fopspeen

Fopspeen kopen: welke past bij je baby?

Spenen zijn in allerlei normale, gekke, originele en grappige modellen verkrijgbaar. De keuze voor welke fopspeen wordt meestal gemaakt op basis van de kleur en de print van het schild, maar waar kun je nog meer opletten als je eens speentje voor je baby aanschaft? Waarom zou je een fopspeen gebruiken en hoe zit het met de veiligheid?

Een fopspeen is een speen zonder fles en is bedoeld om te zuigbehoefte van je kindje te bevredigen zonder ze drinken of voeding te geven. Sabbelen aan de borst of de fles is namelijk vaak niet genoeg. Ook het ontspannende en troostende effect van een speen is een reden om een fopspeen aan te schaffen. Het kalmeert en verlaagt de hartslag en bloeddruk.

Verschillende soorten fopspenen

Spenen zijn in allerlei normale, gekke, originele en grappige modellen verkrijgbaar. De keuze voor welke fopspeen wordt meestal gemaakt op basis van de kleur en de print van het schild, maar waar kun je nog meer opletten als je eens speentje voor je baby aanschaft?

Fysiologische spenen en dental spenen

Grofweg gezegd zijn er twee type fopspenen te onderscheiden. De fysiologische en de dental fopspeen. Het verschil zit ‘m in de vorm van het zuiggedeelte. Bij een fysiologische speen (ook wel kersvorm genoemd) is het zuiggedeelte rond en bol en lijkt het qua vorm op de tepel. Bij deze speen hoef je niet na te denken welke kant boven of onder moet. Bij een dental fopspeen is het zuiggedeelte wat gebogen en bedoeld om tegen het gehemelte te plaatsen. Deze gevormde spenen zorgen hierdoor voor een goede stimulering van de tong- en kaakspieren.

Leeftijdscategorie

Fopspenen zijn eveneens gemaakt voor verschillende leeftijdscategorieën. Je hebt speentjes voor newborns, baby’s van een half jaar, jaar, jaar tot anderhalf jaar en zelfs voor peuters. Dit betekent dus dat je regelmatig de speen van je baby moet vervangen voor een nieuw exemplaar passend bij de leeftijd.

Materiaalkeuze

Waar je ook op kunt letten is het materiaal van de speen. De meeste zijn gemaakt van siliconen, maar je kunt er ook bewust voor kiezen om voor een milieuvriendelijke speen te gaan die gemaakt is 100% natuurlijk rubber, zoals de Goldi fopspeen en Natursutten, die onder andere vrij zijn van weekmakers, parabenen en BPA. Deze spenen zijn overigens ook nog gemaakt uit een stuk, waardoor er geen vuil en bacteriën kunnen achterblijven in kieren of naden.

BPA-vrij

Je kunt er tijdens je aankoop ook opletten of er iets van BPA-vrij of Bisphenol A 0% op de verpakking staat. Dit is een synthetische stof die hetzelfde werkt als het oestrogeenhormoon. BPA is schadelijk en verstoort de natuurlijke hormoonbalans in het lichaam van je baby. Spenen die gemaakt zijn van natuurrubber zijn sowieso vrij van BPA.

Veiligheidstips

Het is belangrijk om de fopspeen veilig te gebruiken. Controleer daarom de fopspeen regelmatig op scheurtjes of bijtsporen. Dit doe je door hard aan het zuiggedeelte te trekken. Zijn er beschadigingen? Koop dan zo snel mogelijk een nieuwe speen. Vervang sowieso een speentje om de zes weken. Net als flesspenen is het ook belangrijk om fopspenen af en toe uit te koken, sowieso na de aanschaf. Dit kun je doen tegelijk met de flesjes. Ook kunnen de speentjes in een sterilisator als je die in huis hebt.