Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
middagdutje
door

Middagdutje goed voor het geheugen van je kind

Is het een hele strijd om je peuter ’s middags in bed te krijgen? Misschien helpt een nieuw argument: 'Maar het is goed voor je geheugen!' Recent onderzoek wijst uit dat een slaapje overdag niet alleen fijn is om uit te rusten, maar het zorgt er ook voor dat je kind meer onthoudt.

Advertentie

Dat dutjes goed zijn voor jonge kinderen weten ouders natuurlijk allang. Wij zien hoe hun humeur erop vooruitgaat als onze baby’s, dreumessen en peuters goed uitgerust zijn. Maar uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat middagslaapjes – in combinatie met een goede nachtrust – ervoor zorgen dat je kind ook meer onthoudt.

Foto’s

Neurowetenschappers lieten kinderen tussen de drie en vijf jaar foto’s van mensen zien. Bij de plaatjes vertelden de onderzoekers vriendelijke of onaardige dingen over deze mensen, zoals: ‘Lena is altijd aardig. Ze hielp ons vandaag met melk inschenken bij de lunch.’  Vervolgens lieten de hersenonderzoekers sommige kinderen een middagslaapje doen, terwijl ze de anderen wakker hielden door met ze te spelen.

Goede nachtrust

Er zat geen verschil in wat de peuters en kleuters onthielden van de foto’s met de mensen, nadat de helft van hen een middagslaapje had gedaan en de andere helft wakker was gebleven. Maar de volgende dag was er wel een duidelijk verschil te zien. De kinderen die zowel een goede nacht hadden geslapen als de vorige dag een dutje hadden gedaan, onthielden de gezichten met een vriendelijke of onaardige beschrijving beter.

Check hier wat een goede peuterbedtijd is.

Advertentie

Chagrijnig

Ook zagen de wetenschappers – en dat wisten wij natuurlijk al – dat een middagslaapje goed is voor de emotionele verwerking van jonge kinderen waardoor ze zich beter gedragen. (Vrij vertaald: ze zijn niet zo chagrijnig als ze uitgerust zijn). Tot nu toe werd gedacht dat alleen een diepe remslaap zorgt voor emotionele voordelen, maar de Amerikaanse onderzoekers stellen nu dat ook dutjes helpen.

Kortom: overdag slapen is goed voor jonge kinderen. Wisten we al, maar nu nog meer bewezen.

Tip: vanaf deze leeftijd heeft je kind in principe geen middagslaapje meer nodig

Bron: Science Daily – beeld: ShutterstockAdvertentie
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier