Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vakantie aanbiedingen zonnebril
door

Waarom een zonnebril zo belangrijk is voor jonge kinderen

In de zomervakantie is je kind waarschijnlijk vaker buiten dan binnen te vinden. Alleen die felle zonnestralen zijn niet zo goed voor jonge kinderogen. Daarom geeft het Oogfonds wat handige tips om je kind deze zomer te beschermen.

Advertentie

1. Bescherm de ogen van je kind met een goede zonnebril

Een overdosis uv-straling verhoogt het risico op een oogziekte op latere leeftijd. Vooral bij kinderen is het extra belangrijk om hun ogen goed te beschermen. De pupillen van kinderen zijn namelijk groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Hierdoor zijn hun ogen extra kwetsbaar in de zon. Voor een goede bescherming van de ogen is een goed passende zonnebril met 100% uv-filter dan ook belangrijk. In de zomer is het vooral belangrijk om tussen 11.00 en 15.00 uur een zonnebril op te zetten, om zo blijvende schade aan de ogen te voorkomen. Doe dit ook op een bewolkte dag: bijna de helft van alle uv-straling komt namelijk door de bewolking heen.

2. Houd baby’s in de schaduw

Kinderen die blond haar hebben en blauwe ogen zijn extra gevoelig voor uv-straling. Daarnaast speelt leeftijd een belangrijke rol: hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Het is daarom belangrijk om vooral bij baby’s goed op te letten. Zorg dat hun gezicht altijd in de schaduw is en bescherm hun ogen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

3. Verminder het risico op bijziendheid door veel buiten te spelen

Steeds meer kinderen in Nederland worden bijziend. Dit is een serieus probleem: van alle kinderen met een bril van -6 of meer wordt namelijk één op de drie later ernstig slechtziend of blind. Bijziendheid is voor een deel erfelijk bepaald. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat veel binnen zijn en achter beeldschermen zitten het risico verhoogt. Om die reden adviseert het Oogfonds kinderen om:

  • Minstens 2 uur per dag buiten te zijn.
  • Ieder half uur een korte pauze te nemen van lezen of het staren naar een beeldscherm.
  • Minstens 30 centimeter afstand te nemen van beeldschermen, zoals tablets.Bron: Het Oogfonds – Foto: Shutterstock
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier