baby verzekeren

Je baby verzekeren: hoe zit dit precies?

Ook al staat je hoofd er na de bevalling vast niet naar, toch moet je je baby binnen vier maanden bijschrijven bij je verzekering. Veel gedoe is dit niet: met één telefoontje is het geregeld. Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer baby verzekeren?

Binnen vier maanden na je bevalling moet je pasgeboren baby bijgeschreven zijn bij jouw zorgverzekering. Dat is namelijk wettelijk bepaald. Het is verstandig om dit op tijd te regelen, want op deze manier worden alle kosten door je zorgverzekeraar vergoed en weet je zeker dat je baby goed verzekerd is. Ook zal de verzekering ingaan vanaf zijn geboortedatum.

Advertentie

Later verzekeren

Staat je hoofd er nog niet naar en wil je het regelen van de verzekering nog even uitstellen? Dan kun je ervoor kiezen om je kind na de eerste vier maanden aan te melden. Hierbij geldt de datum van aanmelding als ingangsdatum van de verzekering. Wél moeten de gemaakte zorgkosten dan zelf worden betaald.

Bijschrijven

Hoe geef je de geboorte aan bij jouw zorgverzekeraar? Het bijschrijven van je baby bij jouw verzekering kun je op verschillende manieren doen. De meeste zorgverzekeringen hebben de volgende mogelijkheden:

  • Je kunt een online formulier invullen bij je verzekeringsmaatschappij.
  • Vaak heeft je verzekering een aanmeldingskaartje bij je kraampakket toegevoegd.
  • Je zorgverzekering kan je telefonisch helpen met het verzekeren van je kind.
  • Je kunt een bezoek brengen aan de verzekeringswinkel van je zorgverzekeraar op een moment wanneer jou dat uitkomt.
  • Je kunt ervoor kiezen om je zorgverzekeraar een brief te schrijven over de aanmelding van je kind.

Meeverzekeren en eigen risico

In Nederland mogen alle kinderen jonger dan achttien jaar gratis worden meeverzekerd op jouw basisverzekering. Het is verstandig om dit op tijd te regelen, dit voorkomt dat je gemaakte zorgkosten zelf moet betalen.

Welke verzekering kies je?

Je mag zelf bepalen of je je baby bij jouw zorgverzekeraar of die van je partner aanmeldt. Als jij je kind aanmeldt bij jouw zorgverzekeraar, krijgt hij dezelfde verzekering. Dit geldt ook voor de aanvullende verzekering. Als je partner een uitgebreidere zorgverzekering heeft, is het verstandiger om je kind bij zijn verzekeringsmaatschappij aan te melden.