Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Alimentatie, hoe zit dat?

Ga je scheiden en is de omgangsregeling voor de kinderen duidelijk, dan zijn de financiën aan de beurt en moet de alimentatie worden bepaald. Maar hoe zit het met kinderalimentatie en partneralimentatie: waar heb je recht op en voor hoelang?

In samenwerking met expert

Raya Jorna

Familierechtadvocaat

Wat is alimentatie?

Al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar en voor de kinderen te zorgen. Er zijn twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie. Jij en je ex-partner zijn niet alleen onderhoudsplichtig naar elkaar (partneralimentatie), maar ook naar jullie kinderen (kinderalimentatie). De afspraken hierover worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. In principe mag je zelf afspraken met elkaar maken over alimentatie. Het moeten wel redelijke afspraken zijn. Als het niet lukt om hier met elkaar afspraken over te maken, zal de rechtbank de hoogte van de partner- en kinderalimentatie voor jullie bepalen.

Advertentie

Kinderalimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie wordt door drie factoren bepaald: het gezinsinkomen, de behoefte van de kinderen en de draagkracht van de ouders. Uiteindelijk bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie. Rechters hebben gezamenlijk normen ontwikkeld die ze gebruiken voor het vaststellen ervan: de Trema-normen. Online vind je rekentools die je een indruk geven van het bedrag dat betaald moet worden. Let op: je persoonlijke omstandigheden hebben invloed op het uiteindelijke bedrag. Heb je bijvoorbeeld schulden doordat je koophuis minder waard is geworden, dan kan dat invloed hebben op de hoogte van de alimentatie.

Het berekenen van de kinderalimentatie is dus maatwerk en wordt meestal door een mediator of advocaat gedaan. Kinderalimentatie betaal je tot je kind 21 jaar is. Formeel betaal je vanaf 18 jaar aan het kind zelf. Meestal spreken de ouders echter af dat zolang het kind nog thuis woont aan de ouder wordt betaald.

Partneralimentatie

Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op partneralimentatie. Is er na het berekenen van de kinderalimentatie nog financiële ruimte over, dan pas kunnen jij en je ex-partner samen afspraken maken over de partneralimentatie. Dit geldt overigens alleen als jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden, anders is er geen onderhoudsplicht en dus geen sprake van partneralimentatie.

Je kan alleen maar aanspraak maken op partneralimentatie wanneer je niet in staat bent om in je eigen levensonderhoud te voorzien. Daarbij is de norm de huwelijkse welstand, oftewel: hoe je gewend was tijdens je huwelijk te leven. Dit wordt de behoefte genoemd. Natuurlijk moet je ex-partner wel in staat zijn om alimentatie te betalen. Dit wordt de draagkracht genoemd. Beide zijn van invloed op de hoogte van de partneralimentatie. Er kan dus nooit een hogere alimentatie worden opgelegd dan de behoefte en de draagkracht.

Hoe lang krijg je partneralimentatie?

Op dit moment krijg je maximaal twaalf jaar partneralimentatie, maar er zijn plannen om deze termijn te verkorten tot maximaal vijf jaar. De partneralimentatie vervalt als degene die de alimentatie ontvangt gaat samenwonen, hertrouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Ook voor partneralimentatie kun je online rekentools vinden die een indruk geven. Let op: wil je het zeker weten, dan zal je een mediator of advocaat moeten inschakelen.

Als jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan vijf jaar heeft geduurd en jullie hebben samen geen kinderen gekregen, is de alimentatieplicht maximaal zo lang als de duur van het huwelijk/partnerschap.

Kosten alimentatie

Als je alimentatieafspraken maakt tijdens de echtscheidingsprocedure hoef je hier niet extra voor te betalen. Als je wilt weten wat een redelijk alimentatiebedrag is in jullie situatie kan je een alimentatieberekening laten maken. Als je een aparte rechtszaak over de alimentatie wilt voeren, bijvoorbeeld omdat je na je scheiding alsnog alimentatie wilt vragen of het bedrag wilt aanpassen, betaal je de kosten voor de advocaat en de rechter. Dit is het griffierecht. Als je de kosten van de advocaat niet kunt betalen, kun je in sommige gevallen rechtsbijstand aanvragen. De overheid betaalt dan een deel van de kosten. Dit heet een toevoeging. Je betaalt dan wel een eigen bijdrage. Hoeveel je betaalt, hangt af van je inkomen en vermogen.

Partner weigert alimentatie te betalen, wat nu?

Als een van de twee ex-partners weigert kinder- of partneralimentatie te betalen of een betalingsachterstand heeft, dan kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in Rotterdam worden ingeschakeld. Het LBIO kan de alimentatie innen bij de betalende partij en betalen aan de ontvangende ex-partner of kind. Het LBIO kan beslag leggen op salaris, een uitkering of spullen van de betalende ouder. De hulp van het LBIO is echter niet gratis. Kijk hier voor meer informatie.

Verzekering afsluiten

Wil je je inkomsten uit alimentatie veiligstellen, dan kun je een alimentatieverzekering afsluiten.

tip

Raya Jorna

Familierechtadvocaat

Raya Jorna is familierechtadvocaat en scheidingsmediator bij Raya Jorna Advocaat & Mediator. Ze streeft naar duurzame oplossingen in plaats van lange, kostbare procedures. Raya is lid van de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators en de Mediatorsfederatie Nederland. Raya is getrouwd en heeft drie kinderen.

Voor meer informatie: kijk op: Raya Jorna website en voor achtergrond:
LinkedIn

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting