Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe wij onze peuter leerden dat hij er niet altijd doorheen kan tetteren

Je kent het vast wel. Je zit nét in een gesprek met die moeder van de opvang of een vriendin op een verjaardag. Als er kleine kinderen in de buurt zijn, kun je natuurlijk wachten op het woordje ‘Mama, mama!’ en dat net zolang totdat je aandacht voor ze hebt. Naast het feit dat het niet netjes is, is het ook best irritant.

Sterker nog, het kan best weer een drama veroorzaken, als je een pittige peuter hebt (lees ook mijn blog over kinderen met een sterke wil).

Advertentie

Even wachten

‘Mamaaaaa?’ 
‘Ja Otis, even wachten.’ 
‘Maar mama…’ 
‘Nee Otis, mama is nu aan het praten.’
‘Nou, mamaaaaaa…’
‘Otis, ik kom zo bij je, maar je moet even wachten tot ik ben uitgepraat.’
 Otis begint te stampen en hard te huilen omdat hij zijn zin niet krijgt…

Spiegelen

Dit moet natuurlijk anders en ik zal niet met de eer strijken, het was tenslotte niet mijn idee. Mijn lief kwam met een goede manier om de situatie naar hem te spiegelen. Ik kan mij ook wel voorstellen dat mijn peuter zich buitengesloten voelt als ik hem afwijs en met een ander in gesprek blijf. Hij moet alleen wel leren dat dit anders kan, zonder drama en zonder tranen.

Mini rollenspel

Daar gingen we dan. Ik ging in gesprek met Otis en mijn lief begon een halve minuut later ‘Mama, mama, mama’. ‘Nee Adda (zo noemt Otis hem), even wachten. Ik ben nu met Otis aan het praten.’ Daar verscheen een smile van oor tot oor op het koppie van mijn kind. Hij voelde zich niet buitengesloten en zag wat er gebeurde. Toen was het mijn beurt om het gesprek tussen Adda en Otis te onderbreken. Ook mij werd verteld dat ik even moest wachten, omdat ze samen aan het praten waren. Na een paar keer gaf meneer zelf antwoord ‘Nee mama, even wachten’ en keek er trots bij alsof hij zelf E=MC2 had uitgevonden. Kijk, daar hebben we iets te pakken!

Het woordje ‘Mama’

Het verbaasde mij eerlijk gezegd dat hij het zo snel oppakte! Dit ging super makkelijk en is natuurlijk een goede manier voor andere ouders om ook uit te testen. Laten we eerlijk zijn, het woordje ‘mama’ staat binnen gezinnen met stip op nummer één, of je nu op de wc zit, ondersteboven aan de waslijn hangt of een gesprek aan het voeren bent. Met deze tactiek zal dit woord ook nog steeds favoriet zijn in huis. Alleen is het wel nét even wat lekkerder ‘Nee’ zeggen als er iemand netjes in de wacht staat in plaats van de consequentie van een drama driftbui!

Claudia Sloot

Claudia Sloot is moeder van Otis en schrijft over haar leven met een temperamentvolle peuter, die vindt dat slapen en eten voor mietjes is. Ook runt ze haar blog Oh yeah baby, heeft een kledinglijn You and Mini én werkt in de online marketing.