Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Spaarrekening kind

Sparen voor je kind kan op verschillende manieren. Wil je bijvoorbeeld tussentijds geld op kunnen nemen of laat je het geld vastzetten tot je kind achttien jaar is?

Gewone spaarrekening kind

Je kunt een gewone spaarrekening openen en zelf bepalen wanneer je wilt sparen en welk bedrag je kunt missen. Zit je eens krap, dan spaar je gewoon tijdelijk wat minder of helemaal niet. Deze vrijblijvendheid kan een nadeel zijn als je het moeilijk vindt een spaardiscipline op te brengen. Ook is de rente op lange termijn vaak minder gunstig vergeleken met een spaarregeling met een ‘vaste’ bijdrage.

Maandelijks vast spaarbedrag

Een andere optie is een spaarregeling met een maandelijks vast spaarbedrag. Als je een regeling kiest waarbij je elke maand een vast bedrag moet betalen, zul je dat gedurende zo’n vijftien jaar moeten doen. De kans is groot dat je in die jaren meer gaat verdienen, maar het komt helaas ook voor dat je juist minder gaat verdienen. Informeer van tevoren of je de regeling tussentijds kunt wijzigen of beëindigen, bijvoorbeeld bij echtscheiding en werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van (één van de) ouders.

Sparen op naam

Je kunt de rekening op jouw eigen naam zetten of op de naam van het kind. Voor beide is iets te zeggen. Zet je het geld op naam van het kind, dan kan jouw zoon of dochter er vanaf zijn of haar achttiende vrij over beschikken en heb je daar geen zeggenschap meer over.

Typen spaarrekeningen

Er zijn diverse typen spaarrekeningen. Je kunt kiezen voor direct opvraagbare tegoeden.Daarnaast is er de mogelijkheid het spaartegoed vast te zetten:
  • Het spaargeld wordt voor een bepaalde periode vastgezet, bijvoorbeeld één, twee of vijf jaar. Hoe langer de periode, des te hoger de rente. Als je toch eerder over het tegoed wilt beschikken, moet je vaak een soort boete betalen.
  • Het spaartegoed is boetevrij opvraagbaar, met inachtneming van een zekere termijn. Deze termijn kan lopen van een maand tot een jaar. Ook hier geldt weer: hoe langer de opzegtermijn, des te hoger de rente die je ontvangt.
  • Maandelijks is een bedrag tot een bepaald maximum boetevrij op te nemen.

Belastingvrij schenken

Veel mensen willen hun kinderen of kleinkinderen regelmatig of eenmalig een bepaald bedrag geven. Over schenkingen die uitkomen boven de vastgestelde vrijstelling, moet de ontvanger belasting betalen. Ouders mogen hun kinderen elk jaar € 5.304 belastingvrij schenken (Belastingdienst 2016). Dit bedrag geldt per kind.