Leer je kind sparen

Kind leren sparen, hoe doe je dat?

Hoe leer je je kind verstandig met geld omgaan? De meeste kinderen beginnen met een spaarvarken. Je kind leren sparen doe je zó.

Op die manier zien ze dat ze als ze geld leren sparen, ze op een gegeven moment genoeg hebben om iets groters te kopen. Het duurt nog even voordat ze snappen dat het op de bank net zo werkt.

Advertentie

Leren sparen bij de bank

Wil je sparen voor of met je kind, dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Veel banken bieden kinderspaarrekeningen aan die werken als een gewone spaarrekening. Je kind kan er (een deel van) zijn zakgeld op sparen en ouders of grootouders kunnen er geld op storten om het saldo te helpen groeien. Je kunt dit spaargeld direct opnemen. Ook zijn er rekeningen waarop je het geld vastzet. Soms kun je echt niet bij het geld, soms betaal je een boete bij vervroegde opname of je ontvangt een bonus als je geen geld opneemt.

Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat beide types spaarrekening relatief weinig rente bieden. Het kan lucratiever zijn om een gewone spaarrekening te openen. Wil je een groot bedrag ineens vastzetten, dan kun je voor een deposito kiezen.

Betaalrekening

Wil je je kind echt leren sparen én leren omgaan met geld, dan kun je een kinderbetaalrekening openen. Dit is een combinatie van een spaar- en betaalrekening. Vanaf een bepaalde leeftijd (dat verschilt per bank) kunnen kinderen met een pinpas zelf geld opnemen, op voorwaarde dat de ouders eenmalig toestemming hebben gegeven. Zelfs rood staan – na toestemming van de ouders – kan op sommige kinderbetaalrekeningen.

Van wie is het geld?

Zodra het geld op de spaarrekening van je kind staat, is het geld zijn eigendom. Maar tot hij achttien is, kan hij er niet vrij over beschikken. Jij moet als ouder toestemming geven voor het opnemen van geld. Zelf mag je er niet aankomen, tenzij het geld ten goede komt aan je kind. In andere gevallen heb je toestemming nodig van de kantonrechter. Denk er wel aan dat ook kinderen belasting moeten betalen als zij in één jaar grote bedragen ontvangen. De grens ligt bij € 5.229 (2014) als de ouders het storten, ook wanneer ze gescheiden zijn, of € 2.092 (2014) als de grootouders dat doen.

Heb jij nog andere tips om je kind te leren sparen? Laat het ons weten in een reactie.