Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby gaat staan

Wanneer gaat een baby leren staan?

Het is een hele mijlpaal als je baby zich optrekt aan de bank en ineens rechtop staat. Misschien is hij er zelf verbaasd van! Hoe gaat je baby leren staan? En wanneer gaat een baby los staan?

Advertentie

Van zitten naar staan

Het begint met zitten of kruipen, en van daaruit kan je baby leren staan. Baby’s gaan daarvoor eerst op hun knieën zitten en trekken zich ergens aan op, bijvoorbeeld aan de spijlen van de box of aan de bank. Wanneer is je baby klaar om te leren staan? Dat verschilt per kind, maar in elk geval moet hij genoeg spierkracht en balans hebben. Over het algemeen gaat een baby zich optrekken en staan als hij rond de negen maanden oud is, maar het kan ook eerder of later gebeuren. De meeste baby’s kunnen staan als ze één jaar zijn.

Baby leren staan

En dan staat je baby opeens rechtop! In het begin gaat dat wiebelig: je baby moet in deze nieuwe houding zijn evenwicht vinden. Het staan kost behoorlijk wat kracht, maar weer gaan zitten is ook een flinke uitdaging. Gaat hij huilen, dan is hij waarschijnlijk moe van het staan. Je kunt hem dan helpen om weer te gaan zitten. Grote kans dat hij even later alweer rechtop staat: hij vindt het te leuk en wil zo graag leren! Al snel zal hij leren om vanuit staande houding gecontroleerd weer te gaan zitten.

Baby staan stimuleren

Als je baby het optrekken onder de knie heeft, en stevig staat terwijl hij zich ergens aan vasthoudt, gaat hij waarschijnlijk voorzichtig stapjes zetten. Zo schuifelt hij bijvoorbeeld zijwaarts langs de bank. Op een gegeven moment is zijn balans zo goed dat hij zich nog maar met één hand hoeft vast te houden. Het duurt dan niet lang meer voordat hij los kan staan. Je kunt dit stimuleren door vlak voor hem op de grond te gaan zitten en je handen uit te steken. Als hij genoeg zelfvertrouwen heeft, steekt hij zijn handjes vanzelf uit om die van jou te pakken. Of geef hem een wat groter speeltje, dat hij met beide handen wil vastpakken. Op dat moment staat hij (even) los. Doe dit pas als je merkt dat je baby toe is aan de volgende stap. Zolang hij zich vermaakt met staan terwijl hij zich vasthoudt, is dat natuurlijk prima.

Staan en vallen

Baby’s die kunnen staan, kunnen ook vallen. Dat geeft niet, het hoort bij de motorische ontwikkeling. Als je baby op zijn billen valt, leert hij ook hoe hij zichzelf kan opvangen en dat het niet erg is om te vallen. Zo wordt hij er niet bang voor en durft hij steeds meer. Zorg er wel voor dat je baby geen gevaar loopt als hij valt: let bijvoorbeeld op dat hij niet met zijn hoofd tegen een scherpe hoek van een meubelstuk kan vallen. Hier lees je hoe je je huis babyproof kunt maken. Waar je verder op kunt letten:

Advertentie
  • Zorg voor zware, stevige meubels waar hij zich aan kan optrekken. Of houd zijn handjes vast.
  • Als je baby op blote voeten staat, stimuleert dit de ontwikkeling van zijn balans. Laat hem dus lekker op blote voeten als hij bezig is met leren staan.
  • Is het te koud, geef hem dan antislipsokken of zachte leren slofjes. Dan heeft hij grip op de vloer.
  • Doe hem liever geen schoenen of sloffen met een harde zool aan. Daarin kan hij zijn voeten minder goed bewegen en voelt hij de grond onder zich minder goed.
  • Is je baby gaan staan en wil hij op de bank klimmen? Laat hem het vooral zelf proberen en blijf erbij om hem op te vangen als het nodig is.

Staan en leren lopen

Heeft hij het los staan onder controle, dan duurt het waarschijnlijk niet lang meer voordat je baby gaat leren lopen. Eerst zijn dat een paar stapjes naar het volgende meubelstuk waaraan hij zich kan vasthouden. Of misschien zit je voor hem op de grond en doet hij ineens een paar stappen in jouw richting, om zich in je armen te laten vallen. Op een gegeven moment kan hij langere stukken lopen aan jouw hand, en na een tijdje ook los. Wanneer kinderen gaan lopen verschilt enorm: sommige baby’s schuifelen met anderhalf jaar nog de kamer door, terwijl andere kinderen al met negen maanden zelfstandig rondlopen.

Meer weten? Leren lopen, zo verlopen de eerste stapjes van je baby

Eigen tempo

Is jouw kind veel later met zitten, staan of lopen dan gemiddeld? Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Maak je je toch zorgen, bespreek dit dan met het consultatiebureau.

Bron: Opvoeden.nl 

Advertentie
Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop