Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Welk type baby heb jij?

Je kunt vaak vlak na de geboorte al zien dat je baby een duidelijk eigen karakter heeft. Welk type baby heb jij?

Advertentie

Tip! De leukste decoratie voor de babykamer shop je direct via deze link.

Verschillende typen en karakters

Weliswaar is een baby nog aan alle kanten afhankelijk van de volwassenen om hem heen, maar hij is toch een eigen individu met zijn eigen gevoelens, voorkeuren en afkeuren en zijn hoogstpersoonlijke temperament. Als je baby drie tot vijf dagen oud is, kun je zijn karakter al zien. Op alles wat hij ruikt, voelt en ziet, reageert hij, hoe onbeholpen ook. De manier waarop hij reageert, zegt iets over zijn karakter.

Lees ook: Dit zijn de eerste reflexen van je baby

Welk type baby heb jij?

In verschillende boeken kun je uiteenlopende categorieën vinden van de persoonlijkheid van baby’s. Vaak kun je dan een vragenlijst invullen en zien onder welk type jouw baby valt. Zo noemt de Brits-Amerikaanse ‘babyfluisteraar’ Tracy Hogg de volgende types:

  • De engelachtige baby is de voorbeeldige baby waar iedere zwangere vrouw op hoopt. Zachtmoedig, altijd blij, nooit veeleisend. Voeden, slapen en spelen gaan vanzelf.
  • De volgens-het-boekje-baby gedraagt zich heel voorspelbaar en is daarom makkelijk in de omgang. Alles wat hij moet doen, doet hij keurig op tijd: doorslapen, zich omdraaien, af en toe mopperen, teruglachen en groeien.
  • De gevoelige baby heeft last van veel wereldse dingen: de radio die te hard staat, het licht dat te fel is, vaak op stap, ander voedsel. Dit type baby wil vooral rust, een mama of papa dichtbij met sabbelmogelijkheden en regelmaat.
  • De pittige baby weet vanaf zijn geboorte precies wat hij wil en hij zal alles doen om dat aan jou duidelijk te maken. Soms lijken deze baby’s zelfs agressief en ze gebruiken hun stem veel. Worden ze wakker of hebben ze een poepluier, dan zul je dat weten ook. De lichaamstaal is niet het sterkste punt van deze baby’s.
  • De mopperige baby lijkt het helemaal niet leuk te vinden dat hij op de aarde is beland. Hij jammert veel, lacht weinig en valt moeilijk in slaap. Voor zo’n humeurig type moet je al je geduld en kalmeringstrucs uit de kast trekken. En dan nog moet je het niet persoonlijk opvatten als hij ontroostbaar is.

Meer lezen: Zo ontwikkelen identieke tweelingen een eigen ‘ik’

Advertentie

Etiket opplakken

Het grote voordeel van een indeling in typen baby’s is dat het je houvast kan bieden bij het omgaan met je kind. Nadeel is dat de meeste baby’s niet in één hokje te stoppen zijn en je kunt er dan ook een gezonde weerstand tegen hebben om dat te doen. Bovendien zijn er soms (medische) oorzaken waar je pas later achter komt, waardoor jouw baby zich anders voordoet dan hij in werkelijkheid is. Zo zal een baby met last van een allergie niet erg relaxed overkomen, terwijl hij misschien wel een heel rustig en blij karakter heeft.

Ook al is het aantrekkelijk om je baby te typeren, blijf dus toch steeds opletten. Soms interpreteren ouders het gedrag van hun kind verkeerd. Ze geven hun kind een bepaald etiket dat er daarna moeilijk af te weken is. Noem je kind agressief en het wordt agressief, bestempel hem als angstig en hij zal het worden. Blijf dus steeds geïnteresseerd in de signalen die je kind afgeeft.

Dunstan babytaal: leer de geheime taal van je baby

Omgaan met jouw type baby

Met alle mitsen en maren bij het indelen van je kind in een categorie, is het toch goed om te weten dat je baby neigt naar een bepaald type. Als je je bijvoorbeeld niets zou aantrekken van de gevoeligheden van je kind, zou je baby uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een angstig kind. Als je weet welk type je kind ongeveer is, kun je als ouder beter reageren. Een kind dat gevoelig is voor geluid, kun je bijvoorbeeld aan steeds meer en andere geluiden laten wennen en hem tegelijkertijd extra geruststellen. Ook kun je hem stimuleren om steeds meer te durven of te doen. Zo kan hij zich geleidelijk ontwikkelen tot een gevoelig én zelfverzekerd, ondernemend kind.

Lees ook:

Deze eigenschappen nemen kinderen over van hun moeder volgens de astrologie (en deze van hun vader)

Advertentie

9 x hoe je (onbewust) de persoonlijkheid van je baby beïnvloedt

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier