Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Foute vriendjes, wat doe je er mee?

De vriendjes van je kind heb je niet voor het uitkiezen. Wat doe je als je kind uitgerekend vriendjes wordt met de grootste haaibaai van de klas? Of als die foute vriendjes een slechte invloed hebben op je kind?

Advertentie

Ingrijpen bij foute vriendjes?

Zodra je kind naar school gaat, zoekt hij zelf zijn vriendjes uit. Maar wat als jij die vriendjes niet ziet zitten? Laten gaan of onopvallend koppelen aan een kind dat beter bij hem past?

Pedagoog Paula Ingelse (liefdevolleleiding.nl) vindt het geen goed idee om in te grijpen. ‘Veel moeders willen alles zo goed mogelijk regelen voor hun kind. We hebben het allemaal druk, daarom is het lekker als ook vriendschappen goed lopen en ons niet al te veel stress bezorgen. Toch kan het  geen kwaad om kinderen met een andere achtergrond te leren kennen en je horizon een beetje te verbreden. Zelfs als je een vriendje zelf niet zou hebben uitgekozen, is het belangrijk om je kind zijn gang te laten gaan. Als je zijn vriendschappen nu al wilt manipuleren, probeer je zijn leven wel heel erg te regelen.’

Hoe groot is die invloed?

Ben je bang dat je kind zich net zo gaat gedragen als zijn ‘foute vriendje’? Niet nodig. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat vriendjes van agressieve kinderen zich echt niet woester gaan gedragen. Ze gaan hooguit een middagje wat woester met je spullen om. Het karakter van je kind is sterk genoeg om daar tegen bestand te zijn. Dat is op de middelbare school wel anders omdat een kind minder vaak in de buurt van zijn ouders is.

Hoe stuur je bij?

Je kunt als ouders natuurlijk wel een beetje bijsturen door vaker in de buurt te blijven. Of door je kind en zijn vriendje vooral bij jullie thuis te laten spelen. Thuis gelden bepaalde regels en daar moeten vriendjes zich ook aan houden. Paula Ingelse geeft ook de tip om in een gesprekje met je kind nog even te laten merken dat sommige dingen als liegen of dingen stuk maken echt niet kunnen. Hou er rekening mee dat als je kind stoute dingen doet met zijn vriendje, dat vaak ook komt omdat hij geen nee durft te zeggen. Zorg er daarom voor dat je altijd openstaat voor geheimen of stiekeme dingen van je kind. Straf niet als hij je dat vertelt, stuur alleen een beetje bij.

Advertentie

Vertrouw op je kind. Uit een aantal studies blijkt dat kinderen uiteindelijk toch altijd een vriendje kiezen die een beetje op ze lijkt. Iemand met wie ze dezelfde interesses delen, met wie ze op één lijn zitten en van wie ze op aan kunnen.