Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Veilig vuurwerk afsteken met je kind

Heeft je kind de leeftijd bereikt dat hij zelf vuurwerk mag afsteken? Dat kan best spannend zijn. Hoe oud moet je eigenlijk zijn? En wat is een veilige manier? Houd in ieder geval rekening met deze tips.

Advertentie

Let op: voor de jaarwisseling van 2021-2022 geldt een vuurwerkverbod. De informatie in dit artikel is daarom deels niet van toepassing.

Veilig vuurwerk afsteken

Elk jaar gebeuren er ongelukken met vuurwerk. Vooral jongeren tussen de tien en negentien jaar zijn een risicogroep: zij lopen tijdens het afsteken vaak letsel aan hun hoofd of handen op. De meeste vuurwerkongelukken worden veroorzaakt doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken.

Het kopen van vuurwerk

Allereerst is het belangrijk dat je geen illegaal vuurwerk koopt. Vuurwerk dat niet op de officiële verkooppunten binnen de vastgestelde verkoopdagen verkocht wordt, is over het algemeen illegaal. Koop daarom alleen vuurwerk bij de officiële verkooppunten op 29, 30 of 31 december. Schaf dan ook meteen een vuurwerkbril aan voor jezelf en je kind.

Vanaf welke leeftijd vuurwerk afsteken?

Als je legaal vuurwerk hebt gekocht staat op de verpakking welke leeftijd je kind moet hebben om het te mogen afsteken. De minimumleeftijd (twaalf, zestien of achttien jaar) hangt af van het soort vuurwerk:

Advertentie
 • Categorie F1 (12 jaar): vuurwerk dat weinig gevaar en weinig geluidsoverlast oplevert en bestemd is voor gebruik in een besloten ruimte, inclusief vuurwerk voor gebruik binnenshuis.
 • Categorie F2 (16 jaar): vuurwerk dat weinig gevaar en een laag geluidsniveau oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een afgebakende plaats.
 • Categorie F3 (18 jaar): vuurwerk dat middelmatig gevaar oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een grote open ruimte, en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.
 • Categorie F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor gebruik door personen met gespecialiseerde kennis en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Lees hier meer over het belang van gehoorbescherming bij je kind.

Tips voor bezorgde ouders

Het is logisch dat je als ouder niet per se staat te springen om het feit dat je kind vuurwerk gaat afsteken. Je wilt immers dat alles zo veilig mogelijk verloopt. Maar hoe kun je dit heikele onderwerp het beste aanpakken? Hier wat tips van pedagoog Marina van der Wal.

 1. Accepteer dat je kind het leuk vindt
  Voor kinderen is vuurwerk nog oneindiger veel spannender en gaver dan voor volwassenen. Sommige kinderen verheugen zich er zelfs een heel jaar op. Probeer dit als ouder zoveel mogelijk te omarmen, en maak er geen ‘verboden vrucht’ van.
 2. Stel grenzen
  Accepteer echter niet alles. Kinderen hebben namelijk wel regels en grenzen nodig. Dus maak afspraken over wanneer ze mogen knallen, wat ze mogen knallen en hoeveel budget ze krijgen. Lees ook: Hoe zorg je dat je kind zich aan de regels houdt?
 3. Wees niet te belerend
  Probeer zoveel mogelijk in de knalvreugde mee te gaan. Zorg dat je er samen voorpret aan hebt en dat je bijvoorbeeld ook samen vuurwerk in de folders aankruist. Voor kinderen is het namelijk belangrijk dat ze het gevoel hebben dat ze de emoties met hun ouders kunnen delen.
 4. Trek jóúw portemonnee voor hún veiligheid
  Zorg zelf voor alle ‘beschermingsmaatregelen’ zoals lonten en vuurwerkbrillen. En denk er als ouder aan om zelf ook een lont te gebruiken en een bril op te zetten zodat je het goede voorbeeld geeft.

Zijn sterretjes veilig?

Sterretjes worden vaak gezien als ‘veilig’ vuurwerk dat zonder risico aan jonge kinderen kan worden gegeven. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het vuur van sterretjes ‘koud’ is, omdat de spetters die op je handen belanden koud aanvoelen. Dit is onzin: koud vuur bestaat niet, dus ook sterretjes zijn gevaarlijk. Het brandende deel heeft zelfs een temperatuur van 1.500 graden Celsius! Zorg er daarom voor dat je altijd in de buurt blijft als je kind sterretjes afsteekt en waarschuw ze van tevoren goed over het gevaar.

Wanneer vuurwerk afsteken?

Vuurwerk afsteken mag op 31 december vanaf 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Het is misschien een open deur, maar steek het vuurwerk altijd buiten af en nooit binnen.

Meer lezen:Wat als je kind bang is vuurwerk?

Advertentie

Veilig vuurwerk afsteken: tips

 1. Zorg ervoor dat je kind tijdens het afsteken van vuurwerk geen brandbare kleding of een capuchon draagt.
 2. Laat hem een vuurwerkbril dragen.
 3. Lees van tevoren de afsteekinstructie: zo weet je hoe je dit veilig doet en hoef je het niet op oudejaarsavond in alle opwinding en bij schaars licht te ontcijferen.
 4. Bereid je goed voor, zodat je je vuurwerk op de juiste manier kunt afsteken. Zorg dat je iets hebt om vuurpijlen in te zetten of om potten stabiel neer te zetten. Koop ook genoeg aansteeklonten, gebruik géén aansteker!
 5. Wijs je kind van tevoren goed op de gevaren van het afsteken van vuurwerk. Maak hem duidelijk dat het geen speelgoed is en dat hij hier heel voorzichtig mee moet omgaan.
 6. Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
 7. Steek geen vuurwerk uit je hand af. Vuurwerk wordt vaak in de hand afgestoken en dan weggegooid. Dit is erg gevaarlijk, je weet namelijk nooit wanneer het vuurwerk zal ontploffen en waar het precies terechtkomt.
 8. Zet siervuurwerk altijd stevig en stabiel neer op een vlakke ondergrond (en niet op de stoeprand!).
 9. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Bijna alle vuurpijlenpakketten bevatten tegenwoordig een pvc-buis.
 10. Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen of gebruik een vuurwerkklem.
 11. Let altijd op omstanders.
 12. Let op de windrichting.
 13. Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar.
 14. Neem voldoende afstand, minstens zes meter.