Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7x dit vertelt niemand je als je een tweeling krijgt (maar wil je wél horen)

Toen Marieke zwanger bleek te zijn van twee kinderen, las ze alles over het krijgen van een tweeling. Want: help, hoe doe je dat!? Hoe meer ze las, hoe groter de paniek. Inmiddels weet ze dat het ook enorm mee kan vallen.

Advertentie

Als ik mede-tweelingmoeders moest geloven, zou ik het eerste jaar amper het huis uitkomen, zou mijn relatie het zwaar te verduren krijgen en konden mensen beter ‘sterkte’ dan ‘geniet ervan’ op de kaartjes schrijven. En dus zat ik mezelf een week voor de bevalling oprecht zorgen te maken of ik het wel leuk zou gaan vinden. Maar wat blijkt? Dat was gezien nergens voor nodig.

Geschreven door

Marieke Ordelmans

Zo kan het ook

Hiermee zeg ik zeker niet dat alle andere tweelingmoeders ongelijk hebben, want een gecompliceerde zwangerschap, premature baby’s, of een niet slapende tweeling kun je absoluut geen ‘meevallen’ noemen. Maar wanneer je net als ik een makkelijke bevalling hebt en baby’s die overdag lekker slapen en gezond zijn, dan is een tweeling prima te handelen. Daarom 7 dingen die niemand je vertelt wanneer je een tweeling krijgt, maar die je voor de mentale support wel graag wilt horen.

TIP! Al een duo-kinderwagen aangeschaft voor je tweeling? Hier vind je de mooiste exemplaren

 1. Je kunt (in de meeste gevallen) prima vaginaal bevallen

  Ik dacht altijd dat tweelingen met een keizersnee gehaald moesten worden, maar een natuurlijke bevalling heeft volgens gynaecologen een sterke voorkeur.

 2. De tweede voel je niet

  Natuurlijk bevallen van een tweeling: hoe pijnlijk is dat? Twee keer een baby eruit persen. Maar van nummer twee heb ik amper iets gevoeld (of ik was al zo high van geluk van baby nummer één).

  Advertentie
 3. Je wordt geen walvis

  Een tientonner zou ik worden, ik wist het zeker. Maar niet één keer heeft iemand na een blik op mijn buik geworpen te hebben, gevraagd of ik een tweeling zou krijgen. Want die enorme buik viel zelfs bij zevenendertig weken best mee. Elf kilo, meer was het niet.

 4. Je leven gaat gewoon door

  Mijn leven is voorbij. Dat was de eerste gedachte die door mijn hoofd schoot toen ik hoorde dat ik een tweeling kreeg. Maar tien dagen na de bevalling zat ik alweer met een wijntje op het terras. De tweeling bleek fantastisch lekker te slapen in de wandelwagen.

  Lees hier alles over het bevallen van een tweeling.

 1. Twee baby’s voeden is zo gepiept

  Helaas kwam mijn borstvoeding niet op gang, waardoor ik flesvoeding moest geven. Achteraf vond ik dat helemaal niet erg. Ik legde ze regelmatig in een voedingskussen in de box, met een hydrofiele doek onder de flesjes zodat ik mijn handen vrij had. Binnen tien minuten was de fles leeg en had ik alle tijd om ze bij me te pakken en te knuffelen.

  Tips: zo geef je borstvoeding aan een tweeling

 2. Je relatie wordt leuker door een tweeling

  Terwijl vriendinnen klaagden dat zij iedere nacht alleen uit bed moesten voor de voeding, zaten wij iedere nacht slaapdronken met z’n tweeën naast elkaar op bed, allebei met een eigen baby op schoot. Met z’n tweeën gaat alles twee keer zo snel, je wordt gedwongen tot teamwork. Dat is niet alleen efficiënt, maar (meestal) ook heel gezellig.

 3. Tweelingmoeders zijn de meest relaxte moeders

  Misschien wel de grootste eyeopener. Toen ik hoorde dat ik een tweeling kreeg, probeerde de verloskundige mij gerust te stellen door te vertellen dat tweelingmoeders over het algemeen de meest relaxte nieuwbakken moeders zijn. Ze kreeg gelijk. Met twee baby’s heb je namelijk simpelweg geen tijd om onzeker te zijn en je druk te maken over ieder kreuntje, huiltje of vlekje. Plus: je gunt jezelf veel meer. Van een schoonmaakster tot een gastouder aan huis.

Marieke Ordelmans

Marieke Ordelmans (1986) woont samen met vriend Faysal en zoontjes Lewis en James (2) in Tilburg. In de weekenden komt ook Faysal’s dochter Aysha (10) op bezoek. Marieke werkt freelance in de media en schrijft regelmatig over het ‘managen’ van een samengesteld gezin en peutertweeling.

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod