Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
eerste verjaardag

De eerste verjaardag van je baby

De stap van baby naar dreumes is een mijlpaal: je baby is één jaar! Dat moet gevierd worden, maar hoe zorg je dat het ook voor je kind een leuk feestje wordt?

Advertentie

Ieder jaar met je kind is bijzonder, maar in het eerste jaar gebeurt er wel héél veel. Nooit in zijn leven zal hij meer zoveel dingen voor het eerst doen en ervaren als in de babytijd. En hij is (gemiddeld) wel 25 centimeter gegroeid. Van een hulpeloze pasgeborene is hij veranderd in een brabbelend minimensje, dat al heel veel dingen zelf kan en begrijpt. Als je baby één wordt, is hij geen baby meer, maar een dreumes: reden voor een feestje!  

Wie nodig je uit?

Tuurlijk, trots is gepast als je kind één jaar wordt. Misschien wil je het liefst je hele familie en vriendenkring uitnodigen, plus de buren en die leuke moeders van de crèche… Maar denkt de jarige daar ook zo over? Verplaats je even in je kind: hoe is het voor hem, zo’n kamer vol grote mensen en drukke kinderen? Die hem allemaal willen knuffelen, druk met elkaar praten en ineens hard gaan zingen? Misschien is dat wel te veel van het goede als je nog maar één bent en geen idee hebt wat je overkomt. De meeste eenjarigen hebben het meer naar hun zin als ze de boel een beetje kunnen overzien. Het is misschien al bijzonder genoeg voor hem om een paar mensen, met wie hij het meest vertrouwd is, tegelijk op bezoek te hebben. Bedenk wie je er echt graag bij wilt hebben en hou het beperkt.

Trouwens, niet alle volwassenen zijn dol op kinderfeestjes. Misschien doe je sommige vriendinnen of familieleden er niet eens een plezier mee? Dat kun je ze gerust vragen, misschien zijn ze wel opgelucht als je ze niet uitnodigt. Je kind zal het weinig uitmaken wie er wel en niet is…

Lees ook: Dit is de reden waarom kinderen meestal op hun eigen verjaardagsfeestje huilen

Visite in shifts

Kun je niet kiezen wie je wel en niet uitnodigt? Dan kun je de visite ook in shifts laten komen. Een deel komt in de ochtend taart eten, daarna kan je kind bijkomen met een paar uurtjes slaap en dan komt de rest van het bezoek. Of vier het eerst met de opa’s en oma’s en eventueel nog wat directe familie, en een week erna met wat vriendinnen.

Uitnodiging

Op internet, bijvoorbeeld Pinterest, staan veel creatieve ideeën voor een leuke uitnodiging. Maar een foto van je kind met een tekstje erbij is natuurlijk altijd goed. Of maak een collage van de milestone-foto’s van je baby, er zijn allerlei apps waarmee je dat makkelijk kunt doen. Zet er ook een eindtijd bij als je wilt voorkomen dat sommige mensen pas veel later komen of lang blijven hangen terwijl de jarige doodop is (en jij ook).

Versiering

Hoewel je kind nog niet beseft wát er precies aan de hand is, begrijpt hij wel dát er iets aan de hand is. En dat dat heel bijzonder is. Alleen al door jullie enthousiasme en door de versieringen. Het is heel vertederend om hem ’s ochtends in zijn pyjama mee de woonkamer in te nemen, voor hem te zingen en te zien hoe hij vol verwondering naar de kleurige ballonnen en slingers kijkt. Net als voor bezoek, geldt ook voor versiering dat je met overdaad ook de plank mis kunt slaan. Een dreumes geniet misschien nog wel meer van een paar ballonnen dan van een hysterisch versierd huis, waarin hij niet kan bevatten wat hij allemaal ziet.

Advertentie

Ballonnen zijn natuurlijk ook leuk om mee te spelen, maar blaas ze niet te hard op: als er eentje knapt is de kleine jarige niet blij. Gebeurt het onverhoopt toch, ruim de stukjes ballon dan direct op, zodat hij ze niet in zijn mond kan stoppen.

Verjaardagsthema

Je kind is zelf nog te klein om te kunnen denken in thema’s en begrijpt nog niks van verkleden. Maar een thema kan wel leuke foto’s opleveren. En als er oudere kinderen komen, vinden die het vast super om zich te verkleden. Ook kun je een taart (laten) maken die bij het thema past.

Tip: 12x feestelijke én gezonde traktaties voor jarige Jobjes en Jetjes

Taart

Over taart gesproken: let op dat je kind er veilig van mee kan eten. Hard suikerwerk, harde decoratie, noten of iets anders wat verstikkingsgevaar oplevert, is uiteraard niet geschikt. Kies een zachte taart, waar hij zich niet in kan verslikken.

Advertentie

Je kunt ook een apart taartje voor de jarige en eventuele andere kleine kinderen (laten) maken en een andere taart voor de volwassenen. Ook leuk voor de foto’s: je kind lekker laten kliederen met zijn taartje. Oftewel, cakesmash-momentje! Een dreumes met een feesthoed en slagroom van oor tot oor, schattiger wordt het niet.

Inspiratie: geweldige verjaardagstaarten voor kleine prinsesjes (én prinsjes).

Cadeautips

Waarschijnlijk vindt je kind het cadeaupapier nog veel interessanter dan de inhoud, maar toch wat cadeautips die passen bij deze leeftijd:

 • Een blokkenkar
 • Een loopauto
 • Een poppenwagen
 • Voorleesboekjes
 • Speelgoed voor in bad
 • Een simpele puzzel
 • Duplo
 • Een trommel of ander muziekinstrument

Lees meer: Op zoek naar een geschikt cadeau per leeftijd? Hier vind je veel inspiratie!

Meer tips voor een gezellige eerste verjaardag

 • De jarige krijgt van iedereen aandacht, maar hou er rekening mee dat niet alle kinderen dat even leuk vinden. Je kunt dat zelf het beste inschatten voor je kind en het aantal gasten erop aanpassen.
 • Probeer ervoor te zorgen dat jij of je partner er steeds voor je kind kan zijn. Misschien vindt hij het spannend en dan is jullie schoot het veiligst. Vraag eventueel iemand om je te helpen met de drankjes en taart.
 • Komen er meer kinderen, laat het feestje dan niet te lang duren. Eén à twee uur feestdrukte is voor een kind van één meestal wel genoeg.
 • Een lading grote, dure cadeaus is echt niet nodig. Je kind kan zijn aandacht daar nog niet over verdelen en vindt het papier waarschijnlijk nog leuker. Je kunt familieleden ook vragen om samen één cadeau te kopen.
 • Krijg je toch veel cadeaus? Leg na het feestje een deel ervan in een kast en geef je kind daar later (of met Sinterklaas of Kerst) steeds iets van.

Lees ook: 10x de uitdagingen van een kinderfeestje

Geniet!

Zo’n eerste verjaardag is niet alleen een mooie mijlpaal voor je kind, maar ook voor jou en je partner. Probeer niet alleen maar bezig te zijn met de visite, de koffie en de hapjes, maar kijk naar je kind, naar elkaar en geniet. Zorg ook dat jij niet vooral degene bent die foto’s maakt, maar dat je er zelf ook op staat. Laat bijvoorbeeld iemand een foto maken terwijl jullie samen met je kind het kaarsje op de taart uitblazen. En vier het als je kind ’s avonds slaapt misschien ook nog even met z’n tweeën: you did it, dat eerste intense, maar super bijzondere jaar kun je afvinken!

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop