Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Help, ik ontplof! Als het je even teveel wordt

Kinderen kunnen heel veel in ons losmaken. Positieve gevoelens maar ook negatieve. Niemand kan je zo uit de tent lokken als je eigen kinderen. Wat kun je doen als je eigen emoties hoog oplopen? Kinderpsycholoog Tischa Neve legt uit.

In samenwerking met expert

Tischa Neve

Kinderpsycholoog

Die kleine houdt hoe dan ook zo onvoorwaardelijk van mij en blijft altijd mijn kind, hoe stom ik ook doe. Maar oh, wat voel ik me slecht na afloop van zo’n onredelijke en te felle reactie. Ik vind het niet goed voor kinderen en het werkt niet. Hoe leert een kind zijn eigen emoties onder controle houden als wij hem keer op keer een verkeerd voorbeeld geven in onze boosheid? En uiteindelijk willen we willen ons kind iets leren, en niet bang maken.

Advertentie

Emoties

We zijn allemaal maar mensen, en af en toe heftig reageren of je stem eens flink verheffen is helemaal niet erg. Als het maar bij af en toe blijft, daar moeten we wel alert op blijven. Kinderen vergeten alles ook weer net zo snel als ze het bedacht hadden, in tegenstelling tot volwassenen. Maar als het vaak of stelselmatig gebeurt richt het wel degelijk schade aan. Wat kun je doen als je eigen emoties hoog oplopen?

 1. Stop!

  Wil je schreeuwen? Eigenlijk is het heel simpel wat we onszelf dan moeten aanleren: STOP met praten! Houd die boze, felle woorden binnen. Zo kun je vervolgens even rustig kijken wat je raakt en hoe je wél gaat reageren. En dat kun je ook mooi aan je kind leren.

 2. Sta stil bij wat je raakt

  Soms raakt iets van je kind jou waardoor je heftiger reageert dan de bedoeling is of zou passen. Bijvoorbeeld omdat je kind jou afwijst en jij afwijzingen heel moeilijk vindt, misschien heb je er nare ervaringen mee. Of als jij zelf niet goed tegen boosheid en schreeuwen kan, of het lawaai van huilen… dat zegt dus allemaal heel veel over jou.

  Door de heftige emotie die je kind bij je oproept te erkennen en daar eerst even zelf bij stil te staan en goed door te ademen, wordt zijn reactie rustiger en raakt hij je minder. Dan lukt het veel beter om empathisch, liefdevol en rustig te reageren. Raakt je kind je vaak en heftig en lukt het je niet om rustiger te reageren? Ga dan eens goed op zoek naar wat er bij jou meespeelt en ga er eventueel met hulp mee aan de slag.

 3. Adem in, adem uit… (en nog vijf keer, of tien keer)

  Van goed diep ademen komt er weer rust in je lijf. Je adrenaline peil zakt. Het is heel belangrijk om rustig te blijven. Neem dus de tijd als je je eigen emoties voelt oplopen om eerst even echt goed te ademen. Dat voorkomt dat je ontploft.

 4. Neem het niet persoonlijk

  Je kind bedoelt het niet persoonlijk. Ik weet het, het voelt vaak heel anders, maar je kind meent niet wat hij zegt. Hij is boos en gooit er datgene uit wat jou raakt. Jij bent zijn meest veilige haven, bij jou kan hij zijn heftigste emoties tonen, en dat doet hij dus ook, en gelukkig maar. Dat is niet op jou gericht, de emoties moeten eruit. Houd deze mantra in je hoofd: ‘Hij bedoelt het niet persoonlijk.’

 5. Neem zelf een time-out

  Als je bang bent dat je gaat ontploffen, neem dan zelf even een time-out: ‘Ik word een beetje geïrriteerd en bozig. Ik ga even rustig worden voordat ik reageer, ik ben zo bij je terug.’ Daar leert je kind van dat gevoelens er altijd mogen zijn, maar dat je kunt kiezen hoe je ze uit. En dat jezelf kalmeren helpt. Zelf rustig blijven (hoe moeilijk ook) werkt echt het allerbest om kinderen snel weer uit hun emoties te halen. Bovendien zeg je niks wat schadelijk is voor het zelfvertrouwen van je kind.

 6. Observeer jezelf en je kind en doe wat werkt

  Wat heb jij nodig om rustig te worden? Wat werkt het best? Wat heeft je kind nodig? Observeer het een periode en ga doen wat werkt. Dat is de beste manier om het onder de knie te krijgen.

Tischa Neve

Kinderpsycholoog

Tischa Neve is kinderpsycholoog, en opvoedkundige, moeder van Dim en pleegmoeder. Sinds het opvoedtv-programma Schatjes (2006) waarin zij ouders coachte, richt zij zich op het inspireren en ondersteunen van ouders en professionals bij de opvoeding en het grootbrengen van kinderen. Ze schreef het inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden, waar praktische tips in staan die je direct in de praktijk kunt brengen bij het opvoeden van je kind.

Contact
Website
Facebook
Instagram