Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Veilig op YouTube

Veel kinderen kijken graag naar video’s op YouTube. Maar niet alles is geschikt voor kinderogen. Hoe zorg je voor plezier én veiligheid? En wat kun je doen als je kind wil gaan vloggen? En wat te doen bij de vraag: mijn kind wil een youtube kanaal?

Wat is YouTube?

YouTube is een website van Google waar je (kosteloos) video’s kunt bekijken. Via zoekwoorden (tags) kun je video’s vinden over onderwerpen die je leuk vindt. Als je ingelogd bent, kun je je ook abonneren op een videokanaal. Er zijn talloze verschillende, bijvoorbeeld van vloggers zoals De Bellinga’s en Dylan Haegens. Ook het NOS Jeugdjournaal en Nickelodeon plaatsen video’s op hun kanaal. Daarnaast kun je via je account zelf video’s publiceren (uploaden).

Advertentie

YouTube Kids

Kinderen tot twaalf jaar kun je beter niet zonder toezicht naar YouTube laten kijken. Ze komen dan makkelijk bij video’s terecht die niet geschikt zijn voor kinderen. Kies liever voor het kindvriendelijke YouTube Kids. Via deze app kunnen kinderen zelfstandig en op een veilige manier video’s bekijken.

YouTube Kids biedt tekenfilms, kinderliedjes en educatieve video’s. Ook kunnen kinderen er video’s uploaden. De inhoud (content) moet dan geschikt zijn voor het hele gezin. YouTube Kids bedoelt hiermee onder meer dat de inhoud positief en veilig voor kinderen moet zijn. Kijk hier voor meer informatie.

Lees meer: Straffen of belonen met schermtijd leidt vooral tot meer schermgebruik

Maximale veiligheid

YouTube Kids heeft voor drie leeftijdsgroepen categorieën met video’s gemaakt: Peuters (tot vier jaar), Jonger (vijf tot zeven jaar) en Ouder (acht tot twaalf jaar). De inhoud wordt via geautomatiseerde filters gescreend op geschiktheid. Er kan niet honderd procent worden gegarandeerd dat er geen ongeschikte video’s online staan, maar volgens de Consumentenbond is YouTube Kids prima voor jonge kijkers. Blijf wel een beetje opletten: uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van ouders waar hun kinderen naar kijken.

Advertentie

Je kunt er ook voor kiezen om voor ieder kind afzonderlijk een profiel aan te maken, waarin je handmatig aangeeft welke kanalen en video’s (content) ze mogen bekijken en welke je blokkeert. Ook kun je achteraf het kijkgedrag van je kind monitoren via de Kijk- en zoekgeschiedenis. Verder kun je een timer instellen om de schermtijd te beperken. Er verschijnt dan een melding en de app wordt gestopt.

Voor het gebruik van YouTube Kids hoef je niet te betalen, maar kinderen krijgen wel gezinsvriendelijke reclames te zien. Als je de reclames wilt omzeilen, kun je een YouTube Premium abonnement kopen.

Wettelijke bepalingen en minimumleeftijd

aanmaken en inloggen als ze zestien jaar of ouder zijn. Als wordt ontdekt dat de gebruiker die de video heeft geüpload een onjuiste leeftijd heeft doorgegeven toen hij het account aanmaakte, wordt het account beëindigd. Maar kinderen kunnen dus wel op YouTube Kids video’s uploaden.

Vloggen via YouTube Kids

Een vlog is een dagboek dat bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op de blog, die vooral uit tekst bestaat. Iemand die vlogt wordt een vlogger of vlogster genoemd. Op YouTube vind je veel vlogs.

Advertentie

Wat als je kind wil vloggen?

De namen Enzo Knol of Nikkie Tutorials ken je vast wel. Niet zo gek, want dit zijn populaire vloggers en voor veel kinderen zijn YouTube-sterren absolute idolen. Veel kinderen willen graag hun voorbeeld volgen en ook gaan vloggen. Begrijpelijk, maar ook goed om hier bewust mee om te gaan. Nu vindt je kind het leuk om zichzelf op YouTube te zien, maar vindt hij dat ook nog over een paar jaar, als hij bijvoorbeeld in de puberteit zit? En wat als er negatieve reacties op komen? Iedereen kan ineens zomaar van alles tegen je kind zeggen. Je kunt de reacties natuurlijk uitzetten, maar dan zie je ook geen positieve berichten meer. Hoe ga je daar verstandig mee om?

Hoe hou je vinger aan de pols bij het vloggen?

Wil je kind gaan vloggen, begeleid hem daar dan bij. Ook als je het niet zo ziet zitten dat hij dit gaat doen. Als je het verbiedt gaat hij het misschien stiekem doen, of met een vriendje dat wel een account mag. En wie weet wordt het met wat verstandige begeleiding wel een leuke creatieve uitlaatklep.

Tips om je vloggende kind te begeleiden:

  • Bespreek waarover je kind wil gaan vloggen. Hij kan het beste een onderwerp kiezen waar hij helemaal weg van is, zodat hij er regelmatig een vlog mee kan vullen.
  • Kijk eens samen naar verschillende vloggers; zo weet je waar de interesses van je kind liggen en krijg je een beter beeld van wat hij voor ogen heeft.
  • Overleg wat wel en wat niet in beeld mag komen. Bespreek ook waarom niet alles geschikt is om te laten zien. Vertel je kind dat in principe iedereen voor altijd kan bekijken wat hij laat zien en maak hem bewust van eventuele risico’s.
  • Maak duidelijke afspraken. Wil je liever niet dat privé-dingen, bijvoorbeeld jouw slaapkamer, in beeld komen, spreek dan af dat je kind alleen op een neutrale plek filmt.
  • Spreek af op welke momenten er wel en niet gefilmd mag worden.
  • Spreek af dat je eerst de beelden wilt zien voordat je kind zijn vlog op YouTube Kids zet.
  • Maak er een gewoonte van dat iedereen die in de vlog in beeld komt, eerst toestemming moet geven voordat de video online gaat. Niet iedereen vindt het leuk om op YouTube te staan. Daar moet je kind zich bewust van zijn.
  • Monteer samen de beelden. Dat is weer een goed moment om de voor- en nadelen van wat er te zien is te bespreken.
  • Houd rekening met de voorwaarden die YouTube stelt voor het uploaden van video’s: maak ‘gezinsvriendelijke content’.

Voordelen van vloggen

Misschien heb je zo je twijfels bij de vlog-hobby van je kind, of vind je het eigenlijk maar niks. Weet dat er ook voordelen aan kunnen zitten. Het kan je kind angst voor presentaties helpen overwinnen, het kan zijn zelfvertrouwen vergroten en zijn creativiteit aanwakkeren. Ook leert je kind veel van techniek, denk aan het instellen van de camera en het monteren van de video’s. Tot slot kunnen de beelden ook een leuk document zijn voor later.

Tot slot:

De meeste kinderen vinden het leuk om video’s te kijken en/of te maken. Ze kunnen er veel van leren en door ontdekken.

Met een YouTube Kids Profiel zorg je voor maximale veiligheid voor je kind, maar het blijft belangrijk om een oogje in het zeil te houden. Blijf in de buurt en kijk hoe je kind reageert op de content die hij ziet. Niet alle kinderen reageren hetzelfde; wat voor de één alleen maar leuk is, kan voor de ander heel spannend zijn. Vraag je kind wat hij vindt van de beelden. Merk je dat hij niet ontspannen zit te kijken, dan zijn de video’s toch niet helemaal geschikt voor hem.

Meekijken en praten over video’s is behalve leuk ook nuttig; wat gebeurt er allemaal en wat is daar zo leuk aan? Stel de vragen die je ook stelt na een schooldag.

Misschien vind jij al die vlogs of andere video’s waar je kind naar kijkt niets aan. Probeer toch niet te oordelen. Kijk eens via de ogen van je kind. Misschien gaat er een nieuwe wereld voor je open!

Lees ook: Hoeveel beeldschermtijd is oké voor je kind?

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu