Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ontwikkeling dreumes

Ontwikkeling van een dreumes

Tussen zijn eerste een tweede jaar is je kind een dreumes. Ook in deze fase van zijn leven maakt hij veel ontwikkelingen door. Je dreumes kan steeds beter communiceren. Hoewel hij misschien nog niet zo veel echte woorden zegt, kan hij steeds beter duidelijk maken wat hij wil.

Advertentie

Je dreumes leert beter praten

Door te wijzen en te kijken in combinatie met het gebruik van klanken heeft je dreumes een uitgebreide gebarentaal ontwikkeld waarmee hij verrassend veel gedaan kan krijgen. Door steeds de woorden te blijven herhalen van de voorwerpen waar je kind naar wijst, zul je merken dat hij de klanken af en toe ineens omzet in een echt woord. De eerste woordjes klinken altijd schattig. Toch kun je deze woordjes beter niet zelf ook gaan gebruiken, want dat kan je kind in de war brengen en komt de taalontwikkeling niet ten goede.

Tip: In het Ouders van Nu-boek ‘Van baby tot peuter’ lees je alles over de ontwikkeling van je kind in de eerste 18 maanden.

Zeg maar ‘nee’

Dreumesen zeggen meestal vaker ‘nee’ dan ‘ja’. In het begin is dat vooral omdat ‘nee’ een eenvoudiger woord is en omdat met je hoofd schudden makkelijker (en leuker) is dan ja knikken. Het komt ook doordat je kind waarschijnlijk vaker ‘nee’ hoort dan ‘ja’. Op den duur is het ‘nee’ zeggen ook een uiting van zelfstandigheid. Je kind traint zijn ontluikende onafhankelijkheid en kan ineens bijna overal ‘nee’ op zeggen. Gelukkig is dit een fase die voorbij gaat. Probeer je er niet te druk om te maken en geef je kind af en toe zijn zin.

Sociaal gedrag van een dreumes

Samen met andere kinderen spelen kan je dreumes nog niet. Kinderen op deze leeftijd spelen vooral naast elkaar. Ze zien hun leeftijdsgenootjes vooral als bewegende voorwerpen, die je opzij kunt duwen als ze in de weg zitten en waarvan je best een leuk speeltje kunt afpakken. Je kind kan zich op deze leeftijd nog niet verplaatsen in de gevoelens van anderen. Toch is het niet te vroeg om je kind klaar te stomen voor het sociale leven. Sociaal gedrag moet worden aangeleerd en hij leert het meest van een combinatie van oefening en ervaring opdoen.

Advertentie

Gevoelens uiten

De gevoelens van je kind beginnen al behoorlijk complex te worden, maar er is een voordeel: hij kan die gevoelens steeds beter duidelijk maken. Met 16 maanden kan je kind plezier, sympathie en belangstelling voor nieuwe ervaringen uiten. Hij kan ook flink protesteren als er iets gebeurt wat hem niet bevalt, maar is nu op een leeftijd dat hij bepaalde grenzen kan accepteren. Hoewel dat soms wat strijd geeft, is je kind nu groot genoeg om te kunnen begrijpen dat sommige dingen niet mogen.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop