Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Borstvoeding tijdens zwangerschap

Borstvoeding geven tijdens zwangerschap

Kun je borstvoeding blijven geven als je zwanger bent? Of moet je stoppen voordat je baby geboren wordt? Lactatiekundige Annelies de Haan legt uit hoe je dit kunt aanpakken.

Borstvoeding geven tijdens zwangerschap en tandemvoeden

Je kunt als je zwanger bent gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding. Wel loopt de borstvoeding terug als je zwanger bent. Als de baby geboren is, kun je gaan ‘tandemvoeden’. Geef eerst de baby de borst en dan het grotere kind. De eerste moedermelk (colostrum) zit vol antistoffen, die krijgt de baby dan binnen. Sommige oudste kinderen stoppen (tijdelijk) met drinken, omdat de smaak van de melk verandert.

Advertentie

Borstvoeding afbouwen

Als je wel wilt afbouwen, kun je het best beginnen met het overslaan van de voeding aan het eind van de middag. Dan heb je vaak het minste melk. Als je een voeding afbouwt kun je drie à vier dagen lang op een bepaald tijdstip de spanning van de borsten afhalen door kort te kolven. Na drie à vier dagen “weten” de borsten dan dat ze op dat tijdstip geen melk meer hoeven aan te maken. Hierna kies je een volgend voedingsmoment om af te bouwen en herhaal je de procedure totdat je alle voedingen hebt afgebouwd .’ Je kunt kiezen of je de borstvoeding die je weglaat vervangt door kunstvoeding of door vast voedsel, afhankelijk van de leeftijd van je baby.

Bronnen: CJG, La Leche

Annelies de Haan

Lactatiedeskundige

Annelies de Haan is lactatiekundige met een eigen praktijk, anneliesdehaan.nl. Ze helpt moeders die hulp nodig hebben bij het geven van borstvoeding. Daarnaast geeft ze borstvoedingscursussen aan zwangeren en hun partner (ook in het Engels). Annelies heeft twee kinderen.