Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Relatie na de geboorte van je kind

Met de komst van een baby verandert er veel, ook in je relatie. Alle aandacht gaat naar jullie kind en het ouderschap is wennen. Hoe voorkom je een dip in de liefde en relatieproblemen?

Advertentie

Relatie na komst baby

Als je een baby hebt gekregen is het niet zo gek dat je relatie even niet bovenaan de prioriteitenlijst staat. Je bent de hele dag (en nacht) druk met dat kleine nieuwe gezinslid en je moet uitvinden wat jouw rol als ouder precies is. Toch kun je tussen de bedrijven door veel doen om te voorkomen dat je relatie daaronder gaat lijden.

Breng tijd samen door

Je baby heeft veel aandacht nodig en dat kost tijd en energie. Daarom is het goed om nu bewust tijd in te plannen voor jou en je partner. Probeer elke week samen iets leuks te doen. Is een oppas geen optie, neem de baby dan mee, maar zorg in elk geval dat jullie er allebei bij zijn. Samen genieten van kleine dingen (kijk, hij zwaait!) is goed voor de band. En zodra de baby in slaap sukkelt kunnen jullie even bijkletsen.

Tip: Het boek ‘Liefde in tijden van luiers’ vertelt hoe je je relatie leuk houdt na het krijgen van een baby.

Deel je gevoelens

Klagen is nooit een oplossing. Oké, een open deur en altijd maar gezellig zijn is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is begrijpelijk dat je af en toe stress hebt of vermoeid bent en na een paar slapeloze nachten ga je sneller snauwen. Doe alleen je best om niet alles op je partner af te reageren. Probeer liever te uiten hoe je je voelt, hij kan geen gedachten lezen. Praten lucht op, het voorkomt frustraties en het hoeft heus geen hele avond in beslag te nemen. Zeg bijvoorbeeld dat je nog steeds van hem houdt, maar dat je af en toe wordt opgeslokt door de verantwoordelijkheden. Je partner is je vriend. Hij wil het beste voor jou en jullie baby. En andersom is dat natuurlijk ook zo. Doe je verhaal en luister ook naar hem.

Waardeer elkaar

In de drukte van het dagelijks leven ontstaat er vaak een taakverdeling die je al snel vanzelfsprekend vindt. Maar kijk eens met aandacht wat je partner allemaal doet en laat af en toe merken hoe je dat waardeert. Neem het niet voor lief. Elkaar complimenten geven en interesse tonen in wat de ander doet houdt het vuur brandend.

En de seks?

Ook je seksleven verandert vaak na het krijgen van een kind. Je moet herstellen van de bevalling, jullie zijn moe of je hoofd staat er gewoon niet naar omdat je de hele dag in de ‘babystand’ staat. Als zin in seks niet vanzelf komt, maar je je seksleven wel weer wilt oppakken, moet je een beetje moeite doen. Als de baby slaapt kun je voor de tv hangen, maar je kunt het ook ouderwets gezellig maken. Vervang je joggingsbroek voor iets moois, geef weer eens een echte zoen in plaats van een haastige en geniet van de tijd met elkaar. Daar krijg je geen spijt van.

seks na komst baby

Op zoek naar balans

Je bent nu niet alleen een stel, je bent samen de ouders van een kind. Je hebt allebei een nieuwe rol; dat is wennen. Daardoor kunnen je seksuele behoeften anders zijn. Misschien wil je even alleen maar tederheid voelen en geen hartstocht. Je partner kan ook jaloers zijn op de baby, je partner moet als het ware zijn plek opnieuw veroveren. Realiseer je dat het tijd kost om je seksleven weer in balans te krijgen. Begin met elke dag even écht contact zoeken: knuffel elkaar, kijk elkaar aan, bespreek wat je voelt. Een geintje op z’n tijd kan ook helpen. Waar kon je je partner vroeger mee op de kast krijgen? Waar konden jullie vroeger samen om lachen?

Eigen lijf eerst

Je hebt de hele dag contact met je baby, ook veel lichamelijk. Aanrakingen van je partner kunnen daardoor te veel worden. Leg dit uit aan je partner en zorg dat je je lichaam af en toe helemaal voor jezelf hebt. Neem een moment alleen, ga bijvoorbeeld even douchen, zodat je jezelf daarna weer lijfelijk kunt ‘delen’ met je partner. Als vrijen in deze fase nog niet gaat, kun je jezelf voornemen om je partner in ieder geval elke dag even sensueel aan te raken. Maak er een spel van voor jezelf. Een leuke manier om je partner steeds te verrassen Zo blijf je in elk geval bezig met seks, ook al doe je het nog niet echt.

Buiten de deur

Realiseer je dat het gezinsleven heftig kan zijn. Het zit in je hele huis. Overal ligt speelgoed, luierdoekjes, kinderbestek. Sommige ouders vinden het moeilijk om in die familiesfeer seks te hebben. Is dat bij jullie zo, scheid de erotiek dan duidelijk van je gezinsleven. Ruim het speelgoed elke avond op dan is de woonkamer weer van jullie. Of ga wat verder: boek een hotel met je partner en laat je mobiele telefoon in de koffer. Is dat nu geen optie, zoek dan andere manieren om los van het gezin een intieme band te houden met je partner. Maak bijvoorbeeld een apart seks-appgroepje met zijn tweeën. Daar gaat het niet over de boodschappen of de meterstanden, maar delen jullie alleen spannende berichten.

Een gloednieuw seksleven

Alles is anders dan voordat jullie aan kinderen begonnen, ook op seksgebied. Zie het als een frisse start. Begin bij wat goed voelt en bouw dat op een speelse manier uit. Zie het ook als een fase om weer creatief te kunnen zijn. Ga na wat nu je wensen zijn. Wat zou je op seksueel gebied willen doen? Praat hierover met je partner en kijk of je daar al iets van kunt waarmaken. Alsof je weer toewerkt naar de eerste keer…

Zorg voor ups in de relatie

Is de dip al een feit? Voor de komst van jullie baby kwamen jullie er ook samen uit. Waarom zou dat nu niet lukken? Vergeet niet dat het leven met ups en downs gaat en dat je zelf veel kunt doen om weer naar up te gaan. Alle tips op een rijtje:

  • Doe regelmatig iets leuks samen of met z’n drieën.
  • Voer echte gesprekken, deel wat je voelt.
  • Toon waardering en interesse.
  • Laat merken dat je partner speciaal voor je is.
  • Steek energie in je seksleven.
Video: Rachel vraagt door: 'Hoe heeft het gezinsleven je relatie veranderd?'
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting