Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
babybedje opmaken

Babybedje opmaken pasgeboren baby

De babykamer is ingericht, het beddengoed is gewassen en gestreken en je staat te popelen om het ledikant of wiegje voor je baby op te maken. Maar hoe maak je een babybedje op? Wat betekent ‘kort opmaken’ eigenlijk? Een uitgebreide instructie: zó maak je het babybedje veilig op.

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Babybedje verkort opmaken

Belangrijk om te weten voordat je begint: een babybedje, of het nu een ledikant of wieg is, maak je verkort op. Je baby moet met zijn voeten bijna tegen het voeteneinde aan liggen om veilig te slapen. Als je het bed verkort opmaakt, kan je baby niet naar beneden schuiven en met zijn hoofd onder het beddengoed glippen. Zijn hoofd ligt dus ergens halverwege het ledikant of wiegje, in plaats van bij het hoofdeinde. Het beddengoed moet ongeveer tot zijn schouders komen.

Advertentie

Tip: Een lekkere trappelzak voor je baby vind je hier

Benodigdheden

Je maakt het bed van je pasgeboren baby dus anders op dan je eigen bed. Je hebt de volgende spullen nodig om het babybedje op te maken:

Veiligheid: in 5 stappen het babybedje opmaken

  1. Leg eventueel een matrasbeschermer op de bedbodem om slijtage van het matras te voorkomen.
  2. Leg hier het matras op. Het matras moet stevig zijn, zodat je kind zich niet onder het matras kan wurmen. Daarnaast moet het matras vlak zijn en goed in het bedje passen.
  3. Gebruik een molton hoeslaken of onderlegger ter bescherming tegen transpiratievocht. Gebruik liever geen ‘niet-waterdoorlatende molton’, dat is te warm voor je baby en als je baby er met zijn gezichtje tegenaan komt, kan het niet goed ademhalen.
  4. Leg hier vervolgens een (hoes)laken strak overheen.
  5. Gebruik een goed passende babyslaapzak en/of lakentje en deken. Met een lakentje en deken maak je het bedje kort en strak op. Voetjes bijna tegen het voeteneinde en beddengoed tot de schouders. Laken en deken goed instoppen aan zijkanten en voeteneinde. Gebruik geen dekbed tot de leeftijd van twee jaar. Een deken in een dekbedhoes mag wel. Zorg er wel voor dat de deken goed in de dekbedhoes past en dat het geheel goed ingestopt kan worden.

Niet doen

Behalve de bovenstaande benodigdheden hoef je niets in het bed van je baby te leggen. Sterker nog: kussens, hoofdbeschermers, stootkussens, babynestjes, knuffels of schapenvachtjes in bed worden sterk afgeraden. Ook een dekbed wordt afgeraden voor kinderen tot twee jaar oud. Als een baby met zijn gezicht tegen zachte materialen zoals een kussen, knuffel of dekbed rolt, kan hij in ademnood komen en vergroot je het risico op wiegendood.

Gebruik liever ook geen ‘niet-waterdoorlatende molton’. Het lijkt misschien handig tegen doorlekken, maar dit soort stoffen zijn niet-ventilerend en kunnen oververhitting veroorzaken of de ademhaling van je kind belemmeren.

Advertentie

Een echte no-go: slaapzakriemen. Zo’n vijftien jaar geleden waren die nog te koop. De riemen werden gebruikt om de slaapzak vast te zetten, zodat de baby niet op zijn buik zou rollen. Inmiddels zijn deze riemen verboden, omdat kinderen erin verstrikt raken. Mocht een opa of oma deze riemen met de beste bedoelingen van zolder halen, gebruik ze dan niet.

Lees ook: Waar moet je op letten voor gezond en veilig slapen?

Slaapzak of deken

Zodra je baby beweeglijk wordt en zich gaat verplaatsen in bed, is het tijd om een slaapzakje te gaan gebruiken. Vaak is dat al na een paar weken. Een deken en een bovenlaken zijn dan niet meer nodig. Een babyslaapzak heeft veel voordelen:

  • Je baby kan niet met zijn hoofd onder de deken komen.
  • Je baby kan zich niet bloot woelen.
  • Omrollen gaat een stuk lastiger in een slaapzak.
  • Ook uit bed klimmen gaat lastiger in een slaapzak.
  • Tijdens de voeding blijft het in de slaapzak warm, dus hoef je je baby niet terug te leggen in een koud bedje.

Belangrijk: koop een goed passende slaapzak. Als de armsgaten en de halsopening te groot zijn, kan je baby met zijn armen en hoofd in de slaapzak terechtkomen.

Een goed matras

Waar moet een babymatras van het ledikant of de wieg van je kind aan voldoen? Het belangrijkste is dat het matras goed in het bed past: check dus of je de juiste maat hebt gekocht. Tussen het matras en de zijkanten van het bed mag maximaal één vingerbreed ruimte zitten. Als je het matras in het bed legt, moet dat makkelijk gaan, zonder dat je moet duwen. Het matras mag ook niet opkrullen. Een babymatras moet goed plat zijn en niet te zacht, zodat je baby er niet in wegzakt met zijn gezicht, mocht hij op zijn buik terechtkomen. Hoe dik het matras is maakt niet zoveel uit. Als het matras maar niet kan omklappen, waardoor je baby eronder terecht zou kunnen komen.

Advertentie

Aerosleep?

Er zijn speciale matrassen, matrasbeschermers en hoeslakens met een honingraatstructuur te koop, die inspelen op de angst voor wiegendood. Deze materialen zijn door hun open structuur goed ventilerend, maar het is niet bewezen dat ze het risico op wiegendood echt verkleinen. Leg je baby ook op dit type matras dus altijd op zijn rug.

Lees ook: Hier moet je op letten bij het kopen van een babyslaapzak

Kies een veilig ledikant

Er zijn ledikanten in allerlei soorten, maten en materialen. Een veilig ledikant is volgens de normen minimaal 55 centimeter breed. De lengte kan variëren, maar het bed is groot genoeg als het minimaal 20 centimeter langer is dan je kind. De zijkanten zijn minimaal 60 centimeter hoog, gemeten vanaf de bodem. De afstand tussen de spijlen is minimaal 4,5 en maximaal 6,5 centimeter, zodat je baby niet tussen de spijlen kan glijden.

Liever een wiegje?

Wil je je baby de eerste weken of maanden in een wieg laten slapen? Gebruik dan een veilige wieg van minimaal 27,5 centimeter diep, met een afstand tussen de spijlen van minimaal 4,5 cm en maximaal 6,5 cm.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: VeiligheidNL

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier