Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Linda Bouritius Photography

Linda: ‘Al 8 weken lang, 5 dagen per week is het mama-dag’

Moederdag staat voor de deur, de dag van zelfgeknutselde liefdesbetuigingen en genieten van kruimels in je bed. Ook Linda kijkt er naar uit, maar wil voor dat ze zich overgeeft aan moederdag nog wel even een andere dag rechtzetten: mama-dag.

Advertentie

Het is weer bijna zover. De zondag in mei die er helemaal voor mij is. De dag dat goedbedoelde knutselwerkjes die al bijna uit elkaar vallen voordat ze mij bereiken zich diep in mijn hart gaan nestelen. De dag dat mijn moederhart extra klopt, iedere knuffel nog liefdevoller wordt ontvangen en ik altijd weemoedig even terug kijk in de doos met moederdag-cadeautjes die ik de afgelopen zes jaar zo zorgvuldig heb verzameld.

Geschreven door

Linda Bouritius-Colenbrander

Linda Bouritius Photography

Moederdag of mama-dag?

Moederdag. Laten we die dag alsjeblieft niet verwarren met die andere dag waar mijn naam als moeder de hoofdrol in speelt: de mama-dag. Een term – om over een ‘papa-dag’ maar helemaal niet te spreken – die er bij mij nooit helemaal in is gegaan. Een mama-dag. Een dag dat je niet werkt en met je kinderen bent. Nu heb ik dus al bijna 8 weken lang 5 dagen per week een mama-dag – plus soms nog 2 extra mama-dagen als mijn man bereikbaarheidsdienst heeft –  maar ze voelen voor mij nou niet helemaal aan als een dag voor mama.

Moeder ben je 24/7

Er gaat dus bij mij iets mis. Of ik snap het concept niet, of de terminologie is gewoon complete waanzin. Moeder of mama ben ik namelijk 24/7. Inmiddels weten we – zeker in deze tijd – dat wanneer je werkt je ook gewoon moeder bent. Wanneer je in de tuin een boek zit te lezen, ben je ook nog steeds moeder. Sterker nog, als ik hoop vijf minuten rustig op de wc te zitten, is me de afgelopen weken ook heel duidelijk gemaakt dat ik dan nog steeds moeder ben.

Moeder ben je al ver voordat je kinderen hebt. Vanaf het moment dat je de wens hebt ooit moeder te willen worden. En of die wens nu al vervuld is of niet: jij bent moeder. En die knop gaat niet aan of uit alsof je de ene dag meer mama bent dan de ander.

Nieuw concept

Maar toch hebben wij inmiddels hier ook een mama-dag ingevoerd. Niet helemaal zoals het concept ooit bedoeld was, maar deze past mij beter. Bij ons is mama-dag namelijk een dag in de week écht voor mama. Mijn kinderen noemen het overigens geen mamadag, maar pyamadag, maar dat terzijde. Het is de dag dat ik het allemaal wel best vind. Er is geen gehaast, er mag lang in bed gelegen worden, de televisie staat was vaker aan en het tempo ligt nog lager dan laag.

Advertentie

Is dat niet je weekend, Linda? Dat kun je je afvragen, maar nee, het essentiële verschil is dat mijn man niet thuis is tijdens mama-dag, want in het weekend noem ik het namelijk ‘Over de Schuttingdag’, een belangrijk verschil. Maar tot zover onze dagen, terug naar mama-dag.

Mama-dag is heilig

Mama-dag is heilig en valt de laatste weken vaak op een woensdag, want het breekt stiekem zo lekker de week. Het is de dag die ik vooral invul voor mezelf. De dag waar ik even niets hoef te doen. Waar de was de was mag zijn en prima nog anderhalf dag droog in de droger kan blijven liggen. De dag dat de stofzuiger zelf stof mag vangen en als mama-dag in gevaar dreigt te komen er net even vaker een snoepje of koekje mag worden gepakt.

Met je jurkje in de speeltuin

Het is de dag van echt even aandacht voor mijzelf. De dag van mijn badkamer omtoveren tot een thuisspa. De dag dat ik in plaats van snel douchen en door, in bad ga zitten, muziekje erbij: genieten! De dag dat ik eens de tijd neem te kijken wat ik wil aantrekken. En dat heerlijke vertrouwde huispak weer eens plaatsmaakt voor een jurkje en er voorzichtig zelfs wat mascara op mijn wimpers gaat. Gewoon omdat ik dat fijn vind.

Ook al duurt mama-dag alles behalve een hele dag – vaak duurt het maar een paar uur – het zijn mijn uurtjes. Even niets. En als het eigen vermaak zijn kracht verliest, duiken we weer in de thuiswerkjes, knutselen en broodjes eten in de speeltuin. In een leuk jurkje, dat dan weer wel.

Advertentie

Fijne moederdag

Ik gun iedereen zo’n mama-dag. Die echt even om jou mag draaien. De dag dat je je niet schuldig voelt om die extra schermtijd of die reep chocola die je zorgvuldig uit zicht naar binnen werkt. Het mag, het is namelijk jouw dag. En deze week geniet ik lekker dubbel. Op woensdag mijn eigen mama-dag en morgen laat ik me door de rest in de watten leggen. Misschien geen door school geknutselde werkjes dit jaar, maar in deze tijd twee paar gezonde armpjes om mee heen zullen me extra van die kruimels laten genieten ’s ochtends in mijn bed.


Mama-dag of pyjamadag: het is voor ons allemaal even koninklijk genieten.


Lunchen doen we in stijl. Op ons vaste plekje in de speeltuin, heerlijk rustig daar tussen de middag.


Naar de wc gaan, je aankleden, douchen, even een boek lezen: je blijft moeder.


Maar een momentje voor jezelf even alleen is zo fijn.


En al wordt de hele huisraad naar buiten gesleept: ze zoeken het maar even uit.


Het moment dat je weet: mama-dag is weer voorbij. Maar we genieten samen weer verder.


En als het nodig is zijn er gelukkig ’s avonds altijd nog een extra paar handen om te helpen.

Beeld: Linda Bouritius Photography

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu