Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vader zet kind in isofix in auto

Hoe werkt Isofix bij autostoeltjes?

Sinds 2013 is er een nieuwe Europese norm voor autostoeltjes (R129/i-Size). Dat betekent dat alle nieuwe autostoelen met een i-Size label zijn uitgerust met Isofix. De snelste, makkelijkste en veiligste manier om een autostoel in de auto te bevestigen. Dit is alles wat moet je weten over Isofix.  

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Wat is Isofix?

Je kunt een autostoel op twee manieren in de auto bevestigen: met autogordels of met Isofix, een wereldwijd gestandaardiseerd bevestigingssysteem. Met Isofix kun je de autostoel op een makkelijke, snelle en veilige manier in de auto vastzetten, zonder gebruik van autogordels. Auto’s gemaakt na 2012 hebben verplicht Isofix-bevestigingspunten (beugels), waarin je de haken van een Isofix-stoel of onderstel (base) vastklikt. De bevestigingsbeugels zijn verbonden met de carrosserie van de auto, waardoor de autostoel muurvast zit als hij eenmaal is vastgehaakt. Auto’s vanaf het bouwjaar 2016 hebben standaard een i-Size zitplaats. Zo weet je voortaan dat je nieuwe autostoel met i-Size label altijd past op de zitplaats in de auto.

Advertentie

Lees ook: Zo vervoer je je baby veilig in de auto

isofix

Bron: maxi-cosi.nl

Hoe werkt Isofix?

Er zijn twee soorten Isofix-autostoelen. Zitjes waarbij de Isofix-haken direct aan de autostoel bevestigd zijn en autostoeltjes die je moet bevestigen op een zogenaamd Isofix-frame. Een Isofix-autostoeltje heeft naast de twee Isofix-haken die je in de rugleuning en zitting klikt, ook een derde bevestigingspunt. Dit kan een extra gordel zijn bovenop de stoel: de ‘Top Tether’ aansluiting. Deze wordt bevestigd aan een ankerpunt in de kofferbak of achterop de rugleuning van de stoel. In de meeste nieuwe auto’s staat dit aangegeven met het Top Tether-logo in de vorm van een anker. Een andere mogelijkheid voor het derde bevestigingspunt is een verstelbare afsteunpoot, die op de vloer van de auto leunt. Het autostoeltje kan dan tijdens een frontale botsing niet meer voorover kiepen. De kinderautostoelen zijn hier een uitzondering op. Als zij Isofix hebben, hebben zij geen derde bevestigingspunt nodig.
VeiligheidNL heeft een filmpje gemaakt, zodat je kunt zien hoe de autostoelen met Isofix vastgemaakt moeten worden.

Tip: Veiligheid voorop, hier vind je Isofix-autostoelen.

Wat zijn de voordelen van Isofix?

Isofix is de snelste en makkelijkste manier om de autostoel te bevestigen en verwijderen en daarbij kan het bijna niet misgaan. Speciale indicatoren laten namelijk zien dat de stoel goed is bevestigd. In de test van de Consumentenbond scoren autostoeltjes met Isofix bij botsingen beter dan stoeltjes die bevestigd worden met autogordels. Vooral bij frontale en zijwaartse botsingen. Als je plotseling moet remmen of als iemand tegen je aan botst, krijgt je kind minder schokken te verduren. Ook heeft het stoeltje minder de neiging om naar voren te kantelen.

Advertentie

Meer lezen: Alles wat je moet weten over veilige autostoeltjes

Past een Isofix-stoel in alle auto’s?

Vanaf november 2012 moeten alle nieuwe auto’s verplicht met deze Isofix-bevestigingspunten zijn uitgerust. Auto’s die gemaakt zijn voor 2006 hebben vaak geen Isofix-bevestigingspunten. Houd er rekening mee dat niet alle Isofix-stoeltjes universeel zijn. Er zijn ook niet-universele Isofix-zitjes, die alleen gebruikt mogen worden in de daarvoor aangegeven auto’s. Deze auto’s vind je op een typelijst die bij het zitje wordt geleverd. Je moet dus altijd goed controleren of het type autostoel dat jij wilt kopen ook past in jouw auto.

De nieuwe universele i-Size-autostoelen kunnen worden bevestigd op elke zitplaats met een ‘i-Size ready’-label (nieuwe auto’s worden sinds eind 2016  uitgerust met minimaal één zogenaamde ‘i-Size ready’ zitplaats). Omgekeerd passen nieuwe i-Size-autostoelen in de meeste gevallen ook in auto’s met ‘oude’ Isofix-bevestigingspunten. Check hiervoor de typelijst in de gebruiksaanwijzing.

isofix systeem

Advertentie

Isofix gebruiksaanwijzing

Zo werkt Isofix. Bron: maxi-cosi.nl

Kunnen Isofix-zitjes ook in auto’s zonder Isofix?

Veel Isofix-stoelen kunnen alleen met Isofix worden vastgezet, al zijn er ook stoelen op de markt die je kunt bevestigen met zowel autogordels als Isofix. De babystoeltjes die je op een frame/base in de auto klikt, kun je ook zonder frame en dus met de autogordel bevestigen.

Let op: zitverhogers zonder rugleuning zijn alleen nog goedgekeurd voor kinderen groter dan 125 centimeter en 22 kilo. Lees hier meer over welk stoeltje bij welke lengte en gewicht hoort.

Passen Isofix-stoelen op alle plekken in de auto?

De Isofix-bevestigingspunten zijn meestal niet op alle zitplaatsen aanwezig. Meestal zitten ze op de buitenste zitplaatsen van de achterbank en heel soms op de passagiersstoel voor in de auto. Het is bij oudere auto’s niet altijd meteen duidelijk waar de Isofix-bevestigingspunten zitten, omdat ze verstopt kunnen zitten tussen rugleuning en zitting. In nieuwe modellen auto’s herken je de bevestigingspunten aan de speciale Isofix-labels.

Tip: Zo lang mag een baby maximaal in maxi-cosi zitten

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu