Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
haren wassen kind tips
door

Bye badkamerdrama: 7 tips om het haren wassen leuk te maken

Huilen, piepen, proberen weg te kruipen: veel kinderen vinden het niet leuk als hun haar gewassen wordt. Door al die badkamerdrama zie je er bijna net zo erg tegenop als hij. Hoe maak je er een leuke activiteit van? Probeer deze zeven tips.

Advertentie

Een kind naar bed brengen of groente laten eten kan een behoorlijke strijd zijn, net als het wassen van zijn haren. Veel kinderen vinden het drie keer niks. Het kan zijn dat ze een slechte ervaring hebben doordat er een keer zeep in hun oog is gekomen. Anderen reageren sterk op geur of zijn gevoelig voor het inwrijven van de shampoo in hun haar. Wat de reden ook is: het haar moet nu eenmaal af en toe gewassen worden, dus moet gebeuren. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om het leuker te maken – voor jou én je kind.

Haren wassen zonder drama: zo doe je het

 1. Kies voor geurloze anti-prik shampoo
  Fijn dat het tegenwoordig bestaat: shampoo die niet prikt en geen geur heeft. Zo zijn prikkende ogen verleden tijd, en weet je zeker dat de geur niet te sterk is voor hem.
 2. Probeer het op een andere manier
  Het hoofd van een kind is gevoelig: misschien zijn de handbewegingen die je maakt bij het inwrijven wel te hard voor hem. Maak er een soort hoofdmassage van en let hierbij op dat je voorzichtig te werk gaat. Sommige kinderen vinden de straal van de douche dan weer te hard. Je kunt de shampoo ook uitspoelen met water uit een gieter, een glas of een badspeeltje met tuutje: dat komt minder hard aan. Kleine aanpassingen maken een groot verschil!
 3. Leg een washandje op zijn ogen
  Om te voorkomen dat er water in je kinds oog komt, kun je een washandje op zijn ogen leggen. Of doe een kinderduikbril op als hij dat leuker vindt. Je kunt je kind ook naar het plafond laten kijken.
 4. Maak er een spelletje van
  Haren wassen stom? Nee, juist leuk! Zet je kind voor een spiegel neer en laat hem zien wat je allemaal kunt doen met de shampoo in zijn haar. Maak nieuwe kapsels met grote kuiven, stekels of een knotje, of ‘bouw’ met het schuim een kasteel.
 5. Laat hem helpen
  Veel kinderen vinden het een stuk minder eng als ze meehelpen. Geef hem bijvoorbeeld een druppeltje shampoo om in zijn haar te doen en vervolgens een kopje water om het af te spoelen.
 6. Pop in bad
  Laat jouw kind zijn pop mee in bad of onder de douche nemen. Eerst mag hij de haren van de pop wassen, daarna is hij aan de beurt. Zo leer je hem dat haren wassen niets engs is, en is hij door het spelen met de pop ook afgeleid als zijn haren worden gewassen.
 7. Doe de kids samen in bad of onder de douche
  Heb je meer kinderen? Zet ze samen in bad of onder de douche. Zo kunnen ze samen lekker gek doen, en denken ze niet aan het haren wassen. Als een van je kinderen er geen problemen mee heeft, was dan eerst zijn haren. Zo geeft hij het goede voorbeeld en laat hij aan zijn broer of zus zien dat er niks aan is.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ouders van Nu Forum, babyology.com – Beeld: Shutterstock

 

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier