?

  3. Weg met de elektronische apparaten

    Zowel voor kinderen als voor volwassenen is het goed om een uur voor het slapen geen gebruik meer te maken van elektronische apparaten. Dit omdat het blauwlicht ertoe leidt dat je hersenen te ‘alert’ blijven. Geen spelletjes meer op de iPad en geen Netflixserie meer dus een uur voordat het bedtijd is.

  4. Nog één keer plassen, voor de zekerheid

    Je kind geeft wellicht aan niet meer te hoeven, maar dring er toch op aan dat hij nog één keer naar de wc gaat voordat hij zijn bed induikt. Dit vermindert de kans op nachtelijke ongelukjes.

    Advertentie
  5. Wees consistent

    Vaste bedtijden zijn een belangrijke factor voor een goede nachtrust. Als acht uur ’s avonds bedtijd is, zorg er dan voor dat dit elke dag zo is – óók in de weekenden en tijdens vakanties. Na lang opblijven, is je kind de volgende dag toch net zo vroeg op dus uitslapen is er voor jou (en hem) waarschijnlijk toch niet bij. Maar hij is wel extra vermoeid doordat hij minder lang heeft geslapen.

  6. Installeer een babyphone of intercom

    Schaf een babyphone of intercom aan waarmee je ook met je kind kunt praten. Mocht er iets zijn midden in de nacht, dan kun je je kind via de babyphone geruststellen in plaats van steeds uit bed te hoeven.

    Lees ook: Bedtijden voor kinderen: handig slaapschema

  7. Vul de kamer met vriendjes

    Maak de kinderkamer zo gezellig mogelijk. Qua interieur, maar ook zeker wat betreft speelgoed. Poppen en knuffels kunnen eveneens onderdeel van de bedtijdroutine worden. Laat je kind zijn lievelingsknuffel bijvoorbeeld ook een nachtzoen geven en zijn pop in een eigen bedje instoppen.

  8. Houd water bij de hand

    Hoewel de kans op bedplassen groter wordt als je je kind te veel laat drinken, kan het zinvol zijn een fles of beker water bij zijn bed te zetten. Op die manier zorg je dat jij of je kind zelf ’s nachts niet op zoek hoeft.

    Advertentie
  9. Sterren tellen maar

    Waar we als volwassenen leren onze ademhaling te tellen is het ook voor kinderen zinvol hen een eenvoudige taak of telspelletje te geven om rustig van te worden. Hang het plafond bijvoorbeeld vol met glow in the dark-sterren en laat hem sterren tellen tot hij in dromenland is.

  10. Probeer het uit te leggen

    Het is misschien nog te vroeg om het concept van slaap in al zijn facetten uit te leggen, maar je kunt wel proberen uit te leggen dat hij de volgende dag nog beter uitgerust is als hij een volle nacht in bed is gebleven.

    Lees ook: Onderzoek: zoveel slaap heeft je kind ongeveer nodig

  11. Jaag de monsters weg

    Word je kind niet kalmer van je geruststellende woorden dat monsters helemaal niet bestaan? Wellicht moet je het spelletje dan meespelen en ’s avonds mee op monsterjacht. Verjaag die angstaanjagende monsters, al is het maar met een spuitbusje met water.

  12. Leer je kind over tijd

    Midden in de nacht je kamer in lopen, omdat hij denkt dat het al ochtend is, is voor je kind heel gewoon. Waar je hem ’s winters nog kan leren te wachten tot het licht is, werkt dit tijdens de zomertijd helaas niet. Is je kind te jong om getallen te herkennen? Koop een kinderklok die met figuurtjes (zonnetje en maantje) aangeeft wanneer je kind uit bed mag. Of ga voor een slaaptrainer, zoals Sam het schaap, waarbij je kind uit bed mag als Sam zijn ogen open heeft.

  13. Beloon je kind

    Is het je kind gelukt de hele nacht in bed te blijven? Beloon hem met een sticker, iets lekkers of een gezellige activiteit. Zo gaat je kind ’s nachts ook beter zijn best wíllen doen.

  14. Hou vol!

    Onthoud dat het een hele poos kan duren voordat je verandering begint te merken. Gedragsveranderingen kunnen weken duren. Bovendien doorloopt je kind ondertussen allerlei fases die een nieuw ritme weer door de war kunnen schoppen. Dus probeer geduldig, positief en consistent te blijven.

    Lees ook: Zo leer je je peuter om uit te slapen!

    Bron: Fatherly.com

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier