Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vaders-gelukkiger
door

Onderzoek: ouderschap maakt vaders gelukkiger dan moeders

Vaders spelen een steeds actievere rol in het leven van hun kinderen. Toch lijkt nog altijd de moeder de meeste mentale last te dragen. Want, zo blijkt uit onderzoek onder in totaal achttienduizend mensen, vaders ervaren meer geluk door het ouderschap dan moeders.

Advertentie

Om tot deze conclusie te komen analyseerden psychologen verbonden aan University of California Riverside drie afzonderlijke onderzoeken. Daarbij werd gelet op welzijnsfactoren als geluk, welzijn, depressieve symptomen, psychologische tevredenheid en stress. Ze bekeken hiervoor de resultaten van twee onderzoeken, waarbij het welzijn van ouders vergeleken werd met die van mensen zonder kinderen.

Voldoening

Vooral vaders bleken ten opzichte van leeftijdsgenoten zonder kinderen meer voldoening in hun leven te hebben en zich meer verbonden te voelen met anderen, ook voelden vaders meer positieve emoties en ervaren zij minder dagelijkse beslommeringen dan moeders. Ze hadden ook minder last van depressieve symptomen dan mannen zonder kinderen; terwijl moeders juist meer last hadden van depressieve symptomen dan vrouwen die geen kinderen hebben. Postnatale depressie: wat kun je doen?

Lees hier waarom veel kinderen een voorkeur hebben voor een papa of mama.

Interactie

Het derde onderzoek keek vooral naar hoe gelukkig ouders werden van de interactie met hun kinderen en de zorgtaken die daarbij kwamen kijken in vergelijking met hun andere dagelijkse bezigheden. Zowel mannen als vrouwen gaven aan gelukkig te worden van de interactie met hun kinderen. Al was het geluksgevoel van vaders groter. Een mogelijke verklaring is dat vaders vaker aangaven met hun kinderen te spelen, terwijl moeders eerder een zorgtaak op zich leken te nemen. ‘Vaders zijn misschien gelukkiger met hun opvoedrol dan moeders, mede door de manier waarop ze hun tijd met hun kinderen doorbrengen’, zegt Katherine Nelson-Coffey, een van de onderzoekers. Volgens de onderzoekers zouden alle ouders er dan ook baat bij hebben om op meer manieren met hun kinderen te spelen.

Advertentie

Check deze 9 tips om nog gelukkiger als moeder te worden. 

Lees ook:

 

Bron: University of California Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier