Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Vrouw die baby verwacht in 2022 houdt blokjes vast

Een baby in 2022: dit moet je weten

Ben je zwanger en hoop je in 2022 een baby te krijgen? Dan wordt je kind geboren in een tijd met razendsnelle ontwikkelingen. Met welke opvallende dingen gaat hij (en jij!) te maken krijgen die typisch zijn voor iedereen met bouwjaar 2022? Hier 14 interessante weetjes.

Advertentie

1. Generatie Alpha

Iedereen geboren tussen 2010 en 2024 hoort bij generatie Alpha. Deze kinderen kennen geen wereld zonder internet en social media. Sommige ouders registreren de naam van hun baby zelfs al als url, voor als hij die later wil gebruiken voor zijn eigen bedrijf. Deze generatie is gewend dat informatie en contact overal direct beschikbaar is. Ze zullen daardoor minder menselijk contact hebben dan de generaties ervoor en meer online leven. Ook worden ze sneller volwassen, maar stellen ze volwassen beslissingen – een huis kopen, trouwen, kinderen krijgen – juist langer uit. Ze studeren langer en wisselen daarna veel vaker van baan. Wordt je kind geboren in 2022, dan krijgt hij later waarschijnlijk een baan die nu nog niet bestaat.

Lees ook: Hoe veilig zijn ‘connected toys’, die verbonden zijn met het internet?

2. Milieubewust

We kunnen er niet omheen, het klimaat is all over het nieuws, en maar goed ook. Door de opwarming van de aarde krijgt de generatie die nu wordt geboren in hun leven te maken met uitdagingen als extreme hitte, luchtvervuiling en stijging van de zeespiegel. Des te meer reden om je kind milieubewust te laten opgroeien, met liefde voor de natuur en door te laten zien wat jullie zelf kunnen doen voor het milieu. Ecovriendelijk leven gaat óók heel normaal worden voor jouw opgroeiende kind.

Tip! Meer lezen over een groene levensstijl? Dít boek raden we je aan.

Advertentie

3. Hightech onderwijs

Kinderen met bouwjaar 2022 gaan op school nog veel meer gebruik maken van technologie. Ze reizen met VR-brillen op naar tijden en gebieden waar ze bij geschiedenis en aardrijkskunde over leren, ze oefenen woordjes met een robot, printen hun eigen ontwerpen in 3D en maken samen huiswerk in chatrooms. Via de online leeromgevingen krijgen scholen steeds meer data van hun leerlingen, en dus inzicht in hóé kinderen leren. Daar wordt het onderwijs steeds efficiënter op afgestemd en er zal ook meer les in technologie komen.

4. Ruimtereiziger?

Wordt je kind geboren in 2022, dan gaat-ie later misschien wel in een baan rond de aarde bij wijze van weekendje weg. Nee hoor, die mogelijkheid lijkt nog veel te ver weg. Maar Jeff Bezos, Elon Musk en Richard Branson zijn al wel bezig met het optuigen van ruimtevaarttoerisme. Denk daarbij aan een paar uurtjes buiten de dampkring, waar je héél veel geld voor moet neertellen. Het zal nog lang een extreem luxe uitje voor heel rijke mensen blijven, maar wie zegt dat jouw kind dat niet wordt?

5. Babykamer: urban of Japans?

Woonstylisten voorspellen allerlei nieuwe trends voor 2022, grote kans dat je daar (onbewust) door wordt beïnvloed bij het inrichten van de babykamer. Zo wordt urban 90’s met graffiti, neonkleuren en grafische prints hét ding. Houd de babykamer wel een beetje rustig, anders ligt je kind straks te stuiteren in zijn ledikant van wat hij allemaal ziet. Wat zwart-witte streetart op de muur of een neon figuurlampje doet al veel voor de uitstraling. Nog te hysterisch? Minimalistisch Japans met tere hout- en steentinten wordt ook populair, en retro meubels en warme kleuren blijven komend jaar nog in. Lees hier alles over het inrichten van de babykamer.

Tip! Behang in verschillende prints en kleuren vind je hier

Advertentie

6. Schermtijd of punniken?

Een baby die wordt geboren in 2022 weet niet beter dan dat er overal schermen binnen handbereik zijn. Ook leren ze dankzij touchscreens en voice-assistentie steeds jonger hoe ze een scherm kunnen bedienen. Je hebt er alleen een klein vingertje en een paar woordjes voor nodig! Ben je bezorgd dat je kind zich straks zonder scherm nauwelijks nog weet te vermaken? Volgens trendwatchers zou er zomaar een tegenbeweging kunnen ontstaan, waarbij ouderwetse offline hobby’s juist weer populairder worden. Leer je kind straks lekker punniken (met een online tutorial) en check anders even wat experts zeggen: hoeveel schermtijd is oké?

Lees ook: Mediapedagoog Frederike Lems legt uit wat slim is qua digitaal opvoeden

7. Magisch geboortekaartje

Of je nu een hip geboortekaartje wilt of juist anders dan anders, in beide gevallen is het handig om te weten wat hot is in 2022. Komt-ie: astrologie en magie (sterrenhemels, sterrenbeelden, de zon en de maan) en bloemenweides, circusdieren of een simpele effen kaart met alleen een kleine tekst. Houten kaarten worden ook steeds populairder, net als een custom made illustratie van je gezin.

Meer inspiratie? Dit zijn de 7 trends voor geboortekaartjes

8. Veel vriendjes en vriendinnetjes

In de eerste helft van 2021 werden er beduidend meer baby’s geboren dan in de jaren ervoor. Het is nog even officiële cijfers afwachten om te kunnen zeggen dat die geboortegolf doorzette, maar als jouw baby wordt geboren in 2022 groeit hij op met relatief veel (bijna) leeftijdsgenootjes om vrienden mee te worden.

9. Wasbare luiers

Als je baby in 2022 wordt geboren, ga je de komende jaren heel veel luiers verschonen. Passend bij de duurzaamheidstrend komen er steeds meer merken en systemen voor wasbare luiers op de markt. Zelfs Pampers heeft inmiddels een deels wasbare luier in het assortiment. Er zijn al wat gemeentes die denken aan subsidies voor de aanschaf van een wasbare-luier-pakket en er loopt een pilot bij een landelijke kinderopvangorganisatie om ook daar wasbare luiers te gaan gebruiken. Handig: doordat ze populairder worden, kun je steeds makkelijker een tweedehands basispakket via Marktplaats kopen.

Lees ook: Ouders van Nu test Pampers Harmonie Hybrid wasbare luiers

10. Online privacy

Als je baby in 2022 wordt geboren, krijg je rond de uitgerekende datum vást appjes van je vriendinnen: zijn de weeën al begonnen? En misschien verheug je je er nu al op om je 4D-echo op Insta te zetten. Zo gaan er al voordat je kind is geboren gegevens van hem het internet over. Goed om daarbij stil te staan, want data worden niet altijd even netjes gedeeld en aan een lek of hack moet je ook niet denken. Hoor jij komend jaar bij de groeiende groep ouders die hun kind níét of alleen onherkenbaar online zetten? Lees hier meer over de online privacy van je kind.

11. Bootcamp met bolle buik

Mede door de coronacrisis is buiten sporten booming geworden, ook voor zwangere vrouwen. De verwachting is dat we komend jaar steeds meer klasjes bootcampende aanstaande moeders gaan zien. Squatten, lunges, heuvels beklimmen: alle kans om fitter dan ooit te worden als je komend jaar zwanger bent.

12. Meer betaald verlof

Op 2 augustus 2022 trad de wet betaald ouderschapsverlof in werking. Dat betekent dat je van de 26 weken ouderschapsverlof die je als werknemer mag opnemen tot je kind acht jaar is, negen weken gedeeltelijk krijgt doorbetaald. De voorwaarde is dat je die negen weken opneemt in het eerste levensjaar van je kind. Deze weken komen bovenop de zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof van de moeder en de zes weken geboorteverlof voor de partner. Een voordeel dus als je kind na 2 augustus wordt geboren en jij werknemer bent.

Lees ook: Kinderbijslag 2022: hier heb je recht op

13. Wereldverbeteraar

Als je naar het nieuws kijkt, zul je soms misschien denken: is het wel een goed idee om een kind op deze aardbol te zetten? Besef dat grote zorgen van alle tijden zijn en dat er óók door knappe koppen wordt gewerkt aan oplossingen. Misschien groeit jouw kind wel op met de droom om de wereld te verbeteren. En wordt hij zelf zo’n Nobelprijs-winnende knappe kop.

14. Het jaar van de tijger

Volgens de Chinese horoscoop is 2022 het jaar van de Tijger. Een Tijger-kind is moedig en avontuurlijk, zit altijd vol ideeën en kan moeilijk stilzitten. Soms is dat vragen om problemen, maar omdat-ie zo zelfverzekerd én charmant is, redt hij zich daar meestal wel uit. Geef je Tijgertje waar mogelijk de leiding, dan is hij helemaal in z’n element. Let op: het Chinese Nieuwjaar is op 1 februari 2022, dus wordt jouw kind daarvoor geboren, dan is hij nog een Os.

Lees ook: Dit zegt het Chinese sterrenbeeld van je kind over zijn persoonlijkheid

Bron: RTL Nieuws

Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier