Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kledingsmaak van kind

Eigen kledingstijl ontwikkelen

Als ze klein zijn kun je je kind nog aantrekken wat je wilt. Een paar jaar later is de kans groot dat hij zélf wil kiezen wat hij aandoet. En dat is niet altijd jouw smaak!

Advertentie

Kledingstijl van je kind

De eerste paar jaar kun je je misschien als ouder nog uitleven en kleed je je kind naar jouw kledingsmaak. Trots kijk je naar dat leuke truitje of die stoere trui. Sommige kinderen maakt het – ook als ze ouder worden – niet uit wat ze aan hebben, maar voor een aantal komt het moment dat ze zelf gaan ingrijpen bij het aankleden.

Een eigen persoonlijkheid

Misschien is het jouw kledingstijl niet, maar door zelf keuzes te maken is je kind bezig met het vormen van een eigen persoonlijkheid: dit ben ik en zo wil ik eruit zien. Dat is allemaal leuk zolang je kind een beetje toonbare combinaties uit de kast trekt.

Maar wat als ze de korte broek in de winter aan willen, of het liefst in verkleedkleren naar school gaan? Of als de kledingkeus van je 8-jarige dochter ineens wel erg de volwassen – soms weinig verhullende – kant opgaat?

Maak een voorselectie

Als je kind net begint met (mee)beslissen over de kledingkeuze is het handig om zelf een voorselectie te maken. Dat geldt bij de kledingkast, maar net zo goed bij het aanschaffen van nieuwe kleding.

Advertentie

Laat je kind bijvoorbeeld kiezen uit 3 shirtjes. Dat maakt de beslissing voor je kind eenvoudiger. Het voorkomt bovendien conflicten omdat je kind per se iets aan wil wat jij nu net niet ziet zitten.

Berg onbruikbare kleding op

Een aantal ‘onmogelijke’ kledingkeuzes kun je vóór zijn door alleen de kleren van het seizoen in de kast te leggen. Leg de wintertruien en fleecevesten weg in de zomer, en berg de korte broekjes en topjes op als de winter weer nadert. Ook skipakken, regenjassen en dergelijke kun je beter apart bewaren. Zo wordt het overzichtelijker voor je kind en voorkom je dat je steeds “nee” moet zeggen.

Geef ze de ruimte

Door je kind zelf een stem te geven bij het aankleden ontwikkel je zijn zelfstandigheid. Geef je kind de verantwoordelijkheid, ook in de keuzes die het maakt. Je hoeft je niet te schamen voor de soms ‘creatieve’ keuzes van je kind. Jouw kind is niet de eerste met een eigen willetje wat kleding betreft. Veel belonen en complimenteren bij een goede keuze zal zijn zelfvertrouwen juist vergroten.

De laatste mode

Vergis je niet, de kleding van je kind kan een grote rol spelen binnen de vriendenkring. Al op jonge leeftijd wordt onderling haarfijn uitgemaakt welke kleding ‘cool’ is, en welke zeker niet. Natuurlijk hoef je daar als ouder niet in mee te gaan als dat betekent dat alleen de duurste merken gekocht mogen worden.

Advertentie

Maar ook hier geldt dat het belangrijk is om de kledingstijl en keuze van je kind te respecteren. Laat je kind in elk geval één kledingstuk van dat speciale merk, of één broek wat net in de mode kopen als ze dat graag willen.