Nagels knippen van je baby

Nagels knippen van je baby

De nagels van je baby moeten goed worden bijgehouden, want als ze te lang worden kan je baby zich verwonden. In het begin is het best een spannend klusje.

Nagels knippen

Wacht met knippen tot na de eerste zes weken en probeer voor die tijd de nagels alleen kort en glad te houden met een klein nagelvijltje. Je mag ze ook voorzichtig afbijten. Dit gaat gemakkelijk omdat de nagels van pasgeboren kindjes zo zacht zijn. De nagels zijn dan nog erg broos en kunnen gemakkelijk inscheuren. Niet te vergelijken met onze harde en stevige nagels. Bij knippen scheuren de nagels snel in, waarna een ontsteking van het nagelriempje kan ontstaan.

Ontstoken nagelriem

Raakt de nagelriem ontstoken? Dit is vaak erg rood en kan dagen duren. Probeer het een aantal keer per dag goed schoon te maken. Neemt de ontsteking niet af na drie dagen? Neem dan contact op met de huisarts.

Krabwantjes

Ook bestaan er speciale krabwantjes, onder andere verkrijgbaar bij Hema. Deze houden de handjes warm en helpen krasjes in het gezicht te voorkomen.

Wist je dat…

Bij 13 weken zwangerschap is het kind zo’n acht centimeter en zijn de handjes compleet. Dat is het moment dat de nagels zich beginnen te ontwikkelen op de vingers en tenen. Ook kan het kind een vuist maken, zijn armen en benen buigen en zijn gezichtje bewegen.

Video: Zo knip je de nagels van je baby