Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
loopstoel baby

Loopstoel: doen of niet?

Een loopstoel is een speeltoestel voor baby’s die al goed zelf kunnen gaan zitten, maar nog niet kunnen lopen. Hoe leuk ook, experts raden het gebruik van loopstoeltjes af. Er gebeuren veel ongelukken mee en het vertraagt mogelijk de ontwikkeling van je baby.

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Tip! Leuke speelkleden (als alternatief voor een loopstoel) vind je hier

Advertentie

Wat is een loopstoel?

Een loopstoel is een speeltoestel op wieltjes voor kinderen die al zelfstandig kunnen zitten, maar nog niet kunnen lopen. Vaak met geïntegreerd speelgoed waar je kind mee kan spelen als hij erin zit. Je zet je baby in het zitje van de loopstoel en doordat hij met z’n voetjes net de grond raakt, kan hij zichzelf voortbewegen. Loopstoeltjes worden verkocht voor baby’s tussen de zes en veertien maanden.

Lees ook: Tips om je huis en tuin kindveilig te maken

Loopstoel afgeraden door experts

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse ouders een loopstoel aanschaft voor hun baby. Opvallend veel, zeker omdat kinderartsen en VeiligheidNL het gebruik van loopstoeltjes voor baby’s al jaren afraden. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de speeltoestellen ongelukken veroorzaken, de ontwikkeling van een baby kunnen vertragen en simpelweg niet nodig zijn. Niet voor niets zijn deze babywalkers in veel landen verboden. Toch zijn de loopstoeltjes in Nederland nog volop te koop. Ben je van plan een loopstoel aan te schaffen? Lees dan vooral nog even door.

Lees ook: Wanneer leren de meeste baby’s lopen? En wat kun je doen om lopen op een goede manier te stimuleren?

Ongelukken met loopstoeltjes

Er gebeuren jaarlijks veel ongelukken met loopstoeltjes. Soms met ernstige gevolgen. Je kind kan opeens op plekken komen en naar dingen grijpen waar hij eerder niet bij kon. Denk tafels met daarop een kop hete thee, stopcontacten of de trap. Ook kan een loopstoel makkelijk omvallen door een oneffenheid op de vloer of omdat je kind te veel over de rand hangt.

Botsingen willen ook nog wel eens voorkomen met een loopstoel. Een kind knalt tegen een muur of tafel nadat hij vaart heeft gemaakt met z’n loopstoel, met alle gevolgen van dien. Op deze leeftijd kunnen kinderen zich nog niet goed opvangen of voorkomen dat ze vallen. Kortom, het lijkt leuk speelgoed een loopstoel, maar ongevaarlijk is het niet.

Advertentie

Tip! Een veilig traphekje aanschaffen, waar moet je op letten?

Vertraging in de loopontwikkeling

Loopstoeltjes worden niet alleen vanwege ongelukken afgeraden. Een loopstoel is ook niet goed voor de lichamelijke ontwikkeling van je baby. Het zorgt er niet voor dat je kind sneller leert lopen, zoals veel ouders denken. Integendeel: het kan vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken. In een loopstoel neemt een baby een houding aan waar hij lichamelijk nog niet aan toe is, waardoor spieren en gewrichten niet goed worden gebruikt en gestimuleerd. Ook bestaat de kans dat je baby, door het strekken van zijn voeten naar de grond om zich te kunnen afzetten, later op zijn tenen gaat lopen of spitsvoeten krijgt.

Alternatieven loopstoel

Wil je je kind stimuleren om meer te bewegen of te oefenen met lopen, dan kun je beter ander speelgoed aanschaffen dan een loopstoel. Een activitykleed is bijvoorbeeld een goed alternatief voor de allerkleinsten. De speeltjes aan dit kleed dagen je kind uit om meer te bewegen en te spelen. Is je kind toe aan de eerste stapjes, dan is een loopwagen heel leuk. Let bij zo’n loopkarretje wel op dat de wielen niet te makkelijk rollen, maar een beetje stroef zijn. Dat maakt het makkelijker voor je kind om erachter te lopen en het voorkomt valpartijen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een loopstoel?

Wil je toch een loopstoel aanschaffen voor je kind? Let dan in elk geval op de volgende dingen:

Advertentie
  • Koop een loopstoel dat voldoet aan de huidige norm (NEN-EN 1273: 2020). Koop daarom liever niet tweedehands of check of het wel voldoet aan de geldende norm.
  • Laat je kind nooit alleen als hij in zijn loopstoel zit en hou hem altijd goed in de gaten.
  • Gebruik een loopstoel alleen als je kind zelfstandig in de zithouding kan komen (zeven à acht maanden), maar nog niet kan lopen. Stop in ieder geval met het gebruik als je kind zich met zijn voeten verticaal kan afzetten tegen de grond of met de voetjes bij de rand van het frame kan komen.
  • Zet je kind niet langer dan twintig minuten per dag in de loopstoel.
  • Stel de hoogte van het zitje zo in dat je kind net met de voeten bij de grond kan.
  • Scherm gevaarlijke plekken af, zoals het trapgat, ramen, openhaard, fornuis etc.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: VeiligheidNL

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu