eerste verjaardag

De eerste verjaardag van je baby

Het is een cliché, maar de tijd vliegt en dan opeens is je baby 1 jaar! De stap van baby naar dreumes is een mijlpaal en vraagt om een feestje. Maar hoe pak je zo’n eerste verjaardag nou goed aan?

Baby’s eerste verjaardag

Het eerste jaar van je kind is een aaneenschakeling van mijlpalen, eerste woordje, eerste lachje, eerste hapje… Nooit in zijn leven zal hij zoveel dingen voor het eerst doen als in zijn babytijd. Van een hulpeloze baby is hij nu een eigengereide dreumes geworden. Reden voor een feestje!

Slingers en ballonnen

Je kind snapt nog niet wat jarig zijn betekent, maar dat er iets aan de hand is merkt hij natuurlijk wel. Het begint al bij de versieringen in de kamer: kleurige slingers, ballonnen en een versierde stoel. Prachtig vindt hij dat. De ballonnen zijn leuk om mee te spelen. Blaas ze niet te hard op en mocht er eentje knappen, ruim dan de stukjes meteen goed op om te voorkomen dat ze in de mond van de jarige verdwijnen.

1 jaar: cadeautjes

Bij een verjaardag horen cadeautjes. Het pakpapier is vaak het allerleukst. Overlaad je kind niet met cadeaus, hij kan toch niet met alles tegelijk spelen. Bovendien zijn al die indrukken al overweldigend genoeg. De kans is groot dat je kind vrijwel niet omkijkt naar alle nieuwe speeltjes. Dat kunnen jullie lekker samen in de dagen na zijn verjaardag doen.

Taart

Zorg voor een zachte taart zonder hard suikerwerk of noten. Zo kan je kind er ook veilig van eten. Na een paar uurtjes is je kind waarschijnlijk moe van alle indrukken. Probeer het feest daarom zo te plannen dat hij erna een slaapje kan doen.

Tips verjaardagsfeest 1 jaar

  • Je kind zal nog niet zoveel van zijn eerste verjaardag begrijpen. De jarige job krijgt aandacht van iedereen, maar houd er rekening mee dat sommige kinderen dat juist vreselijk vinden.
  • Als je van plan bent een paar kinderen uit te nodigen, is het verstandig het feestje niet langer dan één à twee uur te laten duren. Anders wordt het veel te druk voor je dreumes. Hij kan het ineens helemaal niet meer zo feestelijk vinden.
  • Goede tijdstippen op de dag zijn: voor de lunch of na het middagslaapje. Dan is je kind waarschijnlijk goed uitgeslapen en de andere kinderen ook.
  • Houd in gedachte dat een dreumes nog niet door heeft wat het krijgen van cadeaus betekent. Het papier eraf scheuren is voor hem al leuk genoeg. Een aantal kleine cadeaus uitpakken geeft meestal meer plezier dan een groot pakket.
  • Bewaar wat cadeaus en laat ze in de weken na de verjaardag langzaam voor de dag komen. Je kind heeft dan steeds iets nieuws.