Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Loopstoeltje: doen of niet?

Een loopstoeltje is een speeltoestel voor baby’s die al goed zelf kunnen gaan zitten, maar nog niet kunnen lopen. Hoe leuk ook, experts raden het gebruik van loopstoeltjes af. Er gebeuren veel ongelukken mee en het vertraagt mogelijk de ontwikkeling van je baby.

Wat is een loopstoeltje?

Een loopstoeltje is een speeltoestel op wieltjes voor kinderen die al zelfstandig kunnen zitten, maar nog niet kunnen lopen. Vaak met geïntegreerd speelgoed waar je kind mee kan spelen als hij erin zit. Je zet je baby in het zitje en doordat hij met z’n voetjes net de grond raakt, kan hij zichzelf voortbewegen. Loopstoeltjes worden verkocht voor baby’s tussen de zes en veertien maanden.

Advertentie

Afgeraden door experts

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse ouders een loopstoel aanschaft voor hun baby. Opvallend veel, zeker omdat kinderartsen en VeiligheidNL het gebruik van loopstoeltjes voor baby’s al jarenlang afraden. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de speeltoestellen ongelukken veroorzaken, de ontwikkeling van een baby kunnen vertragen en simpelweg niet nodig zijn. Niet voor niets zijn deze babywalkers in veel landen verboden. Toch zijn de loopstoeltjes in Nederland nog volop te koop. Ben je van plan er een aan te schaffen? Lees dan vooral nog even door.

Ongelukken met loopstoeltjes

Er gebeuren jaarlijks veel ongelukken met loopstoeltjes. Soms met ernstige gevolgen. Je kind kan opeens op plekken komen en naar dingen grijpen waar hij eerder niet bij kon. Denk tafels met daarop een kop hete thee, stopcontacten of de trap. Ook kan een loopstoeltje makkelijk omvallen door een oneffenheid op de vloer of omdat je kind te veel over de rand hangt.

Botsingen willen ook nog wel eens voorkomen. Een kind knalt tegen een muur of tafel nadat hij vaart heeft gemaakt met z’n loopstoeltje met alle gevolgen van dien. Op deze leeftijd kunnen kinderen zich nog niet goed opvangen of voorkomen dat ze vallen. Kortom, het lijkt leuk speelgoed, maar ongevaarlijk is het niet.

Tip! Een veilig traphekje aanschaffen, waar moet je op letten?

Vertraging in de loopontwikkeling

Loopstoeltjes worden niet alleen vanwege ongelukken afgeraden. Een loopstoeltje is ook niet goed voor de lichamelijke ontwikkeling van je baby. Het zorgt er niet voor dat je kind sneller leert lopen, zoals veel ouders denken. Integendeel: het kan vertraging in de loopontwikkeling veroorzaken. In een loopstoeltje neemt een baby een houding aan waar hij lichamelijk nog niet aan toe is, waardoor spieren en gewrichten niet goed worden gebruikt en gestimuleerd. Ook bestaat de kans dat je baby, door het strekken van z’n voetjes naar de grond om zich af te kunnen zetten, later op z’n tenen gaat lopen of spitsvoetjes krijgt.

Alternatieven loopstoeltje

Wil je je kind stimuleren om meer te bewegen of te oefenen met lopen, dan kun je beter ander speelgoed aanschaffen. Een activitykleed is bijvoorbeeld een goed alternatief voor de allerkleinsten. De speeltjes aan dit kleed dagen je kind uit om meer te bewegen en te spelen. Is je kind toe aan de eerste stapjes, dan is een loopwagen heel leuk. Let bij zo’n loopkarretje wel op dat de wielen niet te makkelijk rollen, maar een beetje stroef zijn. Dat maakt het makkelijker voor je kind om erachter te lopen en voorkomt valpartijen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Wil je toch een loopstoeltje aanschaffen voor je kind? Let dan in elk geval op de volgende dingen:

  • Koop een loopstoeltje dat voldoet aan de huidige norm (NEN-EN 1273: 2005). Koop daarom liever niet tweedehands of check in dat laatste geval of het wel voldoet aan de geldende norm.
  • Laat je kind nooit alleen als hij in z’n loopstoeltje zit en hou hem altijd goed in de gaten.
  • Gebruik een loopstoeltje alleen als je kind zelfstandig in de zithouding kan komen (zeven à acht maanden), maar nog niet kan lopen. Stop in ieder geval met het gebruik als je kind zich met de voetjes verticaal kan afzetten tegen de grond of met de voetjes bij de rand van het frame kan komen.
  • Zet je kind niet langer dan 20 minuten per dag in het loopstoeltje.
  • Stel de hoogte van het zitje zo in dat je kind net met de voeten bij de grond kan.
  • Scherm gevaarlijke plekken af, zoals het trapgat, ramen, open haard, fornuis etc.