Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
hitte tijdens zwangerschap heeft effect op baby
door

Warm weer tijdens zwangerschap kan zorgen voor biologische veroudering bij baby

Zwanger zijn in de zomer: de één vindt het fijn, de ander krijgt het al warm bij de gedachte. Nieuw onderzoek wijst uit dat hogere temperaturen ook effect kunnen hebben op je baby en zelfs voor een achterstand zouden kunnen zorgen.

Advertentie

Het vermoeden bestond al langer dat warm weer tijdens een zwangerschap effect kan hebben op de levensverwachting van de baby. Dat vermoeden is versterkt door een onderzoek van de Universiteit Hasselt, gepubliceerd in vakblad Environmental Health Perspective.

Lees ook: 9x waarom zwanger zijn in de zomer geweldig is

Kortere telomeren

De levensverwachting wordt bepaald aan de hand van de lengte van ’telomeren’, de uiteinden van onze chromosomen die de levensduur van onze cellen kunnen bepalen. De onderzoekers ontdekten dat de telomeren korter waren bij baby’s van wie de moeders tijdens de zwangerschap aan hogere temperaturen (boven de 19.5 graden Celsius) waren blootgesteld. Kortere telomeren kunnen een indicatie zijn voor een lagere levensverwachting.

Analyse van navelstrengbloed

De onderzoekers analyseerden het navelstrengbloed van 1100 pasgeborenen. De telomeerlengte verschilt sowieso per kind, maar uit de analyse kwam ook naar voren dat warm weer tijdens de zwangerschap een rol kan spelen. Voor iedere graad dat de wekelijkse temperatuur tijdens de zwangerschap boven de 19,5 graden kwam, waren de telomeren 1,49 procent korter. De baby komt gezond ter wereld, maar de kortere telomeren kunnen op latere leeftijd leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Lees ook: 30 zomerse babynamen waar je blij van wordt

Geen paniek

Toch is er niet direct reden voor paniek. De onderzoekers plaatsten verschillende kanttekeningen. Ook factoren als luchtvervuiling, roken en een slechte levensstijl hebben effect op de telomeren.

Advertentie

Bron: Environmental Health Perspective – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier