Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Venetië met kind

Waarom Venetië met jonge kinderen altijd een goed idee is

Het is misschien wel de mooiste stad op aarde: Venetië. Maar is het ook een aanrader met kinderen? Zeker wel! Met deze 7 tips wordt Venetië een groot succes voor het hele gezin.

Advertentie

De emeraldgroene kleur van het water, de gotische panden langs de kades, pittoreske bruggen, het San Marcoplein… Geen stad is zoals Venetië. En je kunt er nu ook heel makkelijk naartoe met de nachttrein. Zo begin je jullie stedentrip heerlijk relaxed en ontspannen. Maar we hebben nog meer redenen waarom je die Venetië-trip niet uit hoeft te stellen tot de kinderen groter zijn.

Geschreven door

Eva Munnik

1. Familytime in de treincoupé

Sinds kort kun je in Breda, Arnhem, Rotterdam, Den Haag, Utrecht of Amsterdam instappen en de volgende dag in Venetië uitstappen. De nieuwe nachttrein van GreenCityTrip doet er zo’n zeventien uur over. Toegegeven: zeventien uur is best lang om met jonge kinderen in een trein te zitten. Maar je kleuter entertainen terwijl je een auto probeert te besturen is ook niet alles en vliegen kan al helemaal bewerkelijk zijn met jonge kinderen. In de trein boek je gewoon je eigen privécoupé met stapelbedden, eventueel een eigen badkamer erbij en een uitgebreid snack- en ontbijtpakket. Je zorgt voor spelletjes, zet de tablet vol filmpjes en geniet van het landschap dat voorbij trekt. Echt qualitytime met je gezin. Plus: de helft van de rit slaap je – dat kedeng kedeng is het ideale slaapmiddel voor kinderen – terwijl de trein je steeds dichterbij brengt.

Nog meer reisinspi! Dit zijn de leukste vakantieadresjes voor het hele gezin op max 5 uur reizen

2. Autovrij

Al dat water in Venetië is niet alleen mooi, maar heeft ook een bijkomend voordeel voor ouders met kinderen: geen auto’s. Jep, het oude Venetië is volledig autovrij en er rijden ook geen scooters. Je kind kan dus onbezorgd rondrennen. Op die grachten na dan… Wel even opletten dus en gewoon een beetje in het midden van de paden blijven lopen. Met een jong kind is de buggy ideaal. Ja, ook in Venetië, al wordt vaak het tegengestelde beweerd. Je loopt immers veel en dat is relaxter met een kind in de wandelwagen dan een ‘ik ben moe’ jengelende peuter. De bestrating in Venetië is er bovendien prima geschikt voor, alleen voor de vele bruggetjes heb je wat spierballen nodig. Vergeet ook zeker niet om een een keer de waterbus te pakken – en ja: de buggy kan gewoon mee. Met de vaporetto van A naar B is een hele belevenis en gratis voor kinderen tot zes jaar oud.

3. Pizza, pasta en ijs

‘Dat lust ik niet’ hoor je zelden in Venetië, want wat eten Italianen? Onder meer pasta en pizza. Welk kind lust dat nou niet? Verder is er op elke hoek een ijssalon en zijn de Venetianen dol zoete lekkernijen, chocolade en taartjes. O, en ze hebben hun eigen tapas: cicchetti. Ook ideaal met kinderen om gewoon een schotel vol kaas, worst, olijven en sardientjes op tafel te laten zetten.

Advertentie

4. Gek op bambini

Geen Italiaan die niet van bambini houdt of in elk geval doet alsof, dat is nou eenmaal de cultuur. Woede-aanval van je peuter midden in een Venetiaans paleis? Schreeuwende zesjarige in een stille kerk? Maak je niet druk. Je zult geen afkeurende blik treffen – tenzij van een mede-toerist – want de Italianen staan bekend om hun hoge kindertolerantie.

5. Vroege vogels

In Venetië kun je eindelijk eens profiteren van het moeten opstaan voor dag en dauw. Kinderen zijn vaak vroege vogels, maar dat is op een stedentrip alleen maar een voordeel. Zo sta je namelijk al met gemak om 9.00 uur op het San Marcoplein – en ja dat is zowat het enige tijdstip dat je kunt genieten van dit prachtige piazza zonder over de hoofden te moeten lopen. Terwijl de kinderen uitrazen en duiven opjagen op het enorme plein, halen jullie je eerste espresso met uitzicht op het Dogepaleis.

Liever in eigen land weg? 8x de leukste bestemmingen voor een mini-vakantie

6. Origineel Venetië

Terwijl de kindloze toeristen driehonderd selfies maken bij de Rialtobrug kom je als ouder vaak op plekken waar de echte Venetianen komen, zoals de speeltuin. En ja, er wonen ook echt mensen in Venetië. Bijvoorbeeld die in het beeldschone park Parco Savorgnan met een speelplaats voor de kleinsten, een aparte voor grotere kinderen en een voetbalveld. Er liggen ook hotels omheen en in de buurt, dus wie slim is, boekt daar z’n verblijf en heeft een ‘uitlaatveldje’ voor de kids voor de deur. Met jonge kinderen kan het sowieso nooit kwaad om een hotel of appartement dichtbij een park te boeken. De Giardini Papadopoli aan het Grand Canal zijn ook zo’n groene oase met speelplezier. Als je met de trein komt, is dit park vanaf station Santa Lucia maar zeven minuten lopen.

Advertentie

7. Heerlijk hotel

Veel reizigers verblijven in de wijk Mestre waar de slaaptrein aankomt. Hartstikke leuk, maar nog leuker: ga naar het oude centrum. Zeker met kinderen wil je geen extra gereis en gedoe, maar binnen één stap buiten de deur tussen die prachtige kanalen staan. Extra betalen voor een hotel aan het water en een kamer met uitzicht op het water? Als het even kan: doen! De geur van het zeewater, het geluid van de gondels, de gekleurde palen met meeuwen zien als je ‘s ochtends de gordijnen opentrekt… Het kan niet beter. Ook een tip: boek een hotel dat een restaurant heeft, dan kun je met de babyfoon nog wat eten of drinken als je kind slaapt. Misschien zelfs op het terras aan het water. Proost!

Enthousiast geworden? Bij GreenCityTrip boek je je trip naar Venetië met de trein.

Eva Munnik

Eva Munnik (1976) woont samen met Harry en hun dochter van zeven jaar. Ze werkt voor televisie en bladen en schreef het boek De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City over stedentrips met kinderen.

Redactioneel – Offer – Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Shop hier