Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe werkt Isofix bij autostoeltjes?

Sinds 2019 is er een nieuwe Europese norm voor autostoeltjes (i-Size) en dat betekent dat alle nieuwe kinderstoelen zijn uitgerust met Isofix. De snelste, makkelijkste en veiligste manier om een autostoel in de auto te bevestigen. Dit is alles wat moet je weten over Isofix.  

Je kunt een autostoel op twee manieren in de auto bevestigen: met autogordels of met Isofix, een wereldwijd gestandaardiseerd bevestigingssysteem. Met Isofix kun je de autostoel op een makkelijke, snelle en veilige wijze in de auto vastzetten, zonder gebruik van autogordels. Auto’s gemaakt na 2012 hebben verplicht Isofix-bevestigingspunten (beugels) in de auto waarin je de haken van een Isofix-stoel of onderstel (base) vastklikt. De bevestigingsbeugels zijn verbonden met de carrosserie van de auto, waardoor de autostoel eenmaal vastgehaakt muurvast zit.

Advertentie

Lees ook: Zo vervoer je je baby veilig in de auto

isofix

Bron: maxi-cosi.nl

Hoe werkt Isofix?

Er zijn twee soorten Isofix-autostoelen. Zitjes waarbij de Isofix-haken direct aan de autostoel bevestigd zijn en autostoeltjes die je moet bevestigen op een zogenaamd Isofix-frame. Een universeel Isofix-autostoeltje heeft naast de twee Isofix-haken die je in de rugleuning en zitting klikt, ook een derde bevestigingspunt bovenop de stoel voor een extra gordel. De ‘Top Tether’ aansluiting. Deze wordt bevestigd aan een ankerpunt in de kofferbak of achterop de rugleuning van de stoel. In de meeste nieuwe auto’s staat dit aangegeven met het Top Tether-logo in de vorm van een anker. De autostoelen die je op een Isofix-frame klikt, hebben een verstelbare afsteunpoot die op de vloer van de auto leunt. Het autostoeltje kan nu tijdens een frontale botsing niet meer voorover kiepen.

Tip: Veiligheid voorop, hier vind je Isofix-autostoelen.

Wat zijn de voordelen van Isofix?

Isofix is de meest snelle en makkelijke manier om de autostoel te bevestigen en verwijderen en daarbij kan het bijna niet misgaan. Speciale indicatoren laten namelijk zien dat de stoel goed bevestigd is. In de test van de Consumentenbond scoren autostoeltjes met Isofix bij botsingen beter dan stoeltjes die bevestigd worden met autogordels. Vooral bij frontale en zijwaartse botsingen. Als je plotseling moet remmen of als iemand tegen je aan botst, krijgt je kind minder schokken te verduren. Ook heeft het stoeltje minder neiging om naar voren te kantelen.

Meer lezen: Alles wat je moet weten over veilige autostoeltjes.

Past een Isofix-stoel in alle auto’s?

Vanaf november 2012 is het verplicht dat alle nieuwe auto’s met deze Isofix-bevestigingspunten zijn uitgerust. Auto’s die gemaakt zijn voor 2006 hebben vaak geen Isofix-bevestigingspunten. Houd er rekening mee dat niet alle Isofix-stoeltjes universeel zijn. Er zijn ook niet-universele Isofix-zitjes die alleen gebruikt mogen worden in de daarvoor aangegeven auto’s. Deze auto’s vind je op een bij het zitje geleverde typelijst. Je moet dus altijd goed controleren of het type autostoel dat jij wilt kopen ook past in jouw auto.

De nieuwe universele i-Size-autostoelen kunnen worden bevestigd op elke zitplaats met een ‘i-Size ready’-label (nieuwe auto’s worden sinds eind 2013 uitgerust met minimaal één zogenaamde ‘i-Size ready’ zitplaats). Omgekeerd passen nieuwe i-Size-autostoelen in de meeste gevallen ook in auto’s met ‘oude’ Isofix-bevestigingspunten. Check hiervoor de typelijst in de gebruiksaanwijzing.

isofix systeem

Isofix gebruiksaanwijzing

Zo werkt Isofix. Bron: maxi-cosi.nl

Kunnen Isofix-zitjes ook in auto’s zonder Isofix?

Veel Isofix-stoelen kunnen alleen met Isofix worden vastgezet, al zijn er ook stoelen op de markt die je kunt bevestigen met autogordels. Dit zijn alleen geen autostoelen gemaakt volgens de nieuwe i-Size-norm. Een uitzondering geldt voor babystoeltjes die je op een i-Size-frame in de auto klikt. Deze kun je ook in auto’s zonder Isofix vervoeren. En ook zitverhogers kunnen zonder Isofix-bevestiging worden gebruikt.

Let op: zitverhogers zonder rugleuning zijn alleen nog goedgekeurd voor kinderen groter dan 125 centimeter en 22 kilo. Lees hier meer over welk stoeltje bij welke lengte en gewicht hoort.

Passen Isofix-stoelen op alle plekken in de auto?

De Isofix-bevestigingspunten zijn meestal niet op alle zitplaatsen aanwezig. Meestal zitten ze op de buitenste zitplaatsen van de achterbank en heel soms op de passagiersstoel voor in de auto. Het is bij oudere auto’s niet altijd meteen duidelijk waar de Isofix-bevestigingspunten zitten omdat deze verstopt kunnen zitten tussen rugleuning en zitting. In nieuwe modellen auto’s herken je de bevestigingspunten aan de speciale Isofix-labels.

Tip: Zo lang mag een baby maximaal in maxi-cosi zitten.