Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Baby-fever, het bestaat écht! (en zelfs mannen kunnen het krijgen)

Smelt je bij elke babyfoto die je voorbij ziet komen? Dan heb je het te pakken: Baby-fever. En die baby-fever zorgt niet alleen voor rammelende eierstokken, want ook mannen kunnen het te pakken krijgen. Maar waar komt die plotselinge kinderwens vandaan?

Advertentie

Heel wat factoren spelen mee wanneer mensen besluiten om een kindje te krijgen, maar bepalend is vaak het gevoel. Wat deze zogenaamde babydrang oproept, daar zijn onderzoekers nog druk mee bezig. Al wordt het verrassend genoeg niet per se aan een geslacht gelinkt. ‘Er wordt gedacht dat het vooral vrouwen zijn die met rammelende eierstokken te maken krijgen en ze krijgen deze gevoelens wel degelijk vaker dan mannen, maar mannen maken het ook mee’, stelt psychologie professor Gary Brase, van de Kansas State University. Mannen hebben ook een biologische klok. Ook is bekend dat de gevoeligheid voor babydrang bij vrouwen afzwakt naarmate ze ouder worden, terwijl die bij mannen juist toeneemt.

Favoriete ijssmaak

Brase vergelijkt babydrang met het gevoel dat je krijgt bij het zien van bijvoorbeeld je favoriete ijssmaak. ‘Op dat moment wil je gewoon een ijsje en denk je niet na over calorieën of over het aantal minuten dat je moet lopen om die opnieuw te verbranden. Dat is ook zo met babydrang. Je ziet een schattige baby en wil er zelf ook één, maar houdt geen rekening met hoeveel moeite of geld het kost om er eentje op te voeden.’ Dit kost het hebben van een kind.

Lees ook: Onderzoekers: ‘Een zwangerschap is écht besmettelijk’

Sociale verwachting

Doctoraat student Isa McAllister aan de Pennsylvania State University omschrijft baby-fever als: ‘het verlangen om een kind te hebben.’ Een plotse kinderwens draait volgens haar vooral om een psychologisch mechanisme: je lichaam vertelt je dat het tijd is om je genen door te geven. ‘Maar het heeft ook met onze cultuur te maken en daarbij spelen sociale verwachtingen een grote rol. We vinden vrouwen nog steeds ‘onvolledig’ als ze geen kinderen hebben. Ik zeg niet dat dat waar is, maar dat is gewoon wat onze maatschappij lijkt te denken.’

Bron: Het Laatste Nieuws Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier