Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Online-Matthijs-1000x600

Samen strijden tegen het kwaad

Wat doe je als je de moeder van je kind niet kan overtuigen om ergens mee naartoe te gaan? Juist, dan probeer je haar te bereiken via je column. Precies wat Matthijs ook dacht.

Voor Bente

Deze column is niet bedoeld voor jou als lezer, maar voor Bente, de moeder van mijn kind. Ze leest deze column namelijk elke maand, dus is het de enige manier om tot haar door te dringen. Ik heb heus geprobeerd het haar te vertellen, maar dan loopt ze weg. Ik heb het haar geappt, maar ze zegt dat ze het niet leest. ‘Het interesseert me niet, hou op!’ stuurt ze dan terug. Daarom zie ik nog maar één manier om haar te bereiken. En dat moet, omdat het zo belangrijk is voor mij en Cesar. Het is een zaak van leven of dood zelfs, het gaat over de keuze tussen goed en kwaad.

Advertentie

I am your father

Zo was er ooit een klein jongetje dat minstens zo knap was als onze Cesar. Net zo slim en talentvol zelfs, maar ergens ging het mis. De verleidingen werden te groot, waardoor hij op een dag voor het kwaad koos. Dat is een wijze les: blijkbaar kunnen mensen zomaar ontsporen, hoe mooi, slim en talentvol ze ook zijn. Op een dag verdween het jongetje van de aardbodem. Hij was toen al wat ouder en net vader geworden van een knap jongetje. Dat jongetje heet Luke en tot op heden is het hem wél gelukt om het kwaad te weerstaan, maar dat is hem duur komen te staan. Hij verloor er zijn hand door, afgehakt door zijn eigen vader. Want wat hij toen nog niet wist, was dat zijn vader dat knappe jongetje was dat zo plotseling verdween. Vlak na het afhakken van de hand van zijn zoon, maakte Darth Vader zijn identiteit bekend met de inmiddels klassieke woorden: ‘I am your father’. Luke, de held van het verhaal, bleek de zoon van het kwaad te zijn. En de broer van de prinses overigens, die verliefd werd op Han Solo, de stoere versie van Luke, maar minstens zo’n goedzak.

Alsjeblieft

Samen kregen Leia en Han een kind, lang nadat Darth Vader verslagen was. Eind goed, al goed, zou je denken. Maar niets is minder waar, Bente. Want ook het kind van Leia en Han kon het kwaad niet weerstaan. Hij vermoordde zijn vader, terwijl Chewbacca, het lievelingshuisdier van Han en Cesar, moest toekijken. Daarom is het nu tijd voor wraak. Luke, Leia en Chewbacca zullen er volgende maand in de bioscoop voor zorgen dat de rust in het intergalactische koninkrijk terugkeert, maar dat hoeven ze niet met z’n drietjes te doen: Cesar en ik strijden mee. Met onze knuffels, poppen en Star Wars-pyjama’s zullen we er alles aan doen om Chewbacca en al die anderen bij te staan. Maar daar hebben we jou bij nodig, want voor Cesar en mij ben jij de belichaming van alles wat goed is. Dus alsjeblieft, neem het lichtzwaard ter hand dat we voor je kochten en strijd met ons mee. Zodat Cesar weet dat zijn ouders altijd zullen vechten om hem op het rechte pad te houden.

Matthijs Kleyn

Matthijs Kleyn is schrijver, acteur, oud-Jakhals en tv-maker. Hij is vader van Cesar die aan één oog blind is als gevolg van een hersenafwijking. Over zijn te vroeg geboren zoontje schreef hij het boek Cesar, waarin hij de mooie én moeilijke kanten van het vaderschap beschrijft.