Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
sterrenbeeld steenbok

Sterrenbeeld Steenbok: eigenschappen van je kind

Is jouw kind tussen 22 december en 20 januari geboren? Dan is zijn sterrenbeeld Steenbok. Lees hier wat de eigenschappen van een bokje zijn en waar je als ouder van een Steenbok rekening mee moet houden.

Advertentie

Ieder kind is anders, maar er zijn karaktereigenschappen die wel erg met elkaar overeenkomen als het gaat om het sterrenbeeld. Dit is tenminste wat astrologen beweren. Zo zouden veel Steenbokken geduldig en koppig zijn. Dit is wat de astrologie zegt over een Steenbok-kind (geldt voor jongens en meisjes).

Astrologie en karakter

Sterrenbeelden zijn al eeuwen geleden bedacht. Mensen die vroeger ’s nachts naar de sterrenhemel keken, zagen daar allerlei figuren in. Op die manier zijn sterrenbeelden ontstaan: een verzameling sterren die samen een figuur vormen als je ze met lijnen zou verbinden. De bekendste sterrenbeelden zijn de twaalf tekens van de dierenriem (Zodiak).

Elk sterrenbeeld heeft een eigen planeet en elk planeet heeft een bijzondere betekenis. De belangrijkste planeet is de zon. Volgens astrologen bepaalt deze planeet in grote lijnen wat voor type je bent. Als je bijvoorbeeld een Ram bent, dan ben je geboren op een moment dat de zon in het teken van de Ram stond. Hier zijn volgens de astrologie vervolgens weer bepaalde karaktereigenschappen uit te herleiden.

Sterrenbeeld Steenbok

De astrologische naam voor Steenbok is Capricornus en het element aarde hoort bij dit sterrenbeeld. Steenbokken staan met beide benen op de grond en ze zijn vaak serieuzer dan hun leeftijdsgenoten. Ze hebben een oude wijze ziel en hebben een hekel aan betutteling. Eigenlijk willen ze het liefste als volwassene aangesproken en behandeld worden.

Advertentie

Een Steenbok-kind voelt zich verantwoordelijk en hij is een doorzetter. Als hij eenmaal ergens zijn zinnen op heeft gezet, zal hij net zo lang doorgaan totdat hij zijn doel heeft bereikt. Dat kan tegelijkertijd ook zijn valkuil zijn. Een Steenbok kan erg dwars doen als dingen niet gaan zoals hij wil. Hij doet het dan liever zelf en dat kan ervoor zorgen dat hij te veel hooi op zijn vork neemt.

Meer lezen: 6x waarom december-kinderen zo speciaal zijn

Eigenschappen van een Steenbok-kind

Je hebt een kleine ondernemer in de dop gebaard. Wees niet verrast als je Steenbok-kind al op jonge leeftijd langs de deuren gaat om zelf geplukte bloemen te verkopen of andere handeltjes bedenkt. Biedt dit ambitieuze kind vooral veel uitdaging aan: doe hem op een sport en laat hem thuis klusjes doen. Behandel hem hierbij vooral niet als een klein kind. Een Steenbok wil niets liever dan serieus genomen worden en kan niet wachten om volwassen te zijn. Geef ze de vrijheid om hun eigen gang te laten gaan. Dat kun je rustig doen, want ze lopen niet in zeven sloten tegelijk.

Steenbokken komen misschien niet zo avontuurlijk over, maar nemen juist de tijd voor dingen. In de maatschappij zijn Steenbokken de leiders onder ons. Ze staan vaak aan de top van grote bedrijven en organisaties.

Advertentie

Lees ook: 10 redenen waarom Steenbok een fantastisch sterrenbeeld is

Echte Steenbok-eigenschappen:

  • Doorzetter
  • Geduldig
  • Verstandig
Maar ook...

  • Gierig
  • Inflexibel
  • Koppig

1. Kleine Steenbokken zijn dwars en koppig

Ja, die lieve kleine behulpzame Steenbok heeft ook heus zijn nukkige kanten. Hij houdt zo van regelmaat dat hij het moeilijk vindt als er een keer iets afwijkt. Denk bijvoorbeeld aan een hapje uit een potje in plaats van een vers gemaakt hapje. Of een keer een half uur eerder eten. Dan ben je bij de inflexibele Steenbok aan het verkeerde adres. Hij kan erg dwars doen en net zo lang doorgaan totdat hij zijn zin krijgt.

Omdat de Steenbok graag zijn doel wil bereiken, kan hij soms erg overtuigd zijn van zijn gelijk. Toegeven dat hij het verkeerd heeft? Dat zal hij niet gemakkelijk doen. Als je Steenbok-kind wat ouder is, kan hij soms gierig overkomen. Dit doet hij niet bewust, maar hij is nu eenmaal erg zuinig op de spullen die hij heeft.

2. Kleine Steenbokken zijn een voorbeeld voor andere kinderen

Geef een Steenbok-kind een opdracht en hij zal dit netjes uitvoeren. Hij is ijverig, ambitieus, houdt van regels en regelmaat en afspraak is afspraak. Een Steenbok-kind weet al op jonge leeftijd heel goed wat hij wil. Al zal hij dat niet met veel kabaal duidelijk maken. Ook weet hij de juiste beslissingen te nemen en twijfelt hij niet zo snel aan zichzelf.

3. Kleine Steenbokken houden van bouwen

De kleine Steenbok vindt het heerlijk om dingen met zijn handen te bouwen. Kleien, met stenen spelen en sorteren, blokken op elkaar stapelen, met houten speelgoed spelen. Hier wordt jouw kind vast heel happy van. Je maakt een bokje blijer met een paar speeltjes van goede kwaliteit dan hem vaak te verwennen met allerlei ‘goedkope’ frutsels. Al op heel jonge leeftijd heeft de Steenbok gevoel voor materialen en zijn voorkeur gaat dan ook uit naar mooi, sterk en duurzaam speelgoed.

4. Kleine Steenbokken zijn huiselijk

Jouw Steenbok is een echte huismus, die het liefst de deur niet uit gaat. Zij vriendenkring is heel beperkt, maar hij neemt vriendschappen wel heel serieus. Hij kan bijvoorbeeld heel goed geheimen van anderen bewaren. Je kind is voorzichtig van aard, maar erg loyaal en betrouwbaar.

De opvoeding van je Steenbok-kind

Als jouw zoon of dochter een Steenbok is, heb je een behulpzaam, lief en rustig kind in huis. Hij is leergierig en pikt dingen snel op. Steenbokken zijn echte doeners en zullen niet snel in een hoekje voor zich uit zitten staren. Laat je kind daarom meehelpen als je de was ophangt of de vaatwasser leegruimt.

Vergis je niet in de sterke invloed die ouders op een Steenbok-kind kunnen hebben. Hij zal veel doen om de ouders het naar de zin te maken, maar kan zich verharden wanneer al die moeite niet wordt gewaardeerd. Aandacht, erkenning en vooral veel prijzen hoort nu eenmaal bij de opvoeding van dit gevoelige Steenbokje. Vooral wanneer de opvoeding luchtig en met gevoel voor humor wordt gebracht, zal de Steenbok uitgroeien tot een krachtige persoon met veel doorzettingsvermogen en een stevig zelfvertrouwen.

Vader of moeder van een Steenbok?

Steenbokken houden van structuur. Het geeft hen houvast in deze drukke wereld. Jouw Steenbok is serieus als het gaat om het goed uitvoeren van zijn taken, maar probeer als ouder ook het kind in hem naar boven te halen. Daar is hij zeker voor in. Iemand even lekker laten schrikken? De Steenbok komt niet meer bij van het lachen!

Een Steenbok zal veel doen om het zijn ouders naar hun zin te maken, maar hij kan zich hard opstellen als die moeite niet wordt gezien of gewaardeerd. Aandacht en erkenning zijn dan ook onmisbaar bij de opvoeding van een Steenbok-kind. Als je je Steenbok opvoedt met veel gevoel voor humor, zal hij uitgroeien tot een krachtig persoon met veel doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen.

Doet je kind wat uit de hoogte tegen andere kinderen? Leer hem dat dit niet oké is, maar realiseer je ook dat hij dit niet doet omdat hij overdreven zelfverzekerd is. In tegendeel, grote kans dat je kind onzeker is als hij zich zo opstelt naar anderen.

Doen: je kind veel prijzen
Niet doen: te veel nadruk leggen op verantwoordelijkheid

Steenbokken op school

Steenbokken zijn gedisciplineerd, betrouwbaar en echte regelvolgers. Als een Steenbok naar een oplossing zoekt, probeert hij niet zomaar wat uit. Nee, hij duikt liever direct de boeken in om het antwoord te vinden. In de klas is hij een stille leerling.

Op school is een Steenbok een snelle leerling en hij is dan ook een voorbeeld voor andere kinderen. Hoewel hij vaak een stapje voor is op zijn leeftijdsgenootjes, moet je niet vergeten dat hij ook nog maar een kind is. Hij zal er niet snel om vragen, maar hij geniet enorm van een complimentje, veel liefde en aandacht.

Wat als je kind op de grens van twee sterrenbeelden is geboren? Lees dan beide sterrenbeelden. Waarschijnlijk zal je eigenschappen van beide tekens in je baby herkennen. Lees hier de sterrenbeelden van Boogschutter en Waterman

Voor meer horoscopen ga je naar het horoscoop-overzicht.

Leuke animatie over het sterrenbeeld Steenbok:

Video: Zo bijzonder is je Steenbok-kind.
Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop