Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nagels knippen van je baby: zo pak je het aan

De nagels van je baby moeten goed worden bijgehouden, want als ze te lang worden kan je baby zichzelf ermee bezeren. In het begin is het best een spannend klusje om babynagels te knippen: die nagels zijn nog zo klein en je kind zit meestal ook niet stil.

Advertentie

Baby’s met scherpe nagels

Het is iets waar veel ouders van pasgeboren baby’s zich over verwonderen: die kleine babyhandjes en voetjes inclusief mini-nagels. De nagels van een baby beginnen zich al te ontwikkelen vanaf de 13e week van de zwangerschap. Rond de 32e week zijn de vingernagels gegroeid tot aan de vingertoppen. Bij de teennagels duurt het iets langer: die komen rond de 36e week tot aan de teentoppen.

Tegen de tijd dat je baby geboren wordt, kunnen de nagels van je baby al behoorlijk lang zijn. De nagels van baby’s zijn nog vrij zacht en buigzaam, niet te vergelijken met onze eigen harde, stevige nagels. Toch kunnen ze verraderlijk scherp zijn. Pasgeboren baby’s krabben zichzelf dan ook regelmatig open. Het is dus al snel tijd om de nagels korter te maken. Maar hoe pak je dat aan?

Wanneer nagels knippen?

Aangeraden wordt om te wachten met knippen van je baby’s nagels tot na de eerste zes weken. Probeer voor die tijd de nagels alleen kort en glad te houden met een klein nagelvijltje. Wees wel voorzichtig bij het vijlen: de nagels zijn dan nog erg broos en kunnen gemakkelijk inscheuren. Om die reden wordt het knippen van de nagels ook afgeraden in de eerste zes weken. Als de nagels inscheuren, kan een ontsteking van het nagelriempje ontstaan.

Ook klappen de nageltjes gemakkelijk dubbel in het schaartje, omdat ze nog zo buigzaam zijn. Op het moment dat de nagels van je baby wat harder zijn geworden, kun je ze voor ’t eerst knippen.

Advertentie

Nagels vijlen

In de eerste weken kun je nagels van je baby dus beter vijlen. Dat doe je met speciale babynagelvijltjes: deze hebben een heel fijne textuur. Er zijn zowel kartonnen als metalen nagelvijltjes voor baby’s te koop. Voor de zachte nagels van jonge baby’s worden de kartonnen vijltjes aangeraden. Vijl nooit heen en weer, maar altijd één kant op, van onder naar boven. Daarmee voorkom je dat er scheurtjes of haakjes ontstaan.

Bijten of scheuren?

Het afscheuren van de nagels van je baby wordt afgeraden. Als je de nagels afscheurt, scheuren ze gemakkelijk te ver door en kunnen er ontstekingen ontstaan.

Je hoort weleens dat afbijten ook niet verstandig is, omdat er dan bacteriën uit jouw mond op de vingers van je kind terecht komen. Toch bijten veel moeders af en toe een scherp puntje of randje van hun baby’s nagel af. Dat gaat vaak makkelijker dan knippen of vijlen. Met je mond kun je goed voelen of je niet te dicht op de huid zit en of het scherpe randje weg is. Bijt je een nagel bij je baby af, doe dat dan in elk geval voorzichtig en maak de vingers van je kind daarna goed schoon.

Nagels knippen van je baby: zo pak je ’t aan

Zodra de nagels van je baby wat harder zijn geworden, na die eerste zes weken, kun je ze voor het eerst knippen. Gebruik daarvoor een babynagelschaar of een klein nagelknippertje voor baby’s. De speciale babyschaartjes hebben ronde, stompe punten, waardoor je niet in de huid van je baby prikt als je kind zich opeens beweegt of als je uitschiet.

Advertentie

Zo pak je het aan:

 1. Kies een moment waarop je kind rustig en tevreden is, bijvoorbeeld als hij net gedronken heeft. Op een moment dat je baby huilt of net lekker aan het spelen is, zal het niet gemakkelijk zijn om zijn handen stil te houden.
 2. Neem je kind op schoot, of leg hem in een wipstoeltje of op de commode. Kies in elk geval een plek waarbij je goed bij z’n vingers kunt komen.
 3. Houd met je ene hand de hand en vinger van je baby stevig vast. Probeer het nageltje dat je wilt knippen vrij te maken door de huid van de vingertop een beetje naar beneden te duwen.
 4. Knip vervolgens de nagels rond af, met de vorm van de vingers mee. Let op: z’n teennagels moet je juist recht afknippen, om ingroeiende nagels te voorkomen.
 5. Na het knippen kun je de nagels nog even vijlen om ze iets gladder te maken.

Het is trouwens niet handig om de nagels van je baby te knippen als hij net uit bad komt. Door het badderen worden de nagels zachter, waardoor knippen een stuk lastiger gaat.

Stappenplan: zo doe je een pasgeboren baby in bad.

In vingertje geknipt?

Bij het knippen van de nagels bestaat er altijd de kans dat je baby een onverwachte beweging maakt, of dat je uitschiet, waardoor je per ongeluk in z’n vinger knipt. Waarschijnlijk zet je baby het op een krijsen en voel jij je enorm schuldig, maar weet dat je niet de eerste ouder bent die het overkomt. Het kan gebeuren, het knippen van babynagels is nou eenmaal een lastig klusje.

Mocht het gebeuren, spoel dan de bloedende vinger af onder de kraan met koud water. Vervolgens kun je het beste een steriel gaasje op de pijnlijke plek drukken, tot het bloeden is gestopt. Dat duurt meestal een paar minuten. Haal het gaasje er daarna weer af.

Plak bij een baby nog geen pleisters om zijn vingers. Je baby gaat daar geheid aan sabbelen, waarbij de pleister los kan raken en in je baby’s mond terecht komt, wat tot verstikking kan leiden.

Tips: dit moet je doen bij verslikking of verstikking baby.

Tips voor als het niet lukt

Het knippen van babynagels is best een lastig en precies klusje. Lukt het niet goed, probeer dan deze tips:

 • Als je baby erg beweeglijk is, kan het handig zijn om het met z’n tweeën te doen. Eén iemand houdt de baby en z’n handen vast (en leidt hem af), terwijl de ander de nagels knipt.
 • Lukt het knippen niet als je baby wakker is? Probeer het dan als hij slaapt. Je loopt wel het risico dat je kind er wakker van wordt, dus trek niet te veel aan z’n vingers.
 • Kan je baby al zitten? Dan is het handig om hem in een kinderstoel te zetten terwijl je z’n nagels knipt. Zo kan hij geen kant op en kun jij goed bij z’n handen.
 • Afleiding helpt. Probeert je kind steeds het nagelschaartje te pakken? Laat iemand dan met een speeltje voor z’n neus zwaaien. Of zet eventueel de tv aan, zodat hij daarop gefocust is.
 • Lukt het niet omdat je zelf te angstig bent dat je in z’n vingers knipt? Laat het knipwerk dan door iemand anders doen.
 • Of kies voorlopig voor krabwantjes: dat zijn een soort sokjes die je over de handen van je baby doet. Zo voorkom je dat hij zijn gezicht openhaalt met zijn scherpe nagels.

Hoe vaak knippen?

Baby’s hebben kleine vingers en tenen, maar hun nagels groeien in flink tempo. Vooral de vingernagels groeien snel. Je moet ze dus regelmatig knippen. Het is heel normaal dat je de nagels elke week moet knippen, of zelfs al na een paar dagen weer. Knip de nagels in elk geval niet te kort in de hoop dat je dan voorlopig van het klusje af bent. Als je te veel wegknipt, kan dat pijn doen bij je baby, of hij kan ontstoken nagelriemen krijgen.

Ontstoken nagelriem

Het kan zijn dat er een nagelriempje van je baby ontstoken raakt. De nagelriem is dan erg rood. Dit gaat in principe vanzelf over, maar het kan wel een paar dagen duren voordat de ontsteking weg is. Probeer het ontstoken plekje een aantal keer per dag goed schoon te maken met water en een beetje zeep. Weken in lauwwarm water met inweekmiddel of soda wordt afgeraden.

Neemt de ontsteking niet af na drie dagen? Of wordt de hele vinger of teen rood en dik? Neem dan contact op met je huisarts.

Instructievideo: babynagels knippen


Er zijn drie manieren om de nagels van je baby veilig te knippen.

Bron: Kind & Gezin

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier