Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Linda

'Goede voornemens tijdens quarantainetijd: hoe dan?!'

Terwijl iedereen om haar heen deze tijd lijkt te gebruiken om het huis te schilderen, een cursus te volgen en andere goede voornemens te volbrengen, heeft Linda hier juist helemaal geen zin in. Thuiswerken, de kinderen helpen met school, het huishouden. Ze moet al zoveel.

Advertentie

Goede voornemens

Toen we begonnen aan dat hele thuisblijven, binnenblijven, intelligente lockdown voor gevorderden dacht ik: dit is de ideale tijd om eens die extra kilo’s die sinds mijn zwangerschappen zo rond mijn middel en bovenbenen zijn blijven zweven aan te pakken. Ik heb immers alle tijd en controle. Ik kan zelf bepalen wat ik eet, ben niet afhankelijk van onregelmatige werkdagen en maar kijken wat er ’s avonds dan op mijn bordje ligt. Ik heb nu alle tijd voor uitgebreide gezonde lunches, kan ’s ochtends al mijn quinoa gaan koken, hele meal plans voorbereiden en zo lekker efficiënt en fit die weken door. Dit zou het weleens kunnen gaan worden. Drie weken de tijd om iedere ochtend oefeningen te gaan doen en die buikspieren weer eens uit het stof te halen. Ik kan nu starten met yoga, hiit-trainingen en misschien ergens uit de krochten van mijn zolder zelfs mijn Billy Blanks DVD’s weer aan de praat krijgen.

Lees ook: Zo overleef je als gezin de thuisisolatie

Geschreven door

Linda Bouritius-Colenbrander

Linda Bouritius Photography

Totaal geen zin

En niet alleen ik denk er zo over, blijkbaar is het universum het geheel met me eens. Waar ik ook online ga vliegen de advertenties me om de oren. Twee weken gratis yoga-tv, nu extra voordelig thuissporten, ‘bikini ready’ in 21 dagen, pak nu die bovenarmen aan in twee weken, alles om een gezonder, mooier, blijer en beter mens te worden wordt me aangereikt. Maar er mist één klein essentieel puntje. Ik heb er totaal geen zin in.

Hoe dan?!

De motivatie die ik die allereerste maandag had om deze tijd eens lekker voor mezelf te gebruiken is inmiddels compleet verdwenen. En stiekem is dat ook niet zo gek. Want is het idee om vanuit huis een gezin te runnen, je huishouden bij te houden en ook nog eens te werken niet al complete waanzin? Die extra tijd die ik zo naïef voor ogen had blijkt er totaal niet te zijn. En terwijl ik om me heen zie dat huizen worden opgeknapt, woonkamers worden geschilderd, tuinen worden gesnoeid, nieuwe schuttingen worden geplaatst, cursussen Spaans worden gevolgd en er iedere ochtend vrolijk met een zonnegroet de dag wordt gestart denk ik: hoe dan?

Ruggengraat van een weekdier

Zijn al die mensen meer gedisciplineerd dan ik, heb ik dan echt de ruggengraat van een weekdier als het aankomt op de boel een beetje aanpakken? En terwijl ik mezelf overgeef aan deze gedachte en in een spontane meditatiesessie terechtkom besef ik: ik heb er gewoon echt geen zin in. En laat ik nu gewoon eens afspreken met mezelf dat dat voor een keer eens helemaal goed is. Ik kom uit een stroom van altijd dingen maar moeten, altijd weer de volgende opdracht, de volgende prestatie, de volgende afspraak. Moeten, moeten, moeten, moeten. En ik bedenk me dat het enige wat ik echt moet doen ademen is. Diep inademen. En mezelf eens een beetje rust gunnen.

Lees ook: 4 signalen die kunnen wijzen op een ‘mommy burn-out’

Cadeautje voor mezelf

Die extra kilo’s  zitten er al ruim zes jaar, en die zitten er voorlopig nog prima, en niemand die minder van me houdt als ik ze laat zitten. En nee, dit is geen vrijbriefje voor mezelf om iedere avond aan de paaseieren te gaan, maar wel het besef dat niemand verwacht dat ik mooier, slanker, strakker, fitter uit deze hele situatie kom. Die extra beweging is fijn, maar alleen als ik het voor mezelf doe, om tot rust te komen: even aandacht voor mezelf. En het idee dat ik gelukkiger zal worden als ik deze weken nog meer van mezelf moet is natuurlijk de grootste onzin die ik aan mezelf kan verkopen.

Advertentie

En zo omarm ik dat voor mezelf zorgen vooral betekent dat ik lief voor mezelf ben. En dat is het grootste cadeautje wat ik mezelf nu kan geven: om eens niet de hele dag van alles te moeten. Namaste.


We hebben er hier thuis allemaal eens goed over nagedacht.

Ik wring mezelf niet langer in allerlei bochten, maar neem de dag zoals hij komt.

Klusjes pakken we minimaal op of lekker samen. Even niets moeten.

Denksport is mijn favoriete sport momenteel.

Klimmen in de boom in de tuin? Deze helikoptermoeder laat het allemaal los!

En als je zwemdiploma dan via de post is binnengekomen, vieren we dat met patatjes. Dag quinoa en salade: mama eet gewoon lekker mee!

Beeld: Linda Bouritius Photography

Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties