Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
brein man verandert vader
door

Dit gebeurt er met het brein van een man wanneer hij vader is geworden

Dat er van alles met een vrouw gebeurt wanneer ze zwanger is (geweest), mag duidelijk zijn. Maar ook mannen maken een grote verandering door als ze een kind krijgen: zo verandert het brein van jonge vaders.

Advertentie

De ogen zijn vanaf een zwangerschap vooral op de vrouw gericht. Zij is degene die een bolle buik krijgt en bij wie de hormonen door het lijf gieren. Maar de geboorte van een kind zet je hele leven op zijn kop en dat geldt natuurlijk ook voor vaders. Mannen veranderen dus ook zodra ze vader zijn, en dat is zelfs aan hun brein te zien.

Hechting aan je baby: zo doe je dat

Minder testosteron voor jonge vaders

De veranderingen worden bij een vrouw al in gang gezet op het moment dat ze zwanger raakt. Bij een man verandert er meestal pas iets wanneer de baby is geboren. Hoeveel hij verandert, hangt af van hoe betrokken hij is. In de eerste maand na de geboorte van de baby kan zijn testosterongehalte tot wel 40 procent dalen. Dat klinkt heftig, maar het zorgt ervoor dat mannen gevoeliger zijn en makkelijker een band kunnen opbouwen met hun kind. Mannen bij wie het testosterongehalte nauwelijks daalt, reageren volgens onderzoekers minder goed op hun huilende kind en voelen daar ook minder empathie voor.

Ja, vaders zijn echt liever en empathischer

Kersverse vaders maken meer oestrogeen en oxytocine aan, wijst onderzoek van de Princeton University uit. Die hormonen zorgen ervoor dat je jouw emoties beter kunt reguleren en dat je waakzamer, gemotiveerder en liever bent. Geen overbodige luxe als je moet dealen met slapeloze nachten en tientallen poepluiers, en dan ook nog een liefhebbende en geduldige ouder moet zijn.

Advertentie

Knuffelhormoon gaat door het dak

Het zal geen verrassing zijn dat ook de hoeveelheid oxytocine, beter bekend als het knuffelhormoon, omhoog gaat bij jonge vaders. Dat neemt al bij de zwangerschap toe: daardoor voelen veel vaders al meteen een band met hun kind wanneer ze hem voor het eerst in hun armen houden. De productie van oxytocine neemt alleen maar meer toe naarmate je meer tijd doorbrengt met je kind. Grappig genoeg stijgt het oxytocineniveau van mannen wanneer ze fysiek met hun kind spelen of stoeien, terwijl vrouwen meer oxytocine aanmaken als ze hem knuffelen, strelen of vasthouden.

Vaderschap maakt gelukkig

Een man maakt dus best wat veranderingen door zodra hij vader is geworden. De hormonen spelen net als bij een vrouw een grote rol: het zorgt ervoor dat je empathischer wordt en geschikter bent voor de rol als vader. Niet geheel onbelangrijk: door het vaderschap voel je je gelukkiger én minder gestrest.

Tip: Hoe versterk je de band met je baby?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Bron: Motherly, Kennis van Nu, Psychologie Magazine – Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier