Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kleine jongen in zwembad turbo zwemmen

Turbozwemmen: de voor- en nadelen

Er zijn veel organisaties die tegenwoordig het turbozwemmen aanbieden. Zij spelen in op de vraag van veel ouders voor dit traject. Toch zijn de meningen over deze manier van lessen verdeeld. Wat zijn de voor- en wat zijn de nadelen. Wij zetten ze op een rij.

In samenwerking met expert

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Wat is turbozwemmen?

Turbozwemmen, ook wel een snelcursus zwemmen genoemd, is een intensieve zwemcursus waarbij je kind in een korte periode zijn A-diploma kan halen. Vaak duurt een snelcursus maximaal zes à zeven maanden. Dit is aanzienlijk korter dan het normale A-traject, dat meestal een jaar tot anderhalf jaar duurt.

Advertentie

Er zijn ook organisaties die het traject in een paar weken aanbieden, bijvoorbeeld voor ouders die willen dat hun kind nog snel voor de grote vakantie zijn diploma haalt. Hierbij wordt er meer prestatiegericht gewerkt en wordt er van kinderen verwacht dat ze de lesstof vlot(ter) kunnen opnemen. Bij de meeste organisaties is er voorafgaand aan de cursus dan ook eerst een testles om te kijken of een kind een versnelde cursus zowel mentaal als fysiek aan kan.

Verschil turbozwemmen en normale zwemles

Maar hoe verschilt dit turbozwemmen nu met reguliere zwemlessen? Dat zit ‘m eigenlijk alleen in de urenverspreiding. Bij het turbozwemmen zijn er evenveel lesuren als bij het regulier zwemmen in anderhalf jaar, alleen zijn deze in een kortere tijdsduur opgenomen. Waarbij een reguliere les vaak 30 tot 45 minuten duurt, kan een les turbozwemmen twee tot vier uur duren (uiteraard wel met korte pauzes tussendoor).

Diploma en prijsgarantie

Een regulier leszwemuur duurt circa 30 tot 45 minuten. Dit is niet veel tijd voor een kind om de oefenstof vlot te leren, maar wel lang genoeg voor een kind om de les goed vol te kunnen houden qua aandacht en kracht. Turbozwemlessen duren langer, waardoor kinderen vaak sneller meer kracht ontwikkelen om de verschillende zwemslagen beter en sneller onder de knie te krijgen. Bovendien weten ouders met deze cursus waar ze aan toe zijn: binnen een aantal maanden is het diploma behaald (diplomagarantie). Terwijl bij regulier zwemmen niet kan worden vastgesteld wanneer een kind op mag voor diplomazwemmen.

Voordelen

Organisaties die turbozwemmen aanbieden stellen verschillende voordelen vast:

 • Organisaties hebben vaak een diplomagarantie aan het einde van het traject. Nu zal niet ieder kind aan het eind van het traject ook echt klaar zijn om af te zwemmen. Dat lossen de meeste organisaties op door hem kosteloos aan te laten sluiten bij een andere turboklas of in het reguliere traject door te laten stromen in een badje op zijn niveau. Ditzelfde geldt ook als kinderen niet goed mee kunnen komen, ze krijgen dan extra lessen aangeboden.
 • Met langere lessen heeft je kind een grotere kans om zijn zwemvaardigheid sneller te verbeteren. Van een 45 minuten durende les wordt zeker 10 minuten afgesnoept door opstartperikelen en uitleg, dus er blijft maar 35 minuten effectieve les over. Als er vervolgens een week overheen gaat, dan moet je je afvragen hoeveel je kind nog weet van de vorige les. Vaak moeten er dan dingen herhaald worden voordat het kwartje weer valt. Al is dat laatste niet erg, want door herhaling wordt een vaardigheid beter opgeslagen.
 • De lessen zijn prestatiegericht. Er wordt meer druk gezet op het leren van de slagen in een kortere tijd.
 • Kleine groepen en veel persoonlijke aandacht van de zwemleraar.
 • Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de kinderen, geen badje één, twee, etc. De hele zwemgroep doet dus eigenlijk steeds hetzelfde en zal gedurende de cursus met elkaar het zwemtraject afleggen. Uiteraard wordt er wel persoonlijke aandacht gegeven, omdat niet ieder kind op dezelfde manier iets aanleert.
 • Je hebt minder reistijd. Omdat de lessen langer duren, hoef je minder vaak naar het zwembad toe. En omdat je kind sneller zijn diploma haalt, is het sowieso minder tijdrovend.

Nadelen

Zweminstanties en de nationale zwembond KNZB zetten hun vraagtekens bij versnelde zwemcursussen:

 • Je kind heeft tijd nodig om geleerde vaardigheden in zijn brein op te slaan. Het moet even landen, en daar is niet altijd de tijd voor bij turbozwemmen waardoor je kind de slagen soms niet goed aanleert.
 • De kennis van je kind over zwemmen blijft na het diplomazwemmen bij turbozwemmen soms minder goed hangen ten opzichte van regulier zwemmen, mits er na het diplomazwemmen door gezwommen wordt voor het volgende diploma. En mits ouders met hun kinderen blijven zwemmen/oefenen. De kunst zit in de herhaling. Bij reguliere zwemlessen hebben kinderen langer de tijd om de zwemslagen echt aan te leren en eigen te maken, dit slijt er langzamer in en blijft beter beklijven.
 • De lessen zijn best zwaar en daarom niet voor alle kinderen geschikt. Vooral kinderen onder de 6 jaar kunnen moeite hebben met het – in zeer korte tijd – opnemen van de oefenstof. Het tempo gaat in sommige gevallen gewoon te snel, wat voor frustratie kan zorgen. Ook is twee uur zwemmen voor kinderen heel intensief qua conditie en hebben ze hier niet altijd de kracht voor.
 • Dilemma tussen kindvriendelijk zijn en druk zetten. Als er tijdens de lessen minder tijd is voor ontspanning en individuele problemen dan kan je kind het plezier in zwemmen verliezen. Daardoor kan je kind na het behalen van zijn diploma niet meer verder willen zwemmen. Vooral voor minder sportieve (of bange) kinderen is deze vorm van zwemles mindere geschikt.
 • Ouders overschatten regelmatig de zwemvaardigheid en -veiligheid van jonge kinderen. Zwemmen moet na het diploma goed worden bijgehouden om het niet te verleren. Het is dan ook zeer belangrijk om het zwemtraject compleet te maken en dus door te gaan voor het B- en C-diploma. Hier moet je als ouder wel bewust van zijn, anders is je kind alsnog niet veilig in het water.
 • Er zijn instapeisen voor de kinderen. Een kind moet bijvoorbeeld al watervreesvrij zijn en er wordt gekeken naar de motorische en cognitieve ontwikkeling van een kind.
 • Kortom, deze zwemmethode moet bij je kind passen. Hij moet de druk en het tempo aankunnen en je kind moet gemotiveerd en sterk genoeg zijn.

Zo houdt je kind het vol

Turbozwemmen is een intensieve zwemcursus. Om te zorgen dat je kind niet halverwege de les afhaakt, kun je rekening houden met de volgende dingen:

 1. Zorg ervoor dat je kind goed uitgerust is voor de zwemles en voldoende energie heeft. Het is verstandig om ongeveer anderhalf uur voor de les start goed gegeten te hebben. Dus niet vlak voor de les, dan kan het eten naar boven komen.
 2. Zorg ervoor dat je een zwemschool of organisatie uitkiest die de turbolessen ook echt leuk maken voor de kinderen, en die zich niet alleen maar focussen op prestatie. Vraag eerst eens rond bij andere ouders of op school.
 3. Tijdens elke turbozwemles is er een pauze (soms meerdere). In de pauze kunnen de kinderen iets drinken en eten. Kies voor een snack met ‘snelle’ koolhydraten, zoals een banaan of een plak ontbijtkoek. Die zorgen voor nieuwe energie.
 4. Geef je kind de ruimte zich te ontwikkelen en zet niet onnodig druk op je kind. Dit remt juist de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van je kind.
 5. Weet als ouder zeker dat je kind het leuk vindt om in het water te zijn, zodat hij niet gaat opzien tegen de lange zwemlessen.
 6. Zorg dat de turboles in het weekend valt en niet na schooltijd. De lange zwemles vergt veel discipline en concentratie. Na een lange schooldag ook nog eens een paar uur achter elkaar zwemmen, is echt teveel gevraagd voor kinderen.

Afzwemmen voor diploma

Wie bepaalt of en wanneer je kind mag afzwemmen? Het zou natuurlijk zo moeten zijn dat kinderen pas op mogen voor hun diploma als ze goed genoeg kunnen zwemmen en niet omdat de cursusduur erop zit. Hier mag je als ouder dan ook vanuit gaan. Twijfel je toch over de zwemveiligheid van je kind nadat de cursus erop zit, maak dit dan zeker bespreekbaar met de zwemonderwijzer. Feit is wel dat er op dit moment nog geen landelijke afspraken zijn over deze lesmethoden. Daarom is het ook zo belangrijk om op zoek te gaan naar een goed aangeschreven zwemschool waar andere ouders positief over zijn.

Blijven oefenen

Kinderen worden pas echt zwemzeker wanneer ze na het behalen van hun A én het B diploma ook geleidelijk meer zwemervaring opdoen. Het is belangrijk dat ouders regelmatig met hun kind naar het zwembad gaan na het behalen van de diploma’s. Anders verwatert hun kennis letterlijk.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Britt Klaassen-Anholts

Zwemonderwijzer

Britt Klaassen-Anholts, moeder van twee, is zwemonderwijzer en docente bewegingsonderwijs. Samen met haar man heeft ze sinds 2006 een eigen succesvolle zwemschool. Haar boek ' Met succes op zwemles!' is uniek en bevat eenvoudige en leuke tips, oefeningen en spelletjes om op een plezierige manier het zwemtraject te ondersteunen, voor zowel ouder én kind. De website van ‘Met succes op zwemles’ biedt handige hulpmiddelen voor iedere ouder.

Lees meer over