Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstvoeding geven tijdens zwangerschap

Kun je borstvoeding blijven geven als je zwanger bent? Of is het beter om te stoppen voordat je baby wordt geboren? Lactatiekundige Christine Bulsing legt uit hoe je borstvoeding geven tijdens zwangerschap kunt aanpakken.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Borstvoeding geven tijdens zwangerschap

Je kunt tijdens je zwangerschap gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding. Wel is het zo dat de groei van de baby in je buik veel energie vraagt. Daarnaast kost het maken van borstvoeding lichamelijk ook energie. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen, door je rust te pakken, gezond en gevarieerd te eten en goed te blijven drinken.

Advertentie

Ook is er een kans dat de melkproductie terugloopt tijdens je zwangerschap. Meestal gebeurt dit halverwege je zwangerschap. Dit heeft te maken met de aanmaak van hormonen. Hierdoor kunnen ook je tepels gevoeliger worden waardoor het geven van borstvoeding tijdens zwangerschap voor jou minder prettig kan voelen. De melk gaat in deze periode qua samenstelling meer op colostrum lijken en de smaak wordt wat zouter.  Vanwege die verminderde productie en/of veranderde smaak van de melk kan je kind stoppen met het drinken uit de borst. Er zijn ook kinderen die het fijn vinden om te ‘drinken’ bij mama, ook al komt er niets meer uit.

Als je kind nog (volledig) afhankelijk is van borstvoeding, is het belangrijk om te kijken naar alternatieven (donormelk of kunstvoeding) zodat hij wel voldoende binnenkrijgt. Denk daar dus van tevoren over na; welke voeding zou je willen geven? Wanneer je kind al vaste voeding eet, kun je dit verder uitbreiden en je kind ander drinken geven.

Borstvoeding en zwangerschap: tandemvoeden

Als je baby is geboren, kun je beide kinderen blijven voeden. Dit heet ‘tandemvoeden’. Geef eerst de baby de borst en dan je oudere kind. Je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig melk voor beide hebt. De eerste moedermelk (colostrum) wordt in de eerste dagen continu aangemaakt. Je oudere kind kan dit dus niet ‘opdrinken’. Door je baby eerst aan te leggen zorg je er wel voor dat er altijd melk voor hem is en hij er minder hard voor hoeft te werken. Na een paar dagen komt de melkproductie goed op gang en verandert de colostrum in ‘rijpe’ moedermelk. De melkaanmaak wordt nu aangepast aan de vraag van twee kinderen.

Borstvoeding afbouwen

Misschien vind je het niet fijn om borstvoeding te blijven geven tijdens je zwangerschap of wil je kind zelf niet meer. Meestal gaat het afbouwen dan op een natuurlijke manier. Heb je het idee dat je nog een ruime melkproductie hebt, dan is het verstandig om het afbouwen rustig te doen, volgens een afbouwschema.

Advertentie

Lees ook: Zo kun je je borstvoeding afbouwen

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: CJGLa Leche

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram