Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

mijn kind wil een youtube kanaal

Mijn kind wil een eigen YouTube kanaal en nu?

Veel kinderen kijken regelmatig naar filmpjes op YouTube van hun favoriete vloggers en YouTubers. Harstikke leuk natuurlijk, maar wat als je kind een eigen YouTube kanaal wil?

Wat is YouTube?

YouTube is een website waar gebruikers kosteloos of tegen betaling video’s kunnen publiceren (uploaden) en bekijken. Elke gebruiker heeft zijn eigen kanaal, waarop al zijn filmpjes te zien zijn. Je kunt filmpjes opzoeken door middel van ‘tags’, dit zijn zoektermen die aan filmpjes worden toegevoegd door degene die de video online zet. Gebruikers kunnen zich abonneren op een kanaal. Elke keer als er een nieuw filmpje op dat kanaal online wordt gezet, krijg je daar een melding van. YouTube behoort tot de top drie van meest bezochte websites wereldwijd.

Advertentie

Wettelijke bepalingen en minimumleeftijd

Je kunt alleen inloggen op YouTube als je een Google-account hebt dat voldoet aan de minimale leeftijdsvereisten. In Nederland is dat zestien jaar. Als YouTube ontdekt dat de gebruiker die de video heeft geüpload een onjuiste leeftijd heeft doorgegeven toen hij het account aanmaakte, wordt het account beëindigd.

YouTube Kids

Sinds februari 2019 is er ook YouTube Kids in Nederland. Dit is een kindvriendelijke versie van YouTube voor kinderen van drie tot en met twaalf jaar. YouTube Kids is een aparte app met alleen een kindvriendelijk videoaanbod. Zo biedt de app tekenfilms, kinderliedjes en educatieve video’s aan. Gebruikers kunnen zelf geen video’s rechtstreeks op YouTube Kids zetten.

Ouders kunnen per kind instellen welke filmpjes zij mogen zien en hoelang ze de app mogen gebruiken. Ouders kunnen ook het zoeken in- of uitschakelen en ze kunnen terugzien welke filmpjes de kinderen hebben gezien. In de filmpjes mogen alleen reclames voor kinderen te zien zijn.

Realiseer je dat het geen waterdicht systeem is. In andere landen zijn bijvoorbeeld Peppa Pig of Mickey Mouse misbruikt om kinderen schadelijke versies van deze filmpjes te laten zien (denk aan harde scheldwoorden en seksueel getinte nasynchronisering). Blijf daarom altijd in de buurt en/of kijk samen met je kind naar de video’s.

Lees meer: Straffen of belonen met schermtijd leidt vooral tot meer schermgebruik

YouTube: de risico’s

Hele kleine kinderen kun je beter niet alleen naar YouTube laten kijken. Zo voorkom je dat je kind een video ziet die niet voor zijn ogen geschikt is. Kies liever voor de kindvriendelijke versie YouTube Kids. Is je kind al wat ouder, dan kun je gebruik maken van de ‘beperkte modus’ van de standaardversie van YouTube. Zo worden de meeste schadelijke filmpjes geblokkeerd. Maar let op: ook dit systeem is niet waterdicht. Simpelweg omdat er op YouTube veel te veel video’s staan.

Om de beperkte modus te gebruiken, moet je een Google-account hebben en ingelogd zijn. Check de privacy-instellingen en doe het volgende:

 • Ga naar Youtube.com en log in
 • Klik links in het menu op ‘Instellingen’
 • Klik helemaal onderaan op de pagina op ‘Beperkte modus’
 • Scroll naar beneden, anders zie je de opties niet
 • Klik op ‘Aan’ en daarna op ‘Opslaan’.

Zie jij iets ongepasts voorbijkomen op YouTube? Je kunt dit op de volgende manier melden

 • Klik rechtsonder de video op de drie grijze puntjes
 • Klik dan op ‘Melden’, daar kun je aangeven wat je ongepast vindt aan de video.

Zet automatisch afspelen uit

Een standaard instelling op YouTube is het ‘automatisch afspelen’. Dat zorgt ervoor dat na elke video automatisch de volgende begint. Om te voorkomen dat je kind eindeloos naar (ongepaste) filmpjes kijkt, kun je deze functie uitzetten. Als je een video bekijkt, dan zie je boven de suggestielijst aan de rechtskant een schuifje ‘Autoplay’. Hiermee kun je het automatisch afspelen in- en uitschakelen.

Wat zijn vlogs?

Een vlog (een afkorting voor videoweblog) is een dagboek dat bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog. Bij een blog wordt vooral geschreven. Iemand die vlogt wordt een vlogger of vlogster genoemd. Op YouTube vind je veel vlogs.

Verschil YouTubers en vloggers

Vaak worden de termen YouTubers en vloggers door elkaar gehaald. Toch is er een verschil. Vloggers houden een dagboek bij op YouTube (je volgt ze in hun dagelijks leven). YouTubers maken video’s over allerlei onderwerpen, bijvoorbeeld over videospellen of make-up. Vloggers zijn dus YouTubers, maar niet alle YouTubers zijn automatisch ook vloggers.

Wat als je kind zelf wil vloggen?

De namen Enzo Knol of Nikkie Tutorials heb je vast weleens voorbij horen komen. Niet zo gek, want dit zijn populaire vloggers en de sterren van veel kinderen. Maar wat als je kind zelf wilt vloggen? Nu vindt je kind het leuk om zichzelf op YouTube te zien, maar vindt hij dat ook nog over een paar jaar als hij bijvoorbeeld in de puberteit zit? En wat dacht je van alle negatieve reacties die iedereen kan achterlaten? Je kunt dat uitzetten, maar dan zie je ook geen positieve berichten meer.

Je kunt je kind zelf begeleiden als hij vlogs wil maken. Bespreek waarover hij wil gaan vloggen. Hij kan het beste kiezen voor een onderwerp waar hij een passie voor heeft, want dan is het makkelijker om daar elke week iets omheen te bedenken. Overleg wat je wel en niet in beeld brengt. Hierdoor maak je je kind bewust wat de eventuele gevaren zijn van social media.

Lees meer: Kinderen en social media: 10 tips

Hoe hou je vinger aan de pols?

Als je kind graag een vlog wil maken, kun je hem het beste hierbij begeleiden dan het te verbieden. Als je het verbiedt, kan hij het stiekem gaan doen en dan weet je helemaal niet meer waar hij mee bezig is. Als je je kind helpt, maak dan duidelijke afspraken:

 • Spreek af dat je eerst de beelden wil zien, voordat de vlog op YouTube wordt gezet.
 • Je kunt ook samen de beelden monteren, voordat de vlog online gaat.
 • Wil je liever niet dat alles in beeld komt, zoals bijvoorbeeld de slaapkamer? Spreek dan af dat je kind alleen op een neutrale plek filmt.
 • Spreek af welke momenten wel en niet gefilmd mogen worden.
 • Dat geldt ook voor de vriendjes en vriendinnetjes van je kind. Vindt iedereen het net zo leuk als je kind om de hele dag gefilmd te worden? En mag dit wel van hun ouders?
 • Kijk eens samen naar vloggers. Zo weet je waar de interesses van je kind liggen en krijg je een beter beeld bij wat je kind mogelijk voor ogen heeft.

Voordelen van vloggen

Je zit er misschien niet meteen op te wachten dat je kind wil vloggen, maar er zijn ook voordelen. Zo kan het je kind helpen om zijn angsten te overwinnen tijdens presentaties. Het kan bovendien goed zijn voor zijn zelfvertrouwen en ook voor zijn creativiteit. Ook leert je kind veel van techniek, denk aan het instellen van de camera en het monteren van de video. Tot slot kunnen de beelden ook een leuk document zijn voor later.

Tips voor ouders

 1. Verdiep je in YouTube
  Als je kind pas twee jaar is, weet hij al op welke knop hij moet drukken om een video af te spelen of hoe hij swipet naar een volgend filmpje. YouTube is niet meer weg te denken en daarom is het handig als je als ouder ook weet hoe het medium werkt. Zeker als je kind een eigen YouTube-kanaal wil beginnen.
 2. Bewegingstijd versus beeldschermtijd
  Het ene kind geeft niets om video’s en de ander kan zijn ogen niet van het scherm afhouden. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind niet de hele dag naar een beeldscherm zit te staren? Spreek met je kind af dat hij bijvoorbeeld een half uur op YouTube mag, maar dan ook een half uur moet bewegen. Denk aan lekker buitenspelen of misschien is er wel een trampoline in de buurt.Met dit simpele trucje krijg je je kind achter een beeldscherm vandaan (zonder drama!).
 3. Toon interesse
  Misschien heb je je eindeloos verdiept in een bepaalde sportvereniging voor je kind. Waarom verdiep je je dan niet in YouTube? Ouders kunnen al snel een oordeel hebben, maar eigenlijk zit het medium nog niet in hun systeem. Lees je in en vraag aan je kind welke video’s hij leuk vindt om te zien. Je kind vindt het leuk als je interesse toont en op die manier zal hij niet stiekem iets gaan kijken.
 4. Kijk mee en praat over de video’s
  Als er op televisie een programma begint, komen er pictogrammen van Kijkwijzer in beeld. Je weet dan bijvoorbeeld welke minimale leeftijd je moet hebben om naar het programma te kijken. Op YouTube heb je nog niet zulke regels. Kijk daarom regelmatig mee, desnoods even over de schouder van je kind om te zien waar hij naar kijkt. Praat ook samen over de video’s. Wat vindt hij zo leuk aan die video’s en wat gebeurt er allemaal?
 5. Oordeel niet te snel over filmpjes
  Misschien vind jij al die vlogs of andere video’s waar je kind naar kijkt niets aan. Probeer toch niet te oordelen. Je hebt anders kans dat hij stiekem video’s gaat kijken en dan weet je helemaal niet meer waar hij naar kijkt.
 6. Maak samen eens een video
  Wil jouw kind net zo rijk en succesvol worden als Anna Nooshin of Enzo Knol? Maak dan eerst samen eens een video. Kinderen beseffen vaak niet hoe de video’s worden geproduceerd en hoeveel werk het eigenlijk is. Laat je kind een onderwerp bedenken dat hij echt leuk vindt en waar hij genoeg over te vertellen heeft. Als hij elke week een video online wil zetten, zal hij steeds een nieuwe insteek moeten bedenken en vervolgens de video’s moeten opnemen en monteren. Een succesvolle YouTuber word je niet zomaar. Wil je meer weten over internet en social media?
  Kijk dan eens hier: Hoe maak je kinderen mediawijs?

Google Family Link

Google Family Link is een dienst waarmee ouders een Google-account voor hun kinderen aan kunnen maken. Met de speciale applicatie is het bijvoorbeeld mogelijk om het smartphone- en tabletgebruik van kinderen in de gaten te houden. Ook kun je de accounts van je kinderen aanmaken en beheren. Als je kind een nieuwe game of app wil downloaden, moet hij daarvoor eerst toestemming vragen aan jou. Deze kan via de Family Link-app worden weergeven. Als jij niet wil dat je kind filmpjes kijkt op YouTube, kun je die app dus niet downloaden. Het is wel de vraag of het verstandig is om het te verbieden. Misschien kan je kind er dan thuis niet naar kijken, maar doet hij dit ergens anders wel en dan weet je niet waar hij precies naar kijkt.

In de Google Family Link is precies te zien hoeveel je kind bezig is met bepaalde apps en games. De smartphones en tablets kunnen vergrendeld worden als het bedtijd is, zodat je kind bijvoorbeeld ’s avonds en ’s morgens geen gebruik kan maken van de apparaten. Ook ziet de applicatie de locatie van je kind. Hier lees je meer over Google Family Link.

Lees ook: Hoeveel beeldschermtijd is oké voor je kind?