Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
introvert kind

9x waarom het hebben van een introvert kind bijzonder is

Als je zelf extravert bent, is het soms lastig om introvert gedrag te begrijpen. Misschien heb je de neiging om je kind aan te moedigen om meer uit zijn schulp te komen. Goed bedoeld, maar je kunt van een introvert kind geen extravert kind maken. En waarom zou je dat willen: introvert zijn heeft namelijk veel voordelen.

Advertentie

Laten we voorop stellen dat met de meeste introverte kinderen helemaal niets specifieks aan de hand is. Ze gedragen zich gewoon op een manier die is aangeboren. Goed om te weten: een derde tot de helft van alle mensen is introvert. Er zijn dus veel mensen die liever luisteren dan praten, liever alleen zijn dan een grote groep om zich heen hebben en die liever volgen dan de leiding nemen. Niks mis mee. Sterker nog, het hebben van een introvert kind brengt deze voordelen met zich mee.

Waarom het hebben van een introvert kind bijzonder is:

 1. Ze vinden het niet erg om alleen te zijn
  Introverte kinderen vervelen zich niet snel. Ze kunnen zich prima in hun eentje vermaken en je hoeft ze dus niet steeds te entertainen. Sterker nog: ze vinden het juist vaak heerlijk om in hun uppie te zijn. Wat dat betreft heb je geen kind aan ze. En het maakt hen zelfredzaam.
 2. Ze zijn onafhankelijk
  Introverte kinderen steunen niet (direct) op andere mensen voor hulp. Als ze een probleem hebben dan proberen ze dit eerst zelf op te lossen. Pas als het echt niet lukt kloppen ze bij anderen aan voor hulp. Hierdoor zijn ze heel zelfstandig en onafhankelijk.
 3. Ze worden niet gedreven door angst
  In tegenstelling tot verlegen kinderen worden introverte kinderen niet door angst gedreven. Ze zijn stil en op zichzelf omdat ze daar zelf voor kiezen, niet omdat ze ergens bang voor zijn. Ze kiezen er simpelweg voor om zichzelf te zijn en te doen wat hen gelukkig maakt en zijn daarbij niet bang om buiten de boot te vallen.
 4. Ze hebben diepgaande vriendschappen
  Introverte kinderen hebben meestal geen grote vriendengroep. Dit komt omdat ze weinig waarde hechten aan oppervlakkige contacten, ze hoeven niet per se iedereen te vriend te houden. Vaak hebben ze een paar diepgaande vriendschappen waar ze heel zuinig op zijn en waar ze veel tijd en energie in steken.
 5. Ze zijn voorzichtig
  Introverte kinderen zijn kat-uit-de-boom-kijkers, ze denken na voordat ze iets doen. Ze vinden het fijn om eerst informatie te verzamelen en na te denken over de gevolgen, voordat ze zomaar ergens in springen. Dit heeft echter niks met angst te maken: ze vinden het gewoon fijn om eerst een situatie te observeren voordat ze erbij betrokken raken en daar later spijt van krijgen.
 6. Ze praten niet alleen maar om hun eigen stem te horen
  Introverte kinderen zijn vaak stilletjes, maar als ze iets zeggen dan is het vaak belangrijk. Introverte kinderen floepen er namelijk niet zomaar iets uit: vaak wegen ze hun woorden zorgvuldig af. Ze hebben weinig met oppervlakkige praatjes en gaan liever voor diepgaande gesprekken.
 7. Ze zijn goed in zelfreflectie
  Introverte kinderen beschikken vaak over veel zelfkennis. Dit komt omdat ze er bewust de tijd voor nemen om alleen te zijn met hun gedachten en gevoelens. Ze vinden het fijn om achteraf hun eigen gedrag onder de loep te nemen. Hierdoor staan ze veel meer in contact met hun gevoelens dan de meeste kinderen. Ze zijn echter niet heel open over hun gevoelens, waardoor het lastig kan zijn om hun emoties te peilen. Het kost dan ook vaak wat meer moeite om ze te leren kennen. Maar zodra je het vertrouwen van een introvert kind hebt gewonnen zal je zien dat ze prima in staat zijn om hun gevoelens met je te delen.
 8. Ze zijn goed in observeren
  Omdat introverte kinderen weinig van zich laten horen lijkt het soms alsof ze er niet helemaal bij zijn met hun hoofd. Het tegendeel is echter waar: ze pikken namelijk vaak dingen op die andere mensen missen. Ze vinden het fijn om dingen van een afstandje te bekijken en observeren. Dit is een eigenschap waar ze later in teamverband enorm veel aan gaan hebben.
 9. Ze zijn goede luisteraars
  Introverte kinderen hebben er een hekel aan om in het middelpunt van belangstelling te staan. Ze zullen zich dan ook niet uitsloven om de aandacht van anderen te trekken. Ze luisteren liever dan dat ze praten. Wanneer je problemen hebt kun je er op rekenen dat ze voor je klaarstaan met een luisterend oor.
Ouders van Nu product – Van baby tot peuter

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden

€27,50
Bestel nu