Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Babybedje opmaken pasgeboren baby

De babykamer is ingericht, het beddengoed is gewassen en gestreken en je staat te popelen om het ledikant of wiegje van je baby op komst op te maken. Maar hoe maak je een babybedje op? Hoe strak moet je je baby instoppen? Een uitgebreide instructie: zó maak je het babybedje veilig op.

Babybedje verkort opmaken

Belangrijk om te weten voordat je begint: een babybedje (of het nou een ledikant of wieg is, dat maakt niet uit) maak je verkort op. Je baby moet namelijk met zijn voeten bijna tegen het voeteneinde aan liggen om veilig te kunnen slapen. Als je het bed verkort opmaakt, kan je baby niet naar beneden schuiven en met zijn hoofd onder het beddengoed glippen. Zijn hoofd ligt dus ergens halverwege het ledikant of wiegje, in plaats van bij het hoofdeinde. Het beddengoed moet ongeveer tot zijn schouders komen.

Advertentie

Tip: Een lekkere trappelzak voor je baby vind je hier

Benodigdheden

Het opmaken van het bed van je pasgeboren baby is dus een iets ander verhaal, dan het opmaken van je eigen bed. Je hebt de volgende spullen nodig om dit veilig te doen:

 • Matras
 • Molton of molton onderlegger
 • Hoeslaken (katoen of badstof)
 • Hydrofiele luier
 • Laken (katoen)
 • Deken (katoen of wol)
 • Eventueel een klein zeiltje en een flanellen luier

Babybedje opmaken

En dan nu aan de slag.

 1. Doe de molton om het matras of leg de molton onderlegger op het matras.
 2. Trek daar vervolgens een hoeslakentje overheen. Zorg dat het hoeslaken glad over de molton ligt en stop het goed in.
 3. Op de plek waar het hoofdje van je baby komt te liggen, leg je een hydrofiele luier. Deze is luchtdoorlatend en vangt kwijl en spuug op, zodat je niet elke dag het bed hoeft te verschonen. Deze hydrofiele luier vervang je wel elke dag.
 4. Tenslotte maak je het bed op met een laken en een deken: laat het laken iets onder het dekentje vandaan komen, zo’n 20 centimeter, en sla het om zodat er een randje over de deken heen valt.
 5. Maak het bed kort op vanaf het voeteneinde. Als je veel stof van het laken en dekentje over hebt, stop je dat onder het matras zodat het stevig vastzit. Let wel op dat het matras daardoor niet veel hoger komt te liggen bij het voeteneind. Gebeurt dat wel, dan kun je onder het andere deel van het matras een opgevouwen deken leggen.

Je kunt eventueel een klein zeiltje leggen op de plek van je baby’s billen, om het matras te beschermen tegen doorlekkende luiers, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Als je zo’n zeiltje gebruikt, dek deze dan af met een flanellen of hydrofiele luier.

Check expert

Twijfel je of je het bed goed hebt opgemaakt of lukt het niet om alles strak in te stoppen? Geen zorgen: de kraamverzorgster staat al snel na de bevalling voor de deur en zij is een expert op het gebied van babybedjes opmaken. Zij zal alles controleren en kan het je nog eens goed uitleggen als je het lastig vindt om het goed te doen.

tip

Niet doen

Behalve bovenstaande benodigdheden hoef je niets in het bed van je baby te leggen. Sterker nog: kussens, hoofdbeschermers, stootkussens, knuffels of schapenvachtjes in bed worden sterk afgeraden. Ook een dekbed wordt afgeraden voor kinderen tot twee jaar oud. Als een baby met zijn gezicht tegen zachte stoffen als een kussen of dekbed rolt, kan hij in ademnood komen en vergroot je het risico op wiegendood.

Gebruik verder liever geen ‘niet-waterdoorlatende molton’. Het lijkt misschien handig tegen doorlekken, maar dit soort stoffen zijn niet-ventilerend en kunnen oververhitting veroorzaken of de ademhaling van je kind belemmeren.

Een echte no-go: slaapzakriemen. Zo’n 15 jaar geleden waren die nog te koop. De riemen werden gebruikt om de slaapzak vast te zetten zodat je baby niet op zijn buik zou rollen. Inmiddels zijn deze riemen verboden, omdat kinderen erin verstrikt raken. Mocht een opa of oma (goedbedoeld) deze riemen van zolder halen, gebruik ze dan niet.

Slaapzak of deken

Wij legden net al uit hoe je het bed van je pasgeboren baby opmaakt, maar je kunt ook kiezen voor het gebruik van een slaapzak. Het mag allebei en heeft elk zo z’n voor- en nadelen. Op een rijtje:

Slaapzak:

 • Je baby kan niet met zijn hoofd onder de deken komen.
 • Je baby kan zich niet onder zijn lakentje vandaan woelen.
 • Rollen gaat een stuk lastiger in een slaapzak.
 • Ook uit bed klimmen gaat lastiger in een slaapzak.
 • Kies voor een slaapzak in de juiste maat, zodat je baby er niet in weg kan zakken.

Deken:

 • Je hoeft niet steeds slaapzakken in een grotere maat aan te schaffen.
 • Je kunt je baby strak instoppen, wat hem een geborgen gevoel geeft.
 • Een beweeglijk kind kan zich loswoelen waardoor hij het ’s nachts koud kan krijgen.

Een goed matras

Waar moet een babymatrasje van het ledikant of wiegje van je kind aan voldoen? Het belangrijkste is dat het matras goed in het bed past: check dus of je de juiste maat hebt gekocht. Tussen het matrasje en de zijkanten mag maximaal één vingerbreed ruimte zitten. Als je het matras in het bed legt, moet dat makkelijk gaan, zonder dat je moet duwen. Het matras mag ook niet opkrullen. Een babymatras moet goed plat zijn en niet te zacht, zodat je baby er niet te ver in wegzakt met zijn gezicht, mocht hij op zijn buik terechtkomen. Hoe dik het matras is, maakt niet zoveel uit, als het matras maar niet om kan klappen waardoor de baby eronder terecht zou kunnen komen.

Aerosleep?

Er zijn speciale matrassen, matrasbeschermers en hoeslakens met een honinggraadstructuur te koop, die inspelen op de angst voor wiegendood. Deze materialen zijn door hun open structuur goed ventilerend, maar het is niet bewezen dat ze het risico op wiegendood echt verkleinen.

Kies een veilig ledikant

Er zijn ledikanten in allerlei soorten, maten en materialen. Een veilig ledikant is volgens de normen minimaal 55 centimeter breed. De lengte kan variëren, maar het bed is groot genoeg als het minimaal 20 centimeter langer is dan je kind. De zijkanten zijn minimaal 60 centimeter hoog, gemeten vanaf de bodem. De afstand tussen de spijlen is minimaal 4,5 en maximaal 6,5 centimeter, zodat je baby niet tussen de spijlen kan glijden.

Liever een wiegje?

Wil je je baby de eerste weken of maanden in een wieg laten slapen? Gebruik dan een veilige wieg van minimaal 27,5 centimeter diep, met een afstand tussen de spijlen van minimaal 4,5 cm en maximaal 6,5 cm.